Er is is één skill die letterlijk het verschil tussen leven en dood kan zijn voor jouw Koi….

Dat is het (op tijd) herkennen van Koi ziektes.

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af:

“Hoe leer ik ziektes te herkennen, voordat het te laat is ?”

In dit artikel ga ik het makkelijk voor je maken.

Ik beschrijf 10 symtpomen die kunnen duiden op Koi ziektes:

1. Koi die springen

Koi die springen

Bijna iedere Koi houder heeft wel eens een aantal van zijn vissen zien springen. Dit betekend niet direct dat er sprake is van een Koi ziekte, maar het is een belangrijk symptoom om op te letten.

Als je meerdere Koi ziet springen is het allereerst zaak om de water kwaliteit te testen, aangezien Koi springen omdat ze uit het water willen als ze zich hier niet lekker in voelen. Vergeet hierbij niet ook te kijken naar hoeveel zuurstof er in de koivijver zit.

Als alle waterwaardes ok zijn en een of meerdere Koi blijven springen dan is de kans groot dat je last hebt van een parasiet of een andere irritatie aan de huid van de Koi.

Het is dan dus zaak om deze Koi te inspecteren en zo nodig in quarantaine te zetten en te behandelen. Zeker in het geval van een parasiet kun je hiermee voorkomen dat meerdere Koi hier last van gaan krijgen.

2. Flitsen en schuren

Flitsen en schuren van koi

Een ander symptoom dat makkelijk gezien kan worden als “spelen” is het flitsen en schuren van Koi.

Met flitsen wordt een snelle beweging bedoeld waarbij de zijkant / onderkant van de Koi te zien is en het er uit ziet als een flits. Meestal doen de vissen dit lang de rand om hun zijkant langs de rand te schuren.

Als je de Koi zomaar een paar keer ziet flitsen dan is het meestal niks om je zorgen over te maken. Zijn de vissen echter constant aan het flitsen en schuren dan is de kans groot dat er sprake is van slechte waterkwaliteit of meer aannemelijk dat er sprake is van een Koi ziekte.

Het flitsen wordt voornamelijk door parasieten veroorzaakt en het dus zaak een afstrijkje te nemen en nader te onderzoeken van welke parasiet de Koi last hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Costia of Trichodina.

Meer informatie over flitsen en schuren vindt je hier.

3. Koi aan het wateroppervlakte

Koi aan wateroppervlakte

Het langzaam zwemmen of zelfs hangen aan het oppervlakte van het water is een ander symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben waaronder Koi ziekte.

Een bekende oorzaak van dit symptoom is een te lage Ph-waarde in de vijver, check dit dus als eerste. Als de Ph-waarde ok is controleer dan vervolgens ammonia en nitriet.

De volgende stap is het controleren van de kieuwen, gezonde kieuwen hebben een consistente biet-rode kleur. Controleer vooral de consistentie van de kleur, deze moet dus overal gelijk zijn.

Als er afwijkingen zijn op de kieuwen dan heb je waarschijnlijk last van een parasiet of bacteriële infectie. Vaak hangen Koi met hun hoofd omhoog als er een probleem met de kieuwen is.

Als er Koi aan de oppervlakte hangen met hun hoofd omlaag dan is dit waarschijnlijk veroorzaakt door een bacteriële infectie en moet er zo snel mogelijk actie ondernomen worden.

Bacteriële infecties worden meestal veroorzaakt door stress zo als een parasiet of slechte waterkwaliteit, het is dus belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden.

Ook kunnen Koi aan het wateroppervlakte duiden op een zwemblaas probleem, maar hierbij zie je ook dat de Koi op zijkant zwemmen en het lijkt alsof ze hun evenwicht kwijt zijn.

4. Koi zonder zich af

Koi zondert zich af

Meestal zie je Koi achter elkaar aan zwemmen en in de buurt van elkaar zwemmen. Daarom zal het je direct opvallen als één Koi zich afzondert van de rest van de vissen.

Dit is dan ook een heel duidelijk teken dat er iets mis is met deze Koi. In de meeste gevallen zal dit een parasiet, virus of bacterie zijn en niet het gevolg zijn van slechte waterkwaliteit.

Natuurlijk is het verstandig om toch de waterwaardes te controleren om uit te sluiten dat dit de oorzaak is.

Daarnaast doe je er goed aan om de vis in quarantaine te zetten en met microscopisch onderzoek de oorzaak te achterhalen en deze te behandelen.

5. Uitpuilende ogen

uitpuilende ogen bij Koi

Uitpuilende ogen bij Koi is een duidelijk teken dat er iets niet goed is.

Een van de eerste ziektes die naar voren komt is buikwaterzucht, dit is makkelijk te herkennen doordat de schubben van de Koi ook open zullen gaan staan en de buik van de Koi bol is. Bij Koi zonder schubben is deze conditie soms wat lastiger te herkennen en zijn de uitpuilende ogen een symptoom.

Vaak is er sprake van een ophoping of irritatie achter het oog, dit kan een symptoom van stress door bijvoorbeeld wisselende waterwaardes zijn en in dat geval is het zaak de oorzaak van de stress weg te nemen en vervolgens de conditie in de gaten te houden.

Maar uitpuilende ogen kunnen ook meer serieuze oorzaken hebben zo als een herpesinfectie, nierfalen of zelfs vistuberculose en dan kan is het zaak snel te handelen en er een Koi dokter bij te halen!

6. Rode aderen zichtbaar

aderen koi rood

Als er rode aderen zichtbaar zijn op de Koi dan betekend dit dat ze last hebben van stress. Zo als bij alle symptomen is het belangrijk om de oorzaak hiervan te bestrijden.

De oorzaak van stress kan natuurlijk slechte waterkwaliteit zijn, maar het kan ook zijn dat de Koi stress heeft van een parasiet of bacterie.

Als de oorzaak behandeld is zal de stress afnemen en zal de Koi er weer normaal uitzien.

7. Wormen

ankerwormEen zichtbare ankerworm

Een van de weinige Koi ziektes die zichtbaar is met het blote oog zijn wormen. De bekendste zichtbare worm is Lernaea (ankerworm) deze worm kan wel 10mm lang worden en ankert zichzelf vast in de schubben van de Koi.

Het is belangrijk om ankerworm op tijd te behandelen omdat de worm de Koi vatbaarder maakt voor onder andere een bacteriële infectie.

Het behandelen bestaat uit het handmatig verwijderen van de worm met een pincet. Om er zeker van te zijn dat de volledige worm verwijdert wordt kun je de worm van te voren aanstippen met een beetje kaliumpermanganaat dit zorgt ervoor dat de worm direct zijn grip zal loslaten.

8. Witte stip

witte stippen koi

Een ziekte die vrijwel iedere Koi hobbyist kent uit eigen ervaring of van horen zeggen is de witte stip. Het zichtbare symptoom zijn witte stippen tot 1mm doorsnee met een halfmaan vorige kern op het lichaam van de Koi.

De officiële naam van deze Koi ziekt is Ichthyophthirius multifiliis en witte stippen zijn eigenlijk pas zichtbaar in een verder gevorderd stadium. Als je op andere symptomen uit dit artikel let zo als het flitsen van de Koi dan kun je dit stadium vaak voor zijn door een afstrijken te nemen en onder microscoop Ichthyophthirius multifiliis te constateren.

Omdat deze ziekte zeer gevaarlijk en besmettelijk is, is het zaak direct actie te ondernemen en de betreffende Koi in quarantaine te zetten en zo snel mogelijk te behandelen.

Witte stip is te voorkomen door opnieuw de stress zo laag mogelijk te houden door goede kwaliteit voer, voldoende filtratie en een zo consistent mogelijke omgeving te bieden.

9. Koi op de bodem van de vijver

koi op bodem

Een ander symptoom dat zowel op slechte waterkwaliteit en dan met name op te hoge waardes ammoniak, nitriet en nitraat als op een Koi ziekte kan duiden is Koi die op de bodem van de vijver blijven hangen.

Vaak als de waterkwaliteit slecht is, is deze nog het beste op de bodem, vandaar dat Koi in dat geval daar het liefst vertoeven.

Het verversen van het water en het op peil brengen van de waterwaardes zal weer wat meer leven in de brouwerij moeten brengen.

Is dit niet het geval dan is de kans groot dat de Koi last hebben van een parasiet en is nadere inspectie en een afstrijkje nodig.

10. Vinnen tegen het lichaam

Veel van de eerder besproken symptomen zullen zich pas voordoen in een verder gevorderd stadium van Koi ziekte en dan is het vaak lastiger dit te behandelen.

Een van de symptomen die in een eerder stadium voorkomen als een Koi bijvoorbeeld last heeft van parasieten is het zwemmen met de vinnen tegen het lichaam.

Vaak is het volgende symptoom het schuren en flitsen, maar als je op tijd optreed kun je dit voorkomen.

Zo kun je overwegen om de Koi een zoutbad te geven of als er meer last van hebben zout aan de Koivijver toe te voegen om zo hun immuun systeem te versterken zodat ze zelf de parasiet aan kunnen.

——-

Deze 10 symptomen zijn duidelijk te herkennen, maar dit is natuurlijk zeker geen compleet overzicht.

Kijk voor een compleet overzicht van Koi ziektes, symptomen en behandelingen eens naar de Koi Ziekte Cursus.

54 thoughts on “Koi ziektes herkennen: 10 symptomen om op te letten! (met afbeeldingen)

  • Evi

    Hallo mij koi vissen gaan allemaal dood en hebben groen slijm wat kan dit zijn ?

  • Rudy Wyngaert

    een van mijn koi vissen heeft waterachtige plekken op zijn of haar lichaam. wat is de beste medicijn ervoor aub

    View all 1 replies
    • Toon Vangampelaere

      dat zullen karperpokken zijn het is niet dodelijk en je kan er niets tegen doen. groeten Toon

  • rein

    mijn koi karpers leven in natuurvijver die constante doorstroming/verversing krijgt vanuit de oude rijn. zo af en toe zwemt er een koi net onder de oppervlakte. dit duurt een aantal dagen om vervolgens dood te gaan. dit is me al een paar keer overkomen. het begon zo ongeveer in sept/okt toen ik ben gestopt met voeren. er zit voldoende zuurstof in het water. weet iemand misschien een oorzaak van deze sterfte?

  • Peter J. Van den Berg

    Gisteren zijn plotseling alle 4 koi’s in onze vijver dood gegaan. Wij hebben ze allemaal al minsten 30 jaar en sommigen zelfs 25 jaar. Ze waren al monstens 10 jaar oud toen we ze kochten.

    We hebben nooit problemen met ze gehad. Ze leefden in een 10 kuub vijver en kregen dagelijks twee maal voer.

    Wij zijn al drie weken op vakantie. De vissen kregen deze keer voer met een goede electrische voermachine. Maar een week geleden aten ze plotseling niet meer en dreef het voer op het water. De verzorger heeft het overtollige voer niet verwijderd. Ook moet ik er bij vermelden dat we een iets dikkere korrel dan normaal gaven, ondat de winkel waar we altijd voer kochten was gestopt en we niet meer aan hun voer konden komen.

    En nu zijn ze dus plotseling allemaal in een keer dood.

    Ze leefden in een veilige vijver, waarover een net was gespannen. Ze waren altijd samsn aan het rondzwemmen.

    Kunnen jullie een reden bedenken van deze tragische dood.

  • Jan

    Kort en bondig omschreven en zeer bruikbaar.
    Wat ik mis is een advies omtrent de medicatie die gebruikt mag en kan worden voor de diverse ziektes.

  • Daniel Claus

    Ik heb een Koi die aan de staart een pluimachtige aanwas heeft, hierover heb ik niets gevonden bij jullie

  • Jan

    Heefd iemand hierover een antwoord, deze koi heefd een hele dikke buik, wat kan dit zijn hij eet eel goed en zonderd zich niet af

  • Chris Reijerse

    Zeer nuttig

  • Enna

    Ik heb een koi met groene op alg lijkende uitslag
    Wat kan dit zijn en wat is er aan te doen?

  • hennie dekker

    goede middag wij hebben onze vijver behandeld tegen witte stip en nu de vijver leeg gehaald om alles opnieuw schoon de reinigen zin we koi met soort gevel vraten KAN IEMAND ONS VERTELLEN HOE WE DAT MOETEN BEHANDELEN

  • pieter

    Het gaat eigenlijk nergens over

  • Ben

    Bedankt voor de tip, ik heb 34 koi waarvan 2 groter dan 1,2 meter en niet te pakken helaas
    De rest allemaal tussen de 70 – 100 cm
    Ik probeer het wel eens maar lukt niet
    Afgelopen week 2 dooie vissen en er ligt er nu een in de hoek met zijn bek open.
    Als ik hem aantik gaat ze weer zwennen maar later weer in de hoek
    Ga het water wegbrengen, ver vers elke maand zo 3000 liter
    Zijn er 2 bij met wratten maar dat is al lang
    Hoop dat de rest blijft leven
    Gr Ben

    View all 2 replies
    • Jeroen Scheffers

      Herkennen van symptomen is super belangrijk. Dan als aanvulling meteen water testen en helemaal super een afstrijkje kunnen maken, is zeker een vaardigheid die je als serieuze koihobbyist jezelf aan zou moeten leren. En bij twijfel een expert inschakelen, bv een koidokter. gr. Jeroen

    • Ron van Hassel

      Ben, 34 koi en maandelijks 3000 liter verversen? Ik weet niet hoe groot de inhoud van je vijver is, maar reken op 1 koi per m3 (1000liter) zou dus een vijver van 34000 liter moeten zijn. Dan is 3000 liter per maand verversen wel heel weinig. Ik raad aan om 3000 liter ( 10% ) per week te verversen. Maar als je vijver veel kleiner is dan 34000 liter is ie aardig “overbevolkt”. Probeer naar 1 koi per 1000 liter te gaan. Zeker met die grote KOI’s ertussen. Sommigen zeggen 1 kou per m3 anderen 1 meter vis per m3 . Wat het beste werkt is natuurlijk ook afhankelijk van het voeren en de waardes van het water ( filterinstallatie)

  • nathalie

    ik heb hier nu 80 vissen
    maar 1 koi van 10jaar oud verstopt zich nu
    anders nooit weet iemand raad

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Water checken, afstrijkje maken en anders iemand inschakelen om erger te voorkomen. gr. Jeroen

  • Paul

    Heb boek besteld was er boeien
    Groetjes Paul

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Super dank je . gr. Jeroen

  • Paul

    Ja zeer nuttig steek je veel van op dankje daarvoor
    Groetjes Paul

  • Nancy Leszczuk

    Vorig jaar 40 vissen dood aan kieuw huidwormen schimmel stip met vanalles behandeld dit jaar fmc gebruikt daarna vijver volledig zuiver gemaakt nu zien wij weer vissen die schuren wij weten niet meer wat doen wie kan ons helpen ?

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Altijd eerst water meten, afstrijkje maken. En bij twijfel koidokter of Nvn laten komen. Geen risico nemen of wachten.

  • angelique rollé

    bedankt super nuttige informatie kan de koi’s nu beter verzorgen .

  • Wvdwetering

    Vond de informatie zeer nuttig

  • lenie verwijs

    dank je wel hier kan ik wat mee.

  • dennis

    in plaats van witte stippen is mijn oranje koi lang ene kant wit aan het worden is en vissen zuigen er precies aan , hij eet en zwemt wel normaal

  • Geert

    Heel erg duidelijk dankjewel

  • Frankie

    Hoi,ik heb een vraagje namelijk heb ik een witmet zwarte vlekken koi maar maar zit met rode lijntjes meestal is dit stress maar andere vissen hebben dit niet is dit een bacterie en wat kan ik doen wel nog zeer actief graag uw advies gr frankie

  • Hannes80

    Door mijn vroegere werk bekend. Toch een Koi met ogen die dicht zitten of half open krijgt. Door alggroen aan het oog wat dicht is.
    Kan mij iemand zeggen wat dit is?
    Vriendelijke groeten

  • C P Lakerveld

    Het waren zeer verhelderende zaken die je opnoemt. Helaas stond mijn probleem er niet bij, enkele Koi’s gaan op de zij liggen en het lijkt er dan op dat ze snel dood zullen gaan.
    Helaas maar waar.

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Het is belangrijk als koehobbyist om bepaalde basiskennis te hebben, en daar valt observatie zeker onder. Met het artikel http://koikenner.nl/ziektes-herkennen/ , laten we zien wat abnormaal gedrag is, en natuurlijk zijn er dan gedragingen die we niet bij naam en toenaam noemen. Maar het gedrag word opgemerkt daar gaat het om. Het is dan namelijk zaak om actie te ondernemen. Dat kan zijn door zelf de koi te netten en af te strijken of schakel de dealer, koidokter of de nvn controledienst in.

  • Monique

    Onze koi is heel dik geworden in korte tijd….verder hangt hij n beetje “wiebelig”in de vijver bij de andere koi,s weet iemand raad….vinnen zijn normaal…evenals kieuwen

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Het beste, `glenn is als je het niet vertrouwt, een expert in te schakelen die de volgende stap voor je kan uitvoeren. Als je zelf niet kan afstrijken en de microscoop kan bedienen dan kun je terecht bij KVA of NVN en natuurlijk de koidokters

  • albert

    hey jij weet hoe dood om Rode muggenlarven ?????????

  • Dj hans

    Zinvol artikel met basis kennis. Tnx.

    View all 1 replies
  • Anton

    Zeer nuttig, bedankt

  • GR Hoes

    Indien je zout aan het water wil toevoegen, wat is dan een juiste dosering/ zoutgehalte?

    En is de watertemperatuur nog van invloed? Zoals met de amoniac waardes?

  • Ed

    Toch wel altijd interessant dit nogmaals te lezen.

  • Hoekstra

    Hoe meer je van ziektes weet hoe beter je ze kan herkennen en de ziekte te bestrijden

  • Vlinder

    Superrr nuttig.
    Maar ik vindt t wel moeilijk te onder scheiden
    Of t spelen is,of springen en flitsen…
    Maar miss is er verschil of je een strakke
    Steriele vijver hebt,of een grote natuurvijver.
    Miss dat je in een strakke vijver,sneller
    Gekke dingen ziet,omdat de koi’s minder te doen hebben?

    Bedankt weer. Tot snel. 🙂

  • patrick

    veel bijgeleerd ,nuttige tips.

    mvg patrick

  • Egbert

    Was voor mij zeer duidelijk omschreven en ja helaas heeft mijn koi het niet meer overleefd . Na twee behandelingen met Morenicol Alparex
    Na de 1ste keer behandeling was er even een opleving maar het ging al gauw over in verslechtering . Wat mij ook opviel was dat de koi een opgezette kop had en opgezette ogen en waar over wordt gesproken rode aders . . Soort koi was een sanke van dik 50 cm van kop tot staart

  • cas

    zeer nuttige tips.

  • Bruno

    Zeer interessant onderwerp

  • Peter

    Ik heb veel aan U informatie gehad.
    Het heeft ons behoed voor een vijver zonder KOY’S.

  • Johan

    Bedankt voor de tips. Maar als je parasieten hebt gehad en de vissen heb behandeld . Hoe haal je deze dan uit je vijver. En hoe hou je ze er uit en hoe kom je er aan? Al jaren geen nieuwe vis of planten.

  • Ton Miltenburg

    Jeroen dit is weer een wijze les, door dit te herhalen inde toekomst wordt het niet vergeten. je moet het hele jaar allert zijn , bedankt Jeroen

  • Len

    Hele nuttige tips, Bedankt, Mvgr. Len

  • Ad

    Super weer bedankt voor de info, zeer nuttig

  • Niek de Jong

    Heel nuttig. Vooral omdat het kort, “to the point”, in lekentaal en snel herkenbaar is.

  • Ed

    Altijd interessant deze info.
    Grtz: Ed

  • B.Dijkema

    Duidelijk verhaal.
    Perfect, hier kan ik wat mee.
    Bedankt.

  • luwe

    alweer bedankt voor de invo

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar