pH in de Koivijver

Één van de waterwaardes die belangrijk is voor de gezondheid van je Koi is pH.

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van pH-waarde gehoord, maar wat heeft het voor invloed op de Koivijver ?

En wanneer moet je je zorgen maken over de pH-waarde van je Koivijver…

Wat is pH ?

pH is een cijfer dat de zuurgraad van het water aangeeft. pH-waardes lopen van 0 tot 14 waarbij bij 1 de zuurtegraad het hoogst is en bij 14 het meest basisch (tegenovergestelde van zuur). Een pH van 7 word gezien als neutraal. Belangrijk om te weten is dat de tussenliggende waardes keer tien zijn. Een pH-waarde van 9 zal dus tien keer zo basisch zijn als een pH van 8, en 100 keer zo basisch als een pH van 8 (10 maal 10).

Een makkelijk gemaakte fout is dan ook, als men zich niet druk maakt over een pH spijtig van 1.0, maar dit kun je dus vergelijken met een temperatuur stijging van 10 graden Celsius naar 20 graden Celsius! Dit is dan ook de reden dat een kleine verandering in de pH-waarde grote invloed kan hebben op je Koi vissen.

koivijver_ph_schaal

Kraanwater en pH

Het grootste deel van het water van de Koivijver zal bestaan uit kraanwater. Afhankelijk van waar je in Nederland of België woont zal het kraanwater een bepaalde pH-waarde hebben. Bij het vullen van een nieuwe vijver zal in de eerste maanden de pH-waarde nog veranderen (in de meeste gevallen gaat deze wat omhoog). Na enkele maanden zal echter de pH-waarde van de vijver stabiel worden.

Het juiste pH in de Koivijver bereiken

Het beste voor de Koi is een pH-waarde van het water in de koivijver tussen de 7 en 7.5. Echter is niet de waarde, maar de consistentie van de waarde het belangrijkste voor de gezondheid van de Koi. Het is dus beter om het hele jaar door een pH waarde van 8 te hebben een schommelende waarde tussen de 7 en 7.5.

ph_in_koivijver

Verandereningen in pH

Aangezien je dus wilt streefen naar een zo stabiel mogelijke pH-waarde, is het belangrijk om zowel het gedrag van de vissen en de pH-waarde in de gaten te houden. Als gevolg van een snelle daling in de pH-waarde zullen de vissen gaan springen en de kieuwen meer bewegen omdat ze minder zuurstof op kunnen nemen.

Als je dit soort gedrag ziet is het dus zaak om de pH-waarde te controleren, echter is het hierbij dus ook belangrijk om historische pH-waardes te weten om te achterhalen of het in korte tijd gewijzigd is.

Een snelle daling kan veroorzaakt worden door regen of sneeuw dat in de vijver terecht gekomen is. Een snelle stijging kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het kalk dat via cement in de vijver gewaaid is.

Er zijn een aantal middelen te koop om het water te behandelen en het pH te verhogen of te verlagen. Ik raad je echter aan deze middelen niet zomaar te gebruiken aangezien ze vaak niet een lange termijn oplossing te zijn.

Twee natuurlijke middelen die je wel kunt gebruiken zijn gemalen oesterschelpen om de pH-waarde te verhogen of turf om de pH-waarde te verlagen.

Wat wel doen:

– Meet regelmatig de pH-waarde bij voorkeur met een pH-meter die wat nauwkeurigere waardes produceert.

– Meet op een vast tijdstip, zodat je beter de consistentie van de waardes kunt meten, aangezien deze kunnen fluctueren afhankelijk van het tijdstip van de dag.

– Een expert raadplegen voordat je een middeltje gebruikt voor het beïnvloeden van het pH in je koivijver.

ph_meter_koivijver

Wat niet te doen:

– Te veel regenwater of sneeuw in de vijver laten komen. Mocht als gevolg van regenwater de pH-waarde toch dalen, dan kun je proberen 10% van het water te verversen om de waarde weer neutraler te maken.

– Focus niet te veel op de daadwerkelijke pH-waarde, maar probeer welke waarde je dan ook hebt zo consistent mogelijk te houden. Het onnodig proberen beïnvloeden van de pH-waarde opzoek naar perfectionisme doet vaak meer kwaad dan goed.

Ik hoop dat dit artikel pH-waarde en de relevantie hiervan voor de Koivijver wat opgehelderd heeft, laat hieronder in een reactie even weten wat je van dit artikel vindt.

En vergeet niet het artikel te delen met andere Koi hobbyisten via de sociale kanelen (Google plus, Facebook, Twitter en dergelijke)

21 thoughts on “pH in de Koivijver

  • Willy

    Heel goede uitleg .
    PH is 6 , dus te laag . met welk middel , gemalen oesterschelpen ,kan ik de ph een beetje hoger brengen .Heeft er iemand ervaring mee , hoeveelheid per kubieke meter , nog iets waar je moet op letten . Bedankt .

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Oesterschelpen stabiliseren je KH waarde, die op zijn beurt de ph buffert. http://koikenner.nl/waterhardheid/

      Om je pH wat op te hogen zijn er middelen in de handel, maar kan ook met natriumbicarbonaat, 30 gram per kub per graad Duitse hardheid.
      Voeg dan eerst voor maar één graad dH toe en kijk wat de pH doet na een paar uur.

      Als het kraanwater inderdaad zo’n lage pH heeft, pH=7 is de absolute ondergrens die toegestaan is volgens het waterbesluit, dan zou je voor een permanente kalk voorraad kunnen zorgen in je vijver door b.v mearl
      toe te passen of wat (gebroken) oesterschelpen in je filter.

      Heb je zuivere soda in huis dan kan je daarmee ook je pH wat verhogen. Natriumbicarbonaat verhoogt de pH
      niet zo snel als soda (natriumcarbonaat). Met bijde wordt dan ook je KH wat hoger, maar met soda gaat je
      pH 2 maal zo snel omhoog dus oppassen geblazen, dus in kleine porties opgelost toepassen gedurende meerdere uren.

  • Leon Beijert

    Ik was aan het zoeken over de PH waarden en wat te doen en hoe herken je het. En in mijn geval ging het om koi vijver

  • Ruud

    Mijn pH waarde in het begin van het seizoen was bijna 9. Ik schrok me rot. Op 12m3 heb ik 6 liter azijn toegevoegd. Ik dacht dan zal het wel iets van 8 worden, maar het is naar 6,5 gegaan. Met azijn gaat het dus hard. Het is maar dat je het weet 🙂

  • Frans Smolders

    ERG NUTTIG !!!

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Dank je voor je positief berichtje, Naast de ph of liever gezegd wil je in de zomer de ph stabiel houden dan is de KH ook een waterwaarde waar je op moet letten. Zeker in de zomerdag als er onweer in de lucht hangt. Gr. Jeroen

  • jo van de wetering

    ik ben er wijzer van geworden, bedankt

    View all 1 replies
  • Brambo

    Duidelijke uitleg. De consistent is dus erg belangrijk.
    Zal daar nog beter op letten!
    Bedankt.

  • Joyce de Bruijn

    Blijft voor mij een vraagje over,hoe merk ik (aan het gedrag van de vissen) dat de pb waarde mogelijk te laag zijn?
    Mvg Joyce de Bruijn

    View all 1 replies
  • Guus

    Bedankt voor de duidelijke uitleg.

    Zeer nuttige tips.

    Mvg Guus

  • willy schaut

    Leuk Jeroen ik sta er bij stil doe dikwijls controle
    De PH meter staat nu 7.8

  • Jan.Idzenga

    Gelezen, zeer informatief.

  • Baeckeland Johan

    Had altijd gedacht dat mijn PH 7 moest zijn ,dus neutraal ,zo zie je maar….

  • Van der Steene Daniel

    Leerrijke informatie.

  • luwe

    bedankt was weer leerzaam

  • jeanke

    hallo,
    een kleine correctie
    een ph van 9 is 100 maal basischer dan een PH 7 (10 X 10)
    mvg

  • Ed

    Interessant en zeker een item om op te volgen !!!!!!!!!!

  • Ton Miltenburg

    Ja dit is een leuk stukje, Zomers kan je het meer voor komen dan herfst winter. Ik heb er een vaste PH meter in het filter zitten en die staat op 8.1 en zwemmen nu langzaam door de vijver.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar