beste koivoerDe diversiteit aan koivoer

Het aantal soorten koivoer in de handel is zeer talrijk. Je hebt koivoer met japanse benamingen zoals Hikari, Nishikigoi-O, maar ook koivoer samengesteld door kwekers en groothandels zoals Shinji koifood, Yoshikigoi ( Jos Aben) en FD Food. Maar natuurlijk ook koivoer korrels gemaakt door Nederlandse firma’s zoals House of Kata, Takazumi en Coppens die vaak voer wegzet op private label.

Maar ieder heeft ook zijn prijskaartje en daar zit een enorme diversiteit in. Maar waar moet je nu opletten bij koivoer. Prijs? Ons inziens niet, het gaat immers om de juweeltjes in je vijver waar je probleemloos van wilt genieten. Ook zit je niet te wachten op vervuiling in de vijver.

Ingrediënten van koivoer.

De keuze van een goed koivoer heeft te maken met de ingrediënten en afwerking van de koi korrels. en helaas de kennis omtrent de gewenste samenstelling is echter zeer gering bij de meeste koihobbyisten merken wij. In dit onderdeel worden dan ook de basisonderdelen van visvoeren behandeld en wordt in mindere mate ingegaan op allerlei specifieke onderdelen in de visvoeren. Redenen daarvoor worden verderop besproken.

Hoofdbestanddelen Koivoer koivoer het beste korrel

Tot de hoofdbestanddelen van het visvoer worden gerekend:

 1. Eiwitten;
 2. Koolhydraten, lipiden en vetten;
 3. Mineralen;
 4. Vitaminen;
 5. As.

Eiwitten

Eiwitten bevatten aminozuren die voor alle levende wezens van belang zijn. Ze spelen een rol in een veelvoud van lichaamsfuncties (o.a. emzymen die voor omzetting van allerlei opgenomen producten zorgen). De behoefte aan eiwitten (ofwel aminozuren) kan per vissoort wat verschillen. De exacte behoefte voor Koi’s is niet bekend. Het totaal percentage eiwit in voer voor vissen moet 30-40% bedragen. Uitzondering hierop vormt jongbroed welke vanwege een snellere ontwikkeling een hoger percentage vereisen (50-60%). Het percentage eiwit staat op de verpakking vermeld als ruw eiwit. Hoe dit eiwit is samengesteld wordt meestal niet ‘vermeld.

beste koi voerKoolhydraten, lipiden en vetten

Koolhvdraten, lipiden en vetten zijn alle bronnen van energie.In het geval van vissen zijn vetten en lipiden een meer geschikte energiebron dan koolhydraten. Binnen de groepen van vetten,lipiden en koolhydraten zijn er nog grote verschillen in verteerbaarheid voor de vis.

het beste koi voeren

Je kunt je wel voorstellen dat een stuk hout (grotendeels cellulose) moeilijker verteerbaar is dan een klontje suiker (grotendeels sucrose). Uit de beschrijving op de verpakking van koivoeren is echter nooit vermeld wat voor type koolhydraten/lipiden/vetten erin zitten.Het is daarom ook moeilijk te beoordelen of het aan de gewenste eisen voldoet. Op de verpakkingen is de energiebron in de vorm van vet veelal weergegeven in de vorm van een % ruw vet.

Hierbij toch ook nog even de vermelding dat de koolhydraten vaak gebruikt worden om een koivoer korrel compleet te maken. Dat houd in dat als men de voedingstoffen in het geheel optelt, dus eiwitten, vezels, vitaminen,mineralen, vocht en vetten en men komt uit op een percentage de rest tot 100% aangevuld word met koolhydraten als bindende factor. Helaas vaak bij goedkope voeders bestaande uit meel. Zetmeel en suikers, waar de suikers natuurlijk weinig nut hebben en een negatieve werking hebben op de bouw en gezondheid van onze koi.

Mineralen

Met betrekking tot mineralen geldt dat er een deel beter uit het water kan worden opgenomen en dat een deel via het voer moet worden toegediend. Mineralen die beter uit het water kunnen worden opgenomen zijn: Calcium, Bicarbonaat, Chloride, Kalium,en Sulfaat. De gehalten aan Calcium en Bicarbonaat in het vijverwater worden op peil gehouden met respectievelijk GH+ en KH+.   Mineralen die via het voer moeten worden verkregen zijn: Cobalt, Koper,Ijzer, Magnesium, Molybdeen, Fosfaat, Selenium en Zink, Omtrent exacte hoeveelheden die nodig zijn voor Koi’s is weinig tot niets bekend.Op de verpakkingen staat veelal wel vermeld welke mineralen zijn toegevoegd maar niet in welke hoeveelheden.

bestekoivoer

Vitaminen

De vitamine-behoefte wan Koi’s redelijk onderzocht en van sommige vitaminen is ook bekend wat de minimum behoefte is. Een gebrek aan vitaminen kan namelijk leiden tot vervelende dingen, bijvoorbeel een gebrek  aan vitamine A kan leiden tot verbleken van de kleur, vervorming van kieuwdeksels, en gezwellen aan de vinnen en op de huid.

Gebrek aan vitamine E kan leiden tot spierafwijkingen en een scala aan inwendige afwijkingen. Vitaminen kunnen worden afgebroken door licht en hogere temperaturen.Zorg er daarom altijd voor dat het voer vers is (houdbaarheidsdatum!) zoveel mogelijk donker wordt opgeslagen en bij lage temperatuur staat. Zodoende blijven de vitaminen het langste intact. I

In de meeste Koivoer is dit al deels verbeterd door gestabiliseerde vitaminen toe te voegen (langer houdbaar en dus aanwezig). Op de verpakking staat meestal wel vermeld welke vitaminen er zijn toegevoegd maar niet altijd in welke hoeveelheden. Verder kunnen bij vochtig opgeslagen voer schimmels ontwikkelen die het giftige aflatoxine kunnen vormen.

5 Ruwe As

De hoeveelheid as moet zo laag mogelijk zijn. As is niets anders dan een restcategorie van elementen die totaal geen voedingswaarde hebben. Bij voorkeur moet het percentage onder de 10% liggen.

Richtlijnen goed koivoerkoivoer het beste korrel

In zijn algemeenheid zijn dus slechts weinig richtlijnen aan te geven waarop men een keuze voor een voersoort zou moeten baseren. Enkele richtlijnen die kunnen worden gevolgd zijn:

 1.  Eiwitgehalte 30-40%;
 2. Energiebron bij voorkeur de vorm van goed verteerbare vetten (ruw vet);
 3. Mineraal fosfaat in ieder geval aanwezig;
 4. vitaminen in ruime mate aanwezig;
 5. Percentage as lager dan 10%.
 6. Voeren op basis van Wheatgerm benutten voor de koudere perioden (<12 oC).

Buiten de basale onderdelen van de koivoer zijn er nog een aantal toevoegingen die verschillende producenten hanteren. Het betreft hier dan toevoegingen ter bevordering van kleur (Spirulina, moet minimaal 2% zijn), ter bevordering van weerstand en herstel (Glucanen,effect afhankelijk van ziekteverwekker), ter bevordering van algehele condities (Billion producten, Mandashiki producten, Penac F, Aloe vera gel en vele andere), Veel objectieve onderzoeksresultaten met betrekking tot deze toevoegingen zijn er niet ( met uitzondering van Spirulina)

4 thoughts on “Wat is het beste koivoer

 • Pingback: Beste Koivoer interview Jeroenskoi.

 • Priboy

  Leuk maar weet nog steeds niet welke merken cq produkten ik kopen moet die aan bovenstaande specificaties voldoen.
  Vreemde advies 🙁

  View all 1 replies
  • Jeroen Scheffers

   Veel voeren komen uit dezelfde fabriek. Heeft een dealer private label, kijk dan eens achterop wat er in zit. Vaak toch wat extra’s, daarbij mooi verpakt en niet de mega hoofdprijs.

 • Bart Buyck

  Hoi Jeroen,

  Zeer interessant! Maar ik weet nog steeds niet welk voer nu te kopen. Hikari zou ik zeggen. Maar dat is een zeer commercieel voer. Misschien dat er nog een ander voer is dat ik niet ken en met kop en schouders boven hikari uitsteekt. Graag had ik je mening hieromtrent. Alvast sorry voor het storen.

  Mvg,
  Bart

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar