Hout rondom de vijver in de vorm van een vlonder of een ombouw van je vijver, als deze net een stuk boven het maaiveld uitsteekt is naar mijn mening, een ware toevoeging aan je tuin.

Hout straalt een stukje warmte uit, ten opzichte van beton of steen. Het uiterlijk verandert ook vaak. Bij regen is het over het algemeen wat warmer van kleur en doordat het een natuurproduct is. Wat tuinhout ook diverser maakt is het feit dat het geen prefab gefabriceerd en gecontroleerd product is. Niet overal dezelfde aftekening of vorm. Elke plank heeft een eigen tekening.

Maar goed natuurlijk is dat eigen smaak. Misschien is niet iedereen het hiermee eens. Echter hout is natuurlijk fantastisch te combineren met bv Natuursteen vijverrand, of gemetselde opbouw met vijver raam.

vlonder-pad-vijver-koi
Waar moet je nu op letten bij het maken van een houten vlonder?

Momenteel is het helemaal van deze tijd om eens wat klussen zelf te gaan organiseren. Doe het Zelf !!
En ja ook bij Koikenner gaan we daar meer aandacht aan besteden. Door middel van artikelen, maar ook video’s in de vorm van How to.

Houtsoorten

De vraag: Wat voor hout moet je gebruiken bij de aanleg van een vlonder hebben we gesteld aan Jos van DaniKoi.
In hoofdlijnen heb je naaldhout, geïmpregneerd hout en hardhout, wat gebruikt kan worden in een buiten situatie. Naaldhout is iets gunstiger voor je budget, echter heeft het een iets kortere levensduur dan Hardhout.

Larikshout en Douglas hout valt onder de Naaldboom hout. Van zichzelf al goed bestand tegen vocht en andere invloeden van buiten. Je kunt het wel beitsen om levensduur te verlengen. Het geïmpregneerde hout is vaak grenen- of vurenhout dat met een impregneermiddel is beschermd tegen schimmels en insecten. Evenals Larikshout en Douglas vergrijsd ook geïmpregneerd hout. Wil je dit tegengaan, dan dien je het hout te beitsen met transparante beits.

vlonder-tuinhout-koi-vijver

Hardhout voor je tuinproject

Hardhout is eigenlijk het meest geschikt voor buitenprojecten. Deze hoeft niet behandeld te worden en is daarmee zeer onderhoudsarm, waardoor het ideaal is voor buitengebruik. Evenals de voorgaande houtsoorten kan vergrijzing bij hardhout tegengegaan worden door gebruik te maken van een transparante beits. Hardhout valt wel in een iets hogere prijsklasse, maar dat valt meteen weg te strepen door de uitermate lange levensduur én het feit dat hardhout zeer onderhoudsarm is. Hardhout is zeer geschikt voor terrassen, schuttingen, tuinafzettingen, carports pergola’s en nog veel meer projecten.

Aan de Slag !

In een volgend artikel gaan we verder in op het maken van de vlonder. Waar moet je op letten? We gaan bekijken hoe het zit met het grondwerk, de fundering.
Daarna de verdere opbouw van dwarsliggers en natuurlijk het monteren van de vlonderplanken.

vlonder bij vijver-tuinhout

Mocht je vragen hebben over het maken van vlonders, stel ze hieronder alvast dan kunnen we deze vragen meenemen in het artikel en de video. Verder natuurlijk, willen we Jos bedanken voor de uitleg over tuinhout. Nu met het zonnetje in opkomst beginnen de kluskriebels te komen.

Voor de koifanaten die niet bekend zijn met Danikoi. Danikoi bevind zich op de Beringenbaan 63,3290 Schaffen – Diest Tel: + 32 (0)13-555200. Ongeveer uurtje onder Eindhoven. Misschien denkt u van ” dat is me een eind”, nou ik kan u verzekeren; Danikoi is behoorlijk van omvang, dus u kunt hier prima een dagdeel vertoeven.

Bij Danikoi vindt u alles wat u nodig heeft om een succesvolle vijver te creëren, kwaliteitsvolle producten, professionele raadgeving en een uitstekende service. Danikoi is het adres bij uitstek voor kwaliteits koi en andere vijvervissen aan zeer democratische prijzen.

Danikoi is het adres bij uitstek voor kwaliteits koi en andere vijvervissen aan zeer democratische prijzen.

Dani Koi : correcte informatie en rimpelloze service met een glimlach.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar