Vijveronderhoud

Een bekende Koi hobby uitspraak is dat het bouwen van de vijver het makkelijkste onderdeel van de hobby is. En er schuilt waarheid in deze uitspraak, aangezien het juist uitvoeren van Koivijver onderhoud door veel hobbyisten wordt genegeerd waardoor ze in grote problemen komen. Goed vijveronderhoud van de Koivijver zorgt er niet alleen voor dat alle onderdelen blijven functioneren, maar ook dat de waterkwaliteit goed is, je op tijd ziektes leert herkennen en je problemen dus ziet voordat ze uit de hand lopen! In dit artikel vindt je de verschillende vijveronderhoud taken die jouw Koivijver schoon en functionerend houden en de Koi fit en gezond!

Koivijver onderhoud

Periodiek vijveronderhoud

Om de verschillende taken overzichtelijk te maken, heb ik een onderscheid gemaakt in taken die je dagelijks, wekelijks, maandelijks, halfjaarlijks of slechts jaarlijks uit dient te voeren. Uiteraard kunnen de taken a.d.h.v. grote en gebruikte componenten verschillen maar de basis vindt je in dit artikel:

Dagelijks Koivijver onderhoud

  1. Controleer alle Koi op vreemd gedrag of wonden.
    Het ideale moment om dit te doen is tijdens het voeren aangezien de vissen op dat moment aan het oppervlak zwemmen en je eventueel hun onderkant kunt bekijken.
  2. Controleer alle apparatuur zoals de pompen op hun werking.
  3. In de zomermaanden zul je de filters dagelijks moeten verschonen, omdat je Koi meer eten en dus meer afval afscheiden.
  4. Als je vijver gevoed wordt door een pomp is het wellicht nodig om de filters in deze pomp dagelijks na te kijken om er zeker van te zijn dat er voldoende doorstroming is.
  5. In de zomer vormen algen vaak een probleem. Ze kunnen zo snel groeien dat ze dagelijks verwijderd moeten worden om te voorkomen dat de vijver verstopt raakt waardoor het water niet goed meer kan doorstromen.

Om op tijd ziektes te leren herkennen raad ik je aan de Koi ziekte cursus door te nemen. Zo leer je al in een vroeg stadium ziekte verschijnselen te herkennen en kun je op tijd handelen!

koi onderhoud inspecteren
Het voeren is een mooi moment om de Koi te inspecteren

Wekelijks Koivijver onderhoud

  1. Als je een vijver hebt met een filtersysteem op basis van de zwaartekracht is het aan te raden om de afvoer op de bodem en de daarbij behorende leidingen ten minste één keer per week schoon te maken. Dit kun je doen door het ventiel naar de eerste kamer van je filter te sluiten en deze kamer leeg te laten lopen. Wanneer deze leeg is kun je het ventiel weer openen waardoor het water snel naar binnen zal stromen en al het vuil in de pijpen weg zal spoelen.
  2. Als je een skimmer in je vijver hebt is het belangrijk om deze tenminste één keer per week te controleren en daarbij het mandje leegt. Gedurende sommige periode, vooral de herfst, is het misschien nodig om dit dagelijks te doen om te voorkomen dat bladeren het filter verstoppen en in de vijver kunnen rotten.
  3. Maak iedere week de onderdelen van mechanische filters zoals borstels en schuim schoon om voor een goede doorstroming van het water te zorgen.
  4. Hoewel het niet essentieel is kun je het beste een half uur per week vrijhouden voor het controleren van de waterkwaliteit in de vijver en het nemen van de nodige stappen om deze eventueel weer op peil te krijgen.
  5. Koi die last hebben van wonden of infecties die behandeling met een zalf nodig hebben moeten iedere week gevangen en behandeld worden. Soms zul je dit twee keer per week moeten doen totdat je voldoende resultaat ziet om het aantal behandelingen te verminderen.
  6. En als laatste punt van onderhoud, nu we alles schoon hebben is de 10% water verversing. Met schoonmaken hebben we al deels vijverwater gebruikt om te spoelen. De 10% is te meten door de totale diepte te delen door 100 x 10 te doen. Heb je dus een vijver van 1,80 diep zal je het waterniveau 18 cm moeten laten zakken en deze weer aanvullen met leidingwater. Aanvullen het liefst met een sproeikop zodat eventuele chlorides al opgaan in de damp die het veroorzaakt.

Maandelijks onderhoud aan de Koivijver

  1. Als je vijver verwarmd wordt is het wellicht nodig om op bepaalde momenten in het jaar het verwarmingssysteem opnieuw in te stellen om de temperatuur te verlagen of verhogen. Wanneer je dit doet mag je slechts kleine veranderingen van één a twee graden per paar dagen doorvoeren.
  2. Naarmate de herfst overgaat in de winter zul je de blootstelling van het water aan de lucht moeten verminderen om een te grote afkoeling te voorkomen. Schakel daarom de luchtpomp en eventuele watervallen uit. Als het weer warmer wordt kun je deze apparaten weer inschakelen om de hoeveelheid zuurstof in het water op peil te houden.
  3. Vooral bij vijvers met een pompfiltersysteem, maar ook bij grotere vijvers waar niet al het vuil wordt verwijderd via de afvoer, zul je de vijver moeten stofzuigen. De ophoping van afval op de bodem van de vijver is niet alleen een bron van ziekten, maar gebhttp://koikenner.nl/zuurstof-in-de-koivijver/ruikt ook veel zuurstof en zorgt voor slechte waterkwaliteit.
  4. Controleer en reinig de filters als dit nodig is. Dit is een taak die het hele jaar door belangrijk is en ten minste één keer per jaar zul je een grote schoonmaak moeten houden. Filters met minder ruimte voor de opslag van vuil zullen vaker schoongemaakt moeten worden. Als je een biologisch filter schoonmaakt zul je dit altijd met vijverwater moeten doen aangezien kraanwater nuttige bacteriën in het filter kan doden.

Halfjaarlijkse check

  1. Als je een uv-lamp gebruikt kun je de lampen het beste ieder half jaar vervangen of ten minste één keer per jaar. Hoewel deze lampen langer dan zes maanden werken zal hun werking na deze zes maanden afnemen.

Jaarlijkse checks

  1. Overige apparatuur in en rond de vijver heeft jaarlijks onderhoud nodig. Bekijk de benodigde onderhoudstaken in de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat ze ten minste één keer per jaar worden uitgevoerd tenzij anders vermeld in de gebruiksaanwijzing.
  2. Maak eventuele grote veranderingen en aanpassingen op één moment in het jaar om de stress waaraan je koi worden blootgesteld te beperken. Het is niet ideaal om je koi te verplaatsen, maar als het moet kun je dit beter maar één keer doen in plaats van meerdere keren per jaar.

Door deze taken regelmatig uit te voeren zal de vijver niet alleen gezonder en fijner zijn voor je vissen, maar ook mooier voor jezelf.
Je zult ook meer tijd krijgen om te genieten van je koi aangezien het aantal ziekten en problemen met deze taken zal verminderen.

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en je helpt bij het onderhouden van jouw Koivijver.  Laat hieronder even een reactie achter, of wat we nog meer waarderen is een review op onze facebook pagina en vergeet niet dit artikel te delen via de sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter enzovoorts).

Meer over onderhoud vind je op:

46 thoughts on “Hoe onderhoud je de koivijver?

  • Guy

    Hallo; wie kan mij helpen heb nu zeker al 20jaar koi’s in mijn zwemvijver en heb nog nooit kleine koi’s gehad kan er mij iemand uitleggen hoe dat komt? PS het gaat over en 12tal koi’s en een 30tal goudvissen

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Beste Guy, dadelijk in het voorjaar als de temperatuur weer 20 + word in de vijver, is het meestal wel raak.Tenminste als de waterwaardes goed zijn, omgeving goed is, beschutting is voor ze. Daarbij moet is je bezetting belangrijk. Hoeveel mannetjes zijn er en vrouwtjes? is alles al wat ouder of misschien te jong? Stimuleer met borstels tot paaigedrag en mocht het zover komen , kun je voldoende ingrijpen om ook jong broed op te vangen?

  • Walter De Cat

    dank voor alle inlichtingen,zeer nuttig bij koivijvers

  • Gerard Henzen

    Ik heb een vijver en daar zwemmen koikarpers in, plus een hele pomp installatie alles erop en eraan.

    Ik woon in Vinkeveen, is er iemand die weet hoe dit te onderhouden, of zijn er bedrijfjes die dit kunnen komen uitleggen?

    Mvg
    Gerard

  • EKooreman

    Wederom goede informatie ben er blij mee

  • Ton Miltenburg

    Ja Jeroen,wijzelessen heb in middels +/- 20 jaar en koi vijver 35 m3 met 17 koi’s.
    regel matig voeren een trommel filter trikkelfilter en goede water stroom en helder water. De koi’s grassen ook algen wand en bodem.

  • Claessens stefan

    Heel nuttig. Heb alweer iets. Ij geleerd. Grtjs

  • Ken

    zeer nuttige uitleg, aangezien ik mijn vijver nog aan het ontwerpen ben. is alle info zeer welkom!!

    View all 1 replies
  • Dinand

    Nuttige informatie waar ik zeker iets mee kan. Heb nu net een vijver klaar van 10.000L water en ga hier een 3 tal drukfilters op laten draaien met een totale capaciteit van 40.000 liter maximaal op een vijver zonder vissen. Dus op een koi vijver hou ik zo”n 15.000 liter capaciteit over. Heb er in totaal 2 pompen achter staan . 1 van 9.000l max en een 16.000L max . Of is dit teveel van het goede om de vijver helder te houden.

  • Gerard

    Heel nuttig hier wordt je wijzer van.

  • Vlinder

    Dank je wel voor de les.
    Vindt het erg leuk,met veel regelmaat
    Wat te horen. Gr vlinder

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Sta je ingeschreven vlinder?

  • Willem Blom

    Zeer goede tips en info.Dank je daarvoor….

  • Robin

    Goed bezig jeroen hier steek je wat van op!!.

  • Mees Willy

    Zeer mooi en duidelijk omschreven. Bedankt voor de uitleg

  • Gary

    Nuttige informatie, ben er heel blij mee.

  • Frans

    Zeer goede tips en info.Dank je daarvoor….

  • Hans

    Heel nuttig verhaal

  • deboet hugo

    deze informatie klop als een bus ,heel erg bedankt.

  • Karel nijs

    Goed artiekel was wel allemaal vansprekend

  • fred

    Vraagje:je schrijft in de zomer filter het beste dagelijks laten leeglopen maar zo krijg ik toch geen biologisch evenwicht ?

  • Wellens

    Hallo,

    Ik contacteer je omdat ik een 15-tal koi’s geërfd heb van een tante. Grootte tussen 30 en 50 cm; onderhouden in een professionele mud pont met stromend water.

    Aangezien ik deze vissen niet kan onderhouden, bij gebrek aan kennis terzake, wens ik deze zo spoedig mogelijk te verkopen.

    Bent u geïnteresseerd of kunt u mij adressen doorgeven van mogelijk geînteresseerden?

    Dank bij voorbaat. Met vriendelijke groet.

    Paul

  • Han Leenders

    Hallo Jeroen,

    Weer bedankt voor je tips. Heb nog wel een vraag: de 7 koi’s hebben wij gekregen. Nu hadden de vorige mensen de gewoonte ook ’s winters met mate door te voeren. Zoals nu de temperaturen weer oplopen en de watertemperatuur weer boven 6 C is gekomen, mag ik ze dan ook nog wat voeren of is dit echt uit den boze.

    Met vriendelijke groet,
    Han

  • frank

    leest lekker weg goede tips

  • Arend

    Duidelijke taal, zeer praktisch. Hier heeft een beginnend koiliefhebber tenminste iets aan.

  • Ronald Janus

    Bedankt Jeroen.
    Dit was weer erg leerzaam.

  • bas mommers

    Weer erg nuttig

    Wanneer stop je in de winter met waterverversing

    ik heb alleen een verwarmde filter. Geen verwarmde vijver.

  • Gerrit

    Zeer nuttig artikel

  • Daniel

    Is het nodig om in de zomermaanden filter dagelijks te verschonen ? Heb een betonnen bak. Met filter(bak) en uv lamp. Het water is heel helder de bodem is schoon, water loopt nog goed, maar heb de bank deze zomer nog niet schoongemaakt. Wilde dat deze maand doen. Vissen gezond en levendig. (zelfs een stuk of 10 jonge koi zwemmen er nu rond) Ik woon in Portugal. Water altijd goed op temperatuur dus. Moet straks in Nederland maar even wat testspullen meenemen voor het water, want ik kan hier weinig vonden
    Maar in elk geval een nuttig stukje.

  • cas en gerda

    zeer nuttig artikel bedankt

  • Lucky Simon

    Ik lees telkens weer nieuwe dingen. Zoals bijvoorbeeld de ophoping van afval op de bodem van de vijver een bron van ziekten kan zijn, en deze ook veel zuurstof gebruikt en zorgt voor slechte waterkwaliteit.
    Er blijft een wereld voor me open gaan. Keep up the good work.

    gr. Lucky Simon

  • Antoine

    heel nuttige informatie

  • H.kloot

    Fijne info en ik hou me nu al op vele aande regels

  • Ton Raaijmakers

    Beste Jeroen,

    Bedankt voor je goede uitleg, veel handelingen voorde ik al uit, maar ik lees steeds iets nieuws.
    Groetjes Ton

  • Fokke de Jong

    Deze info is nuttig en wordt door mij grotendeels uitgevoerd.
    Toevallig gisteren een waterstofzuiger gekocht.

  • Gerrit

    Zeer nuttig deze artikel

  • Bas Dubbelaar

    inderdaad heel nuttig. Alhoewel ik in Indonesia woon en geen problemen met de water temperatuur heb, zijn de andere tips handig. De vissen zwemmen al 7 jaar in mijn vijver en er is nog nooit eentje overleden. O ja toch, die sprong in de nacht uit de vijver en ja dan is het gebeurd. Heb de wanden, nu bij een nieuwe vijver een stuk hoger laten maken.

  • luwe

    weer wat bij geleerd
    het meeste wist ik al bedankt

  • Marian

    Bedankt voor de informatie.
    De meeste handelingen, zoals omschreven, voer ik echter al uit…..
    M.vr.gr.
    Marian

  • Ronald Janus

    Bedankt Jeroen!!
    Ga lekker door met het schrijven van jouw nuttige artikelen, ik en velen met mij zijn hier blij mee.

    Greetz,
    Ronald Janus

  • Huub van Pinxteren

    Alweer iets opgestoken dank hiervoor.

    Gr Huub

  • jean-luc

    zeer nuttige en leerrijke informatie

  • Izaak Verkeste

    Zeer nuttige informatie zeker voor beginners.
    Het meten van nitraat en nitriet met een strookje vind ik ook zeer moeilijk af te lezen

  • Toon Beekers

    Ik vind dit `n goede uitleg ik heb Velda water test maar ik vind de nieteraat no 2 niet echt duidelijk maar als ik mijn vijverwater laat testen is het meestal welgoed of `n geringen afwijking.

  • Bram

    Weer een nuttig artikel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar