Stap 3 Vijverbouw- Waarom een filter op de vijver
Waarom een vijverfilter?
Bij de aanleg van een vijver, hoort naast een mooie waterpartij, de vijverfilter. Waarom een vijverfilter? Als men een nieuwe vijver aanlegt, wil men genieten van mooi helder water en zijn bewoners, die in goede gezondheid aandacht trekken als u richting de vijverrand loopt.
Niemand zit te wachten op troebel groen water waar de vissen/koi springend door het water flitsen of stil op de bodem liggen. Daarom bouwen we een vijverfilter, die zorgt dat het water ontdaan word van gevaarlijke giftige stoffen en het natuurlijk evenwicht weer hersteld.
Hoe werkt een vijverfilter?
Over het algemeen hebben we in Nederland te weinig plek om een goede vijver te bouwen die in evenwicht is. Onze vijvers zijn vaak te klein in vergelijking met de bezetting die er aanwezig is. Zeker bij Koi-Vijvers is dit het geval. Er is geen sprake van evenwicht. Dat houdt automatisch in dat we zelf moeten ingrijpen om evenwicht in de vijver te creëren. Dit doen we natuurlijk door technologische ingrepen of te wel het plaatsen van een Filter.
De vijverfilter heeft de functie om grof vuil in de vijver op te vangen, daarna de schadelijke stoffen als ammonium, en nitriet om te zetten door middel van bacterien naar onschadelijke stoffen. Stoffen die dan in onze vijver nog blijven ontstaan kunnen met een derde soort filter dan ook weer afgevangen worden zodat het water helder en gezond blijft.
Drie stappen in het filteren van water.
Filters heb je in diverse soorten en maten, van groot naar klein, voor kleine vijvers en hele grote waterpartijen. Maar al de filters zijn ontstaan uit 1 en dezelfde basisprincipe: Eerst filteren we mechanisch, daarna biologisch. Een laatste onderdeel van filtratie kan dan ook nog het chemische deel zijn, wat dus een 3e soort filtratie toevoegt aan het geheel. Dit is niet bij alle vijvers van toepassing.
Deze 3 soorten vallen dus onder onze eigen vlag en kunnen we zelf sturen. Wat verder ten zeerste aan te raden is, is het maken of plaatsen van planten in een vijver of het creëren van een moerasachtig gedeelte. Bij koivijvers praat je hier over een apart deel van de vijver omdat koikarpers het grandioos vinden dit aardig om te woelen en er een aardige puinzooi van te maken.
Koivijvers worden dus vaak voorzien van een plantenfilter of helofytenfilter. Na de normale filtratie passeert het water via de uitstroom deze filter, zodat water- en moerasplanten een nazuivering verzorgen. De uitloop van het moerasgedeelte kan dan via een waterval de KOI-vijver in, dit geeft een extra zuurstofverhoging. De planten zullen ook een hoeveelheid zuurstof produceren. Fosfaat en nitraat gaan sterk omlaag door snelgroeiende planten.
Soorten vijver Filter
Elke vijver die men bouwt heeft een bepaalde inhoud aan water. Daarbij heeft elke vijver een uniek aantal vijverbewoners. De ene vijverfanaat wil een vijver vol met goudvis en kikkers en de ander heeft een vijver specifiek gericht op koi. Een derde heeft wel water maar zonder vis en gebruikt de vijver om af en toe een baantje te trekken.
Dus elke vijver is uniek en behoeft per situatie een bepaald type filter. Dit is dan ook de reden waarom er heel veel verschillende types van filtersystemen zijn. Voorfilters, Vortex, Sieves, Meerkamerfilters, Bubble Beads, Trommelfilter, UVC-filters, Drukfilters, Beadfilters, tricklefilters, etc, kortom waar moet u nu mee beginnen.
Een duidelijk plan en een duidelijk doel kunnen voor u betekenen dat als u op zoek gaat naar een filter, de filterspecialist u gericht advies kan geven. Met een duidelijk plan bedoel ik: weet de inhoud van de vijver, weet hoeveel plaats u heeft om een filter te plaatsen en denk van te voren even na over het financieel plaatje.
De gedachte achter een doel met de vijver is: wat gaat u aan vis uitzetten, wat voor type vijver word het, gaat u veel aandacht besteden aan de vijver of wilt u zo min mogelijk onderhoud, gaat u koi houden.
Kortom het is wijs om al antwoord te hebben op deze vragen voor u aan uw zoektocht begint, anders kunt u wel eens de weg kwijtraken in het grote bos genaamd: Vijverfilters.
Klik op de link om verder mee te kijken naar de verschillende soorten vijverfilters en hun functie:
1 Voorfiltratie is de mechanische filtratie. Door bijvoorbeeld een sieve, vortex of trommelfilter