De watersamenstelling van onze vijver, wat zit daar nu in ?

waterkwaliteitWater in de vijver is net als water uit een fles, water uit de kraan, water uit de zee , geen zuivere vorm van H2O. In ons water zitten allerlei stoffen opgelost. Deels omdat wij zelf die stoffen in het water hebben gedaan, zoals bv voer voor uw vis, deels door de omgeving, denk daarbij aan vallende bladeren, regen, overvliegende vogels of opwaaiend stof en misschien wel de grootste factor : onze eigen vijverbewoners.
Onze vissen en planten wisselen natuurlijk flink wat stoffen uit met het water door het produceren van afvalstoffen. Doordat  veel stoffen  op korte termijn invloed hebben op water  spreken van  waterkwaliteit. Naast waterkwaliteit hebben we ook nog watersamenstelling.

Watersamenstelling:

Hiermee bedoelen we waardes en stoffen die niets af doen op de korte termijn, maar meer op de langere termijn. Dit kanwaterkwaliteit-meter zijn bv de zuurtegraad, hardheid en geleidend vermogen. Als tastbaar voorbeeld moet de watersamenstelling van een zeeaquarium weer heel anders zijn als bij ons in de vijver.
Ook is onze Noordzee van andere watersamenstelling als de dode zee. Water in de vijver: Ons water in de vijver heeft dus een bepaalde samenstelling en een bepaalde kwaliteit. Deze 2 moeten we waarborgen en in de gaten houden. De watersamenstelling bestaat uit de zuurtegraad (ph), karbonaathardheid (kh), waterhardheid(gh), zuurbindend vermogen, geleidbaarheid en het Redoxpotentiaal.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar