Een interview met Jeroen Brugmans van Jeroen’s Koi in Enschede. In 2001 opgericht. Jeroens passie voor Koi’s is erg groot en wilde daarom graag van zijn hobby zijn werk maken. Dit heeft goed uitgepakt. Want na al de afgelopen jaren een komen en gaan van Koidealers in alle vormen en maten is Jeroens Koi er nog steeds en hoe. Jeroen heeft zijn bedrijf uitgebouwd tot een prachtige zaak, een vertrouwd adres en zeker een gerenommeerd bedrijf in onze branche.
Het originele interview is al een tijd geweest met Jeroen van Koikenner.nl, echter door de nog steeds vele reacties op het bericht hebben we het bericht opgepakt en herschrijven. Veel leesplezier en nuttige leermomenten gewenst met ‘Beste Koivoer interview deel 1″.
Koivoeding, en waarom dit zo belangrijk is.
Ja, er is een en ander uit te leggen over “koivoeding” . In deel 1,2 en 3 gaan we dus even een paar basis elementen uitleggen.
Het is de bedoeling om een en ander duidelijk te maken van de wijze van voeren van de koi en de soorten koivoeding.
Wat belangrijk is bij het voer van de koi, zijn de basis elementen van vet- en eiwitten, vitaminen en koolhydraten die in koivoer moeten zitten.
Dat zijn de bouwstoffen voor de vis, die ze nodig hebben. Verder is het nog belangrijk te kijken naar wat voor vis je in de vijver hebt, hoe groot deze vijver is, en wat de bezetting is zodat je de hoeveelheid voer kunt bepalen van wat ze nodig hebben voor de juiste groei en kleurontwikkeling. Basis is natuurlijk een gezonde ‘happy koi”. Groei en kleur is te stimuleren maar is ook deels bepaald in de genen van een vis.
Soorten Koivoeding
Je hebt een basisvoer met alle elementen die belangrijk zijn voor je koi. Kost een normale cent en doet het prima. Zorgt voor voldoende voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Dan benadrukt het groeien, de “Growers”, dat noemen we groeivoer, je hebt een kleurvoer, en een weerstandvoer.
In de basis zijn dit de voeren die je vind in de schappen bij de koidealer. Uiteraard zijn er supplementen, wel dan niet zelf toe te voegen met allerlei bijkomende werkingen. Ook voor het koude seizoen zijn er de licht verteerbare voeders, of zelfs de vloeibare vormen, zodat de koi toch voeding op kan nemen terwijl alles in de winterstand staat en er weinig beweging in de vijver is.
Koivoeding onder de loep
Ik wil die punten elk een beetje aandacht geven en uitleggen waarom bepaalde elementen bijvoorbeeld niet in elk voer zitten.
Je zult altijd een basisvoer gebruiken, met daarbij iets van de genoemde groepen, om het totaal wat meer kracht bij te zetten. Wat je eigenlijk ziet is dat de koi voedingsstoffen nodig heeft voor groei, maar ook voor de body, voor de weerstand en kleur.
Keuze bepalen van korrel koivoer
Als je een basisvoer neemt, maakt niet uit wat voor korrel, wat voor merk, je kijkt altijd ten eerste naar hoe groot is de vis. Dat bepaald hoe groot moet de korrel van het voer zijn.
Een vis van 10 cm kan geen voer van een cm. eten, die moet echt een drie millimeter korrel hebben, een hele kleine korrel.
kleine koi kleine korrel en extra..
Het is ook bewezen dat de kleinere korrels, tussen de 3 tot 6 millimeter, het best te verteren zijn voor vissen, ook al heb je grotere vissen.
Dus vanaf ook joekels van koi van 80, 90 cm, neem een kleinere korrel voer, van 6 tot 8 millimeter, in plaats van de 10 tot 12, daardoor krijgt de vis meer voeding binnen.
Ze kunnen meer voeding nemen, zodat er minder lucht binnenkomt. Daarbij wordt vaak nog aangegeven. Heb je jonge vissen, vissen tot 2 jaar, dan hebben die eigenlijk niet echt veel eiwitten nodig voor de groei. In de basisstoffen van een basisvoer zit eigenlijk net iets te weinig, dus dan zou je een basisvoer kunnen combineren met een groeivoer.
Waarom een groeivoer?
Als je een koi neemt, wil je eigenlijk je vis zo snel mogelijk zien groeien zodat je ruim resultaat krijgt op je vis. ( de meeste koihobbyisten).
Dan moet dat voer aan bepaalde elementen voldoen. Je zult in het groeivoer moeten kijken wat het percentage eiwit en vet is. 4 tot 1, zijn bepaalde maatstaven en zijn bedoeld voor body, dan kun je denken aan, als je groeivoer neemt met veel eiwit, dat je de vis veel body bij kunt zetten, veel kracht kunt geven.
De hoeveelheid voeding per dag hangt af van de bezetting van je vijver, hoeveel koi er zwemt en wat hun lichaamslengte en gewicht is. Je denkt snel laten groeien in lichaamslengte is mega vaak voeren, maar let op: Veel voeren staat in verbinding met de waterkwaliteit. Hoe meer voeren, hoe meer vervuiling. Te veel voeren in eens, meer vervuiling. Slecht voer, meer vervuiling.
Dus vergeet niet dat de keuze die je maakt ook belangrijk is voor de waterkwaliteit.
Koivoer gegeten door koi, verwerkt door je filter
Met voedingsstoffen belast je het water en deze belasting, dus klare afvalstoffen, moeten goed en snel omgezet worden in ammonium Nh3/Nh4 , dan Nitriet No2 en nitraat, door je vijverfilter. Eerst mechanisch, dan door de bioloog van de filter.
Je zult het belangrijkste merken in het totaal van de vijver. Als je de verkeerde of goedkope voeding neemt, heeft dat eigenlijk geen zin, want dan heb je veel afvalstoffen en daarmee een hoge belasting op de waterkwaliteit en weinig rendement. En we willen allemaal een hoog rendement met een lage belasting.
Eerste Conclusie Koivoer
“Belangrijk is als je jonge koi hebt, tot 2 jaar, die meerdere malen per dag kleine hoeveelheden te voeren.
Als je gedurende de dag, kleine beetjes blijft doorvoeren, blijft het hele immuunsysteem van de vis optimaal, het verteringproces is ook veel beter en het meerdere malen op de dag voeren geeft ook een hoger resultaat op de groei, betere ontwikkeling van de body, dus eigenlijk is het totaalplaatje beter.
One thought on “Beste Koivoer interview Jeroenskoi.”
Hallo,
Ik woon in een 65 plus complex…we hebben daar een grote vijver met 26 vissen …goudvis en koi ….in lengte van 4 tot 60 cm…we geven ca 30 gram per dag….maar als ik een voeds tabel invoer kom je uit op ons…dus 300 gram? We zijn er achter dat de temperatuur belangrijk is…er zitten nu op 22 a 23 graden. Mijn vraag zijn die korrels geconcentreerd voedsel? We hebben onderhoud en op advies van die dierenwinkel voeren wij zo. ?
Met vr. Groeten,
Nel Olsman