Voorfiltratie: opvangen van het eerste vuil

De eerste stap in het filteren van het vijverwater is het afvangen van grof vuil, de voorfiltratie. Onder grove vuildeeltjes verstaan we eigenlijk al het afval wat niet in de vijver thuishoort, bv ontlasting van vis, bladeren,takjes, restvoer en ga zo maar door. Al het vuil wat we kunnen afvangen met onze voorfilter/ mechanische filter hoeft ook niet afgebroken te worden door bacteriën en schimmels.

Vijverfilters pompgevoed vs gravity

gravityfilter-koikenner

Je begrijpt misschien al uit de vorige alinea dat voor een koivijver een gravity opstelling de voorkeur heeft, ten opzichte van een pompgevoed systeem. We zien nog steeds vijvers waar de pomp rechtstreeks in de vijver ligt. Deze pompt het water dan naar de filter die boven het waterniveau staat. Een groot nadeel hierbij is , is dat de pomp al het grof vuil versnipperd en vermaalt verstuurd naar onze filter. Het word dus een stuk moeilijker om hierbij een goed werkende voorfilter te krijgen.

Bij een gravity opstelling, is het principe dusdanig dat door de wet van de communicerende vaten, het grof vuil automatisch door bodemdrains richting een voorfilter gelokt word. In originele grote, zonder vermalen te worden. De complete filter staat dan gelijk aan het waterniveau van de vijver en de vijverpomp hangt achter de filterlijn. Voordeel is een betere controle over je vuilafvoer, je pomp heeft het makkelijker en verpompt zo schoon water, en je kunt dus stroming gaan creëren in je vijver.

Het belang van de voorfilter

De voorfilter is dus een heel belangrijk deel van onze filter. Dit deel is dan meteen ook het meest aan onderhoud onderhevig. Een verstopping in de voorfilter of het toelaten van grofvuil aan het biologische deel van onze filter is uit den boze. Goed schoonhouden van de voorfilter voorkomt een hoop problemen.

De mechanische filter is daarom ook altijd zo in te bouwen dat er zonder te veel moeite regelmatig gespoeld kan worden. De Voorfiltratie bestaat voor 90% uit de volgende 3 soorten voorfilters: 1 een Vortex, 2 de Sieve of zeefbocht en 3 de wat duurdere trommelfilter.

vijverfilter - vortexVijverfilter – de Vortex

De Vortex is een rond vat met een conische of trechtervormige onderzijde.
Het vijverwater komt aan de onderkant binnen en door de ronde wand ontstaat er een voortdurende draaikolk. Deze draaikolk maakt dat de zwaardere vuildelen in het water naar beneden gezogen worden en worden verzameld op de bodem.
Om dit verzamelde vuil gemakkelijk weg te kunnen laten lopen is aan de onderzijde van de vortex een schuifkraan aangebracht. Het schone vijverwater wordt aan de bovenkant van de vortex afgevoerd naar de eigenlijke filter.

Vijverfilter – de Sieve of Zeef,  sieve-zeeffilter-vijverfilter

is veel kleiner en compacter dan zijn bovenstaande broertje en word de laatste tijd ook veel meer gebruikt.In een zeefbocht wordt het vijverwater over een zeer fijne gebogen zeef geleid waardoor het zweefvuil boven op de zeef blijft liggen.
Het gezeefde water, dat door de zeef naar beneden valt, wordt opgevangen en afgevoerd naar de hoofdfilter. De Sieves zijn verkrijgbaar met een gebogen zeefplaten van 200 tot 500 micron (1 micron = 0,001mm). De zeven met 300 micron zijn de meest aanbevolen omdat ze voldoende kleine deeltjes filteren en toch niet al te snel dichtslibben.

trommelfilter-voorfiltratieVijverfilter- Een trommelfilter.

Dit is in feite een compleet geautomatiseerd systeem als het gaat om voorfilters. Het filtert het vijverwater tot deeltjes van 40 micron (0,04 mm!) en werkt volautomatisch zonder veel onderhoud. Het vijverwater stroomt in de trommelfilter via een invoer en komt in een draaiende ultrafijne trommelvormige zeef.
Aan de andere kant van de trommelfilter wordt het zeer schone water naar de hoofdfilter afgevoerd.
Om te voorkomen dat de zeef verstopt raakt, is de trommelfilter uitgerust met meerdere sproeikoppen die met hoge druk de zeef reinigen na iedere spoelbeurt. Super systeempje dus alleen hangt er helaas nog steeds een flink prijskaartje aan.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar