Hirohito

Referenties naar gekleurde koi komen al voor in bronnen uit de Westerse Chin Dynastie van China.
Voor degenen die niet zo goed zijn met data rond Chinese keizerlijke huizen (niet veel van ons zijn dit wel!),
deze dynastie bestond van 265 tot 316 na Chr.
(Dit is zelfs voordat het Christendom de officiële religie van het Byzantijnse rijk werd!).

Dit specifieke oude boek bespreekt karpers met een brede variatie van kleuren,
waaronder zwart, blauw, wit en rood.
De vraag is: Hoe zijn de kleuren van deze vissen ontstaan?
Hebben mensen ingegrepen via bepaalde kweektechnieken?
Of zijn de kleuren gewoon spontaan ontstaan? Deze vragen zullen waarschijnlijk nooit volledig beantwoord kunnen worden.

Één ding is duidelijk, en dat is dat de Japanners veel inzicht hadden in het selectief kweken.
Ze werden de onbetwiste leiders van het koi kweken – en dat zijn ze vandaag de dag nog steeds.

Koi:  Het Moderne Verhaal

En dat brengt ons naar een deel van de koi geschiedenis dat ook wel de moderne periode wordt genoemd.
Het kweken van deze vissen begon pas echt in de 17e eeuw, in een deel van Japan genaamd Niigata.
Het is een regio die bekend staat om haar rijstproductie.

De boeren in dit gebied vestigden hun aandacht op de grijze karpers,
omdat deze vissen soms nakomelingen produceerden met een andere kleur of patroon.
Na zorgvuldige bestudering waren de boeren in staat om verschillende kleurvarianten te kweken.

Tweehonderd jaar later. Het is nu de 19e eeuw en er ontstaat een explosieve groei van het aantal koi kwekers.
Nieuwe kleurvarianten worden in de regio ontwikkeld.

Als je ook maar een beetje weet van koi zul je wellicht de kohaku variant herkennen die in deze periode is ontstaan.
Deze ooit saaie vis – oorspronkelijk alleen gebruikt als voedsel – werd een enorm populaire vijvervis.
De vis werd zelfs het toppunt van mode in deze tijd. Uiteindelijk werd deze koi bekend als de “vis van de edelen.”

Maar in die tijd was de koi nog niet zo internationaal bekend als vandaag de dag.
Zelfs in het begin van de 20e eeuw bleef hun faam en verering beperkt tot de Niigata regio van Japan.

Maar dit veranderde snel.
In 1914 werd er een tentoonstelling gehouden in Tokio.
Enkele van de prachtigste koi uit Niigata werden hier getoond.

Moet ik de rest van het verhaal nog vertellen?
Je begrijpt het vast al wel.
De tentoonstelling in Tokio was de eerste keer dat deze kleurrijke vis gezien werd door mensen buiten de regio van het dorp Niigata.

Mensen werden ‘koi gek’.
Enkele van de mooiste exemplaren werden gepresenteerd aan kroonprins Hirohito.
Het duurde niet lang voor het hele land over de koi praatte.
Al snel verspreidde hun populariteit zich naar andere delen van de wereld.

Naarmate de populariteit van de vissen groeide werden er stambomen gevestigd.
Dit zorgde voor de ontwikkeling van nog meer variaties.
Gedurende de twintigste eeuw groeide het aantal variaties explosief.

De meest getalenteerde kwekers gebruiken een combinatie van traditionele technieken en moderne genetica,
terwijl ze de achtergrond van de vis in gedachten houden.
Ieder jaar worden er nieuwe varianten ontwikkelt en aan het publiek getoond.

Als je een Japanse kweker van een bepaalde stamboom bent zullen je vissen bijzonder prijzig zijn.
Veel van deze vissen brengen bakken met geld op wanneer ze verkocht worden.
Het komt vaak voor dat dergelijke vissen voor 15000 tot 20000 euro over de toonbank gaan.

Pas in de jaren vijftig werden koi populair in het westen.
En in Amerika duurde het zelfs tot de jaren tachtig totdat koi de aandacht van het grote publiek wisten te trekken.
In die tijd werden decoratieve vijvers steeds populairder, en daarmee dus ook koi.

En dat brengt ons naar vandaag de dag.
Meer mensen dan ooit ontdekken de schoonheid van deze onweerstaanbare vissen.
En jij bent natuurlijk één van hen.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar