Het uitgangspunt van een biologisch werkend filter is om door middel van micro-organismen en zuurstof, schadelijke afvalstoffen om te zetten in niet schadelijke stoffen.

Nadat de voorfilter zijn werk gedaan heeft (lees hier alles over de voorfilter) en alle grove afval is afgevoerd, blijven er chemisch gezien nog veel afvalstoffen achter in ons water. Deze afvalstoffen worden omgezet in ammoniak en grote concentraties ammoniak zijn giftig voor vissen. Daarom dient het ammoniak afgebroken te worden tot ongevaarlijke stoffen. Dit afbraakproces, de stikstofkringloop,gebeurt in even de simpele versie, twee stappen.

Een eerste stap is het omzetten van ammoniak in nitriet door de Nitrosomonasbacterie. Echter is deze stof “Nitriet”ook gevaarlijk voor onze vissen. En zal in stap twee de Nitriet omgezet worden in Nitraat. Dit gebeurt door zuurstof en de Nitrobacter Bacterie. Een uitgebreide versie van dit proces en alle details vind u in ons E-Book over Waterkwaliteit wat u gratis krijgt als bonus bij het KoiHandboek  Dit E-Book is echt een must in uw collectie want het behandeld het meest belangrijke proces als het gaat om succesvol vijver houden.

stikstofkringloop-ammonium-nitriet

Maar na de omzetting van Nitriet naar Nitraat zal deze stof worden opgenomen door planten in de vijver. Bij koivijvers zijn er echter weinige planten aanwezig en is de enige manier om de Nitraat kwijt te raken; Verversen van je Water op regelmatige basis. Een teveel aan Nitraat is niet schadelijk maar veroorzaakt wel verkleuring van je water en een explosieve algengroei.

Biologisch filteren – soorten filters

Nu het principe uitgelegd is van de biologische filter is het dus zaak een gepaste filter te zoeken bij de vijver die je aan gaat leggen. Vaak staat bij de dealer al aangegeven voor hoeveel M3 de filter zijn ding kan doen. Let wel op er zit een groot verschil tussen een natuurvijver en een vijver met koi. Ook moet je er van uitgaan dat over het algemeen je de getallen ook nog wel eens door de helft kan delen, zeker bij de goedkopere meerkamer filters die er aangeboden worden.

Meerkamerfilter

Als eerste optie voor de bioloog kijken we even naar de meerkamer filter. Deze meerkamer heb je in voorgevormde standaard bakken bij de dealer maar deze kun je ook goed zelf maken. Het principe is dat het vijverwater van kamer naar kamer doorstroomd en hierbij door diverse soorten filtermedia gaat. Een goede filter is daarbij belucht in elke kamer, want zoals je ziet in bovenstaande formule is er zuurstof nodig voor de omzetting.
In het filtermedia gaan zich de bacterien wonen die ons helpen

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar