Zoals al verteld is Nitriet het product wat afkomstig is na de nitrificatie van Ammoniak. Helaas nog niet het veilige eindproduct, want nitriet is nog steeds giftig. Men zegt minder giftig als zijn voorganger maar ja gif is gif. Dus absoluut geen product wat we in onze vijvers willen hebben.

No2-nitriet

Het dodelijke gehalte van Nitriet ligt zo tussen de 10 en 20 mg/l water. Echter de ene vis is gevoeliger voor Nitriet als de ander. Dus beter geen Nitriet.Oorzaken van te hoge waardes aan Nitriet in de vijver liggen vaak bij overbezetting van de vijver. De filter kan het gewoon niet aan.Of  bij vuile niet goed onderhouden vijvers. Hier kan door rottingsprocessen en denitrificatie ook nitriet onstaan.

Als laatste komen we natuurlijk vaak Nitriet tegen bij nieuwe vijvers. Bij goed draaiende  vijvers/ filters kom je niet zomaar verhoogde waardes tegen.

Gevolg van Nitriet in koivijvers

Nitriet heeft een soort bijtende werking op de huid van de Koi. Je begrijpt dat de vis hier niet op zit te wachten en ook hier niet goed raad mee weet. Vaak beginnen ze te schuren langs obstakels in de vijver of springen ze.  Voor de eigenaar lijkt het dan op een aanval van parasieten, maar niets is minder waar.

Bij langdurig blootstaan aan nitriet kan er een vergiftiging ontstaan. Symptomen van een Nitrietvergiftiging ontstaan doordat de rode bloedlichaampjes van de vis aangetast  worden. De vergiftiging veroorzaakt afbraak aan de rode bloedcellen en het ijzer wat zich in bloed bevind oxideert. Dit zorgt ervoor dat de cellen geen zuurstof meer kunnen transporteren en er een zuurstof gebrek ontstaat in de organen van de vis. De vis word slomer en slomer en zal uiteindelijk dan sterven. De nitrietvergiftiging is dus in het uiterlijk moeilijker waar te nemen.

 Nitriet in de vijver,wat nu?

Wat te doen als er toch een verhoogde concentratie Nitriet in het water aanwezig is? Onmiddellijk hier ook een grote verversing toepassen en eventueel zout toevoegen aan het water. Mocht er al Zeoliet in het water aanwezig zijn dan absoluut geen zout toepassen. Zeoliet zal dan zijn opgeloste ammonium loslaten zodat de problemen alleen maar groter worden.

Of zeoliet verwijderen. Zout kunt u toevoegen tot ongeveer een 3 gr/l. Voordeel van zou is dat de giftigheid afneemt en de koi enigszins op hun gemak stelt. Het werkt dus ook stress verminderend.

Ook hier zou Sera Nitrivec of Toxivec weer kunnen helpen.  Al deze methoden binden dus de nitriet en zorgen voor een snelle afnemende toxische waarde. Natuurlijk is aan te raden ook weer bacteriën toe te voegen aan de filter en te zorgen dat de filter en vijver schoon zijn.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar