Het houden van Koi doe je in vijvers met een filter. Je kunt de pomp en het filtersysteem zien als het hart en nieren van je vijver. Een filter is nodig om je water te zuiveren.

Een vijver is een gesloten systeem, niet net zo als op het vaste land waar continu verse lucht aangevoerd word. Vervuiling, door bv. ontlasting, plantenresten etc., zorgen voor het verslechteren van de leefomgeving van de koi. De filter zorgt er dan ook voor dat er genoeg huisvesting gecreëerd word voor bacteriën, die op hun beurt weer kunnen zorgen voor het ontbindingsproces en neutralisering van schadelijke stoffen.


Pomp en filter kunnen op 2 manieren met een vijver verbonden worden.
En wel met een Pompgevoed systeem of een Gravity systeem.

Pompgevoed Vijverfilter


Pompgevoed is waar vrijwel alle Koi hobbyisten mee starten. Dit is het systeem wat in goudvis vijvers meestal gebruikt wordt. Het is de goedkoopste optie om snel met de hobby te starten.

Een pomp in de vijver verpompt het water naar een filter dat meestal wat boven het waterniveau van de vijver staat. Na het filter (helaas meestal kleine tonnetjes of vergelijkbare, soms dure, voor Koi vijvers ongeschikte apparaten) valt het water vanzelf weer in de vijver. Voor goudvis vijvers voldoet dit wel, en met 1 of 2 Koi in een goudvis vijver kom je er wel een tijd mee weg, maar met meer Koi wordt het al snel minder leuk.


Veel beginners in de hobby kiezen voor deze snelle methode om een filter op de vijver te zetten. Met deze methode echter krijg je nooit al het vuil uit de vijver wat dus ophoopt en voor problemen zorgt na verloop van tijd (een paar jaar meestal).

Je kan een pompgevoed systeem een vijver met Koi noemen, maar nooit een Koi vijver, echt bedoeld voor Koi. Neem je maar een paar kleine Koi en maak je de vijver 1 keer per jaar echt goed schoon (alle slib eruit) dan kun je best lang op deze manier van de leuke visjes genieten

pompgevoed-vijver-filter-koifilter

De enige goede keus voor een echte Koi vijver is een systeem waarbij bodemdrains gebruikt worden waar het vuil en water van de vijver eerst naar een filter gaat en de pomp uiteindelijk het gezuiverde water terugpompt naar de vijver.
Er zijn vele manieren om een vijver juist op te zetten met een passende filtratie, er bestaat niet 1 gouden standaard.

Gravity vijver filter -koivijver filter

Sommige vijvers hebben ramen waardoor je ze ook aan de zijkant kan zien, zelfs hartje winter. Er zijn ronde vijvers, vierkante vijvers en alles ertussen. Uw creativiteit en budget bepalen wat u voor moois kan maken. Natuurlijk geven wij graag wat voorbeelden, maar eerst even nog wat leren over de onderdelen die je nodig hebt. Want een gravity systeem bestaat uit meerdere onderdelen zoals voor filter, hoofdfilter of biologisch filter, UV lamp, Pomp of airlift pomp, kogelkranen, afvoeren, overloop enzovoorts.

Het nadeel van een gravity systeem is dat de aanschaf prijs wat hoger ligt. Deze vijvers worden wat steviger gemaakt en gaan dus ook langer mee, maar de aanschaf kost nu eenmaal wat. 

gravity-filter-koifilter-vijverfilter

Zoals gezegd starten de meesten met een pompgevoed systeem wat prima is, je kan er een paar jaar voor weinig geld veel plezier van hebben zolang je het systeem voldoende schoonhoudt. Het is een prima manier om de hobby te starten en je kan dan in de tijd meer leren over alle facetten van de hobby zodat je volgende vijver ineens het prachtige pronkstuk in je tuin wordt, zoals je dat voor ogen hebt, met mooie grote gekleurde Koi erin.

In volgende artikelen staat nog veel en veel meer info over filters en hun manier van werken. Ik raad aan deze te lezen voordat je een filter gaat kopen. Samen met een goede pomp en leidingen die groot genoeg moeten zijn, staat of valt je genot in de Koi hobby bij de juiste aanschaf van die 3 dingen. Is 1 van deze factoren niet in orde, te klein filter of pomp of leiding diameter, dan krijg je onherroepelijk een keer problemen. Als je systeem wel op orde is worden Koi zo maar 20 jaar oud of ouder me weinig problemen.

Koen Gevers

Benodigde tijd: 10 minuten.

We gaan in verschillende specifieke artikelen de soorten filters voor je toelichten.

  1. Voorfilters

    Soorten filters die de eerste rotzooi en vuil afvangen uit het vijverwater.koivijver-filter-voorfilter

  2. Kamerfilters

    In ontwikkeling een artikel over meerkamerfiltersmeerkamer-nieuw

  3. Beadfilters, Super beads

    Bekend van zwembaden maar inmiddels veel toegepast op vijverssuperbead-filter-koikenner

  4. Trickle filters, Bakkieshowers, Druppelfilters

    trickletower filters- hoe werkt het en waarom zijn ze zo effectief

  5. Trommelfilters

  6. Bewegendbed en stilstaand Bed

http://koikenner.nl/koivoeding/is-vijverfilter-stap-3-waarom-water-filteren/

One thought on “Vijver filters

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar