Water verversen Koivijver, het misverstand.

Een algemeen mistverstand onder Koi houders is dat wanneer je Koivijver eenmaal op gang is je het water niet meer hoeft te verversen. Bij vele Koivijvers wordt enkel wat water bijgevuld na het schoonmaken van de filters, maar vindt er op structurele basis geen waterverversing plaats. In mijn ogen is dit verkeerd, de kwaliteit van het water zal namelijk vanaf het moment dat het in de vijver zit afnemen. Om een goede waterkwaliteit te behouden zul je naast goede filtratie ook moeten zorgen voor regelmatige verversing van het water in de Koivijver.

Nitraten hopen op, daarom ook verversen.

In de stikstofkringloop kun je zien dat door de Nitrosomas-bacterie de Nitriet omgezet gaat worden, met behulp van Zuurstof , naar Nitraat. Nitraat is voor onze vissen niet erg kwaadaardig. Een verhoogd Nitraat gehalte zorgt wel voor een explosievere groei van planten en van Algen. Nitraat is als laatste stap van de stikstofkringloop.

Middelen om Nitraat in zijn concentratie af te laten nemen zouden kunnen zijn; verversing van je water op regelmatige tijden, het gebruik maken van Ozon of een ionenwisselaar. Maar doorgaans regelmatig verversen moet toch echt afdoende zijn. Te veel nitraat kan een doorn in het oog zijn van koivijver houders, schuim op het water, geel water e.d. zijn het gevolg. Maar geen nood, het is niet giftig en het is op te lossen.

Tweede reden is dikke koi, groeihormoon Feromonen

In onze vijvers produceren de koi zelf groeihormonen. De zogenaamde Feromonen. Bij het niet verversen van vijverwater hoopt dit hormoon zich op, wat een verhoogde concentratie geeft, wat weer zal leiden tot een groeistop. Hierdoor zal de koi beperkt worden in zijn groei en zal in dikte toenemen.

Het is dus van groot belang als we nette body’s willen laten varen in onze vijver dat we regelmatig verversen. Overigens zijn er 2 andere manieren om de feromoon tegen te gaan, de actieve kool toepassen of een ozon installatie. Maar goed dat is een ingrijpend verhaal, water verversen heeft daarom de voorkeur.

Hoeveel water verversen in de Koivijver

Ok, allemaal leuk en aardig maar nu wil je natuurlijk weten hoevaak en hoeveel je dan moet verversen ? Het eerst hang voornamelijk af van de grote van de Koivijver, kleinere vijvers kunnen minder vaak ververst worden door en grotere vijvers zullen vaker / langzamer ververst moeten roden. Gebruik het volgende als vuistregel:

Koivijvers dienen wekelijks een verversing van 10% te krijgen.

Hoewel het meest leidingwater in Nederland geen chloor bevat is het toch het beste om het water niet direct in de Koivijver te laten stromen maar in plaats hiervan het water te boven de vijver te vernevelen, zo verdampen eventueel chemicaliën zoals chloor. De beste manier van water verversen is door een overloop te gebruiken. Alternatieven zijn het water verwijderen met een emmer of pomp, maar vooral met de laatste methode is de kans op foutjes (te veel water wegpompen) aanwezig.

koivijver_water_vernevelen

Het afmeten van de hoeveelheid ververst water als je gebruik maakt van een overloop is als volgt:

1. Plaats een opvangbak bij de uitgang van de overloop.

2. Meet hoe lang het duurt tot er 10% van de inhoud van de vijver in de opvangbak zit.

3. Vervolgens weet je hoelang het duurt om 10% (of een ander percentage) van het water in de vijver te vervangen.

Zodra je dus weet hoeveel tijd het kost om het water te verversen, is het een kwestie van wekelijks de kraan opendraaien en op tijd weer dichtdraaien.

Als jouw vijver dus geen overloop systeem heeft, dan bereken je hoeveel 5% van de inhoud van de vijver is en haal je dit eerst uit de vijver en vervolgens breng je dezelfde hoeveelheid vers water terug in de vijver.

koivijver_overloop

Als in de winter de temperaturen lager zijn en je Koi minder gaat voeren is het verversen van het water ook minder belangrijk. Je kunt er in deze periode mee stoppen of het minder vaak doen. Als je zout gebruikt in de winter dan is het natuurlijk belangrijk om in het voorjaar weer het water te verversen om zo de zoutconcentratie in het water af te laten nemen.

Als laatste wil ik nog aan dit artikel toevoegen dat 10% een vuistregel is, maar je zelf zonder problemen tot wel 20% van het water per week kan verversen. Belangrijkste hierbij is dat de waterwaardes stabiel blijven en de Koi er goed op reageert.

40 thoughts on “water verversen koivijver-feromonen-nitraat

 • Walter Cat

  Dit zijn allemaal zeer goede berichten en inlichtingen

  Walter

 • Lucas

  Was weer een nuttige en waardevolle tip
  Dank hiervoor
  Ik heb alleen hier nog geen reactie gezien van Jeroen op de e v t hoeveelheid zout die je in de winter zou kunnen toevoegen ( hoeveel gram per liter )
  En wat voor zout ( mag dat gewoon keukenzout zijn)

 • Freddy

  Interessant artikel over verversen. Veel bijgeleerd.

 • Paul

  Ben startende koi liefhebber
  Steek hier een hoop van op .
  Heb net het water nog ververst
  En de kois zijn gelijk stuk levendiger.
  Dankje hier voor ga nu iedere week waterverversing doen en tevens filter reinnigen groetjes paul

  View all 2 replies
  • Jeroen Scheffers

   Reinigen ook op de goede manier Paul, zorg dat de bacteriecultuur intakt blijft. Maar water verversen is zeer belangrijk. succes gr. Jeroen

  • Rudy

   Hi Paul,

   Opgepast met filter reinigen, volledig reinigen leidt tot het verwijderen van de goede bacteriën die je vijver nodig heeft.

   Gr,

   Rudy

 • Cor van der Wende

  Ik vind het jammer dat het Koi handboek alleen als e-book verkrijgbaar is, ik heb liever een echt boek in mijn handen.

 • Dodde

  Goed artikel, geeft aan dat mijn advies goed is

 • Pascal

  Hallo Jeroen, interessant artikel en zal vanaf nu meer water vervangen 😉

 • jose

  al jou artikelen zijn nuttig ik ben er blij mee!!! dank je wel daarvoor. groetjes jose.

 • Ed

  Degelijke uitleg !! ik doe het ook maar vele koi liefhebbers denken er ook anders over !!

 • Noël Van Den Berghe

  Geachte,

  Het was zeker en vast nuttig,toch nog één vraag: moet het leidingswater zijn of mag regenwater ook?

  Hoogachtend

  View all 1 replies
  • Rudy

   Hi Noêl,

   Neen, geen regenwater, daar zit té veel zuur in.

   Gr,

   Rudy

 • LUCIEN ALVARES uit Paramaribo

  Jeroen weer zo van die super handige info. heb die weer bijgevoegd bij m’n digitaal dossier bestaande uit al die tips van jou. Je bent voor ons met deze hobby niet meer weg te denken. Vraag: is dat zout ook nodig voor ons hier in de tropen?
  Mijn vijver wordt gevuld met regenwater dat ik opvang in een enorme plastic bak.
  Regenwater is t beste hier (tropen), zelf goed om te drinken.

 • Antoon

  Heb een koivijver van 14m3 is altijd tot deze overloopt gevuld.
  Wordt elke dag bij gevuld wat die dag verdampt is zodat deze weer overloopt.
  Wat betekent even de kraan open.

 • Gert van der Heijden

  Mijn hobby met koi is vorig jaar gestart na dat een fijne schoonzoon voor mij alles heeft aangelegd en mij op alles heeft geadviseerd , hierdoor ben ik ook met koikenner als een vast kontact persoon gaan samenwerken. Zowel hij als ik zijn gefascineerd over het bereikte resultaat.
  Ik kan iedereen adviseren en aanbevelen om met koikenner verder te gaan.
  Veel succes.

 • Gert van der Heijden

  Voor mij is het verversen van mijn koi vijver een wekelijkse handeling.
  Opzich niet zo tijdrovend maar het komt tegoeden van de kwaliteit van het water.
  Mijn vortex maak ik schoon en pomp en filters worden gereinigd.
  Na afloop vul ik het verschil weer aan met kraanwater.
  Gewoon goed doen is behoud van vijver en vissen.
  Veel succes !

 • Nico

  hallo ik heb parasiet in mijn vijver behandeld met alpagon wanneer moet ik het water verversen Inmiddels zeven karpers dood en wat moet ik nog meer doen gr Nico hoor ik van u ?/

  View all 2 replies
  • Jeroen Scheffers

   Nico je hebt een verkeerd mailadres doorgeven, zo kan ik je niet bereiken. mail even jeroen@koikenner.nl

  • Jeroen Scheffers

   Beste Nico, welke parasiet heb je behandeld? Is er iemand bij geweest om een afstrijkje te maken en daar een juist behandelplan voor op te zetten? Als het zo snel gaat zou ik zeker even een koidokter laten komen. Want waarschijnlijk is er wel meer aan de hand. Waterwaardes bijvoorbeeld. Misschien meerdere soorten parasieten wat ook tot secondaire problemen kan leiden. In ieder geval snel handelen.

 • ik heb een koi vijver van 11000liter water

  goede dag
  ik weet niet goed wat nou 5 % is
  hoeveel water ik nou uit de vijver moet halen
  bvb de helfd of minder dan de helft .meer dan de helft lijkt me sterk
  ja ik vond het heel nutig dee eerlijk gezegt het nooit verversen

  View all 1 replies
  • Jeroen Scheffers

   Zeg Stevin, dat je vijver een totale diepte heeft van 1.5 meter. Daarvan wil je elke week 10% vervangen, wat je dan doet is je totale diepte delen door 100 X 10%, dan weet je dat je dat aan water kan laten zakken. Gebruik het water voor je filterlijn te reinigen, je tuin te sproeien e.d. En daarna gewoon weer aanvullen tot je oorspronkelijk niveau.

 • Ronald Hendriks

  Nee nu weet ik nog niet wanneer ik kan beginnen met verversen

  View all 1 replies
  • Jeroen Scheffers

   Als je vijver draait Ronald, begin je gewoon wekelijks met verversen, zo ook het reinigen van je filter, mocht deze het zelf niet doen. In het najaar zou je wat minder kunnen verversen en in de winter en voorjaar moet je rekening houden met temperatuurschommelingen

 • H.Klerkx

  Nuttig artikel , ik doe dit zelf regelmatig , vooral in de zomer en pomp het water in de tuin.
  Verder is alle info nuttig en leer ik zo meer over het houden van koi’s.
  Bedankt en ga zo door.

 • Han Leenders

  Ik ververs het water continu dmv een vlottersysteem. Deze kan ik handmatig instellen en ik controleer dit door de watermeter wekelijks te meten. Waterwaarden zijn en blijven optimaal. Deze controleer is wekelijks

 • Brambo

  Ja, zeker nuttig. Ben momenteel op vakantie en de artikelen en video’s zijn een schat aan info. Steek er zeker een hoop van op. Ga zo door.

 • Wilma

  Voor mij een heel nuttig artikel.

 • De Witte Tony

  Eens goed om te weten.

 • Roland

  Héél nuttige informatie, ik moet bekennen dat ik dacht dat als het water goed was…. niks meer aan doen

 • Verbelen Nelly

  Altijd nuttig om weten.
  Onlangs in september heb ik het water ververst en de
  nodige bacterie en mineral plus aan toegevoegd.
  Na een veertiental dagen het water laten testen.
  Alles was ok.

  Maar nuttige tips zijn altijd welkom.

  Groetjes.

  Nelly.

 • Helga

  Weer wat geleerd, dank je wel! Maar hoeveel zout moet ik in de vijver doen? En is dat om bevriezing te voorkomen?

 • mark

  Super handig!!!

 • Ton Miltenburg

  Mijn koivijver 30 kuub wordt continu Vervest en een keer per maand vloeibare voeding gegeven (winter periode).

 • Henk Brinks

  Vond ik nuttig ,vraag kan men de vijver ook bij vullen met ontkalkt water (waterontharder) is dat schadelijk?

 • Jan.Idzenga

  Nuttig advies en prettig om te lezen.

 • luwe

  altijd nuttig bedankt

 • riny boom

  Hallo Jeroen je praat over zout in de vijver doen hoeveel moet je er in doen.

 • B Meijboom

  Ja ik vond het heel nuttig

 • Baeckeland Johan

  Dit was een goed artikel…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar