Op deze pagina vind je de meest uitgebreide informatie voor het kopen van Koi.
Geen verkooppraatjes of andere promotie. Maar 100% bruikbare informatie voor jou als Koi-hobbyist!
De adviezen in deze kopers gids helpen je om de best mogelijke Koi te selecteren binnen jouw budget. Niet alleen gaan we kijken naar uiterlijke kenmerken, je leert ook zieke Koi te herkennen.
Één Zieke Koi kan immers tot een heleboel ellende in de Koivijver leiden.
In deze kopersgids ga je het volgende leren:
– Wanneer je het beste Koi kunt kopen
– Welke Koi handelaren je absoluut moet vermijden
– Welke uiterlijke kenmerken op ziekte kunnen wijzen
– Hoe je een gezonde Koi van een ziekte onderscheidt
– Wat belangrijk is bij het kopen van jonge Koi
– Hoe je gekochte Koi, veilig en gezond overplaatst
Wanneer Koi Kopen ?
Wanneer, lijkt misschien niet zo relevant op het moment dat je Koi wilt gaan kopen… Je hebt immers nu het plan om Koi te kopen…
Maar toch kan het moment van het jaar waarin je de Koi koopt van belang zijn voor de gezondheid van de Koi en ook de prijs 🙂
Het overplaatsen van een Koi zorgt namelijk voor stress bij de Koi. Dit komt door het vervoer, verschil in watertemperatuur en waterkwaliteit.
Door een moment te kiezen waarbij het temperatuurverschil tussen de vijver van de dealer en die van jou minimaal is, verminder je deze stress. Daarnaast is een goede waterkwaliteit belangrijk, omdat dit de stress bij de Koi vermindert.
September en oktober zijn om die reden optimaal. Het filter van de koivijver is dan nog voldoende actief, maar de watertemperatuur is voldoende afgekoeld waardoor parasieten e.d. minder actief zijn.
Een tweede reden waarom Koi kopen ideaal is in september en oktober, heeft met de prijs te maken.
De meeste Koi dealers ontvangen namelijk in november en december nieuwe Koi uit Japan…. Wat betekend dat ze ruimte nodig hebben en “oude voorraad” Koi goedkoper weg doen.
Waar Koi Kopen ?
Koi Kopen kun je eigenlijk bij 3 verschillende handelaren:
– Tuincentra
– Koi dealers
– Hobby kwekers
De meest tuincentra zijn echter niet aan te raden. Niet alleen zijn de Koi vaak van mindere kwaliteit, ook de expertise op het gebied van Koi is vaak niet aanwezig.
Dan blijven de Koi dealers en hobby kwekers over. In Nederland zijn er honderden kleine hobby kwekers en dealers en enkele grotere dealers.
Allereerst is het verstandig om ervaringen van andere met de betreffende Koi dealer of kweker op te zoeken. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om altijd zelf op te blijven letten.
Dit zijn enkele zaken om op te letten:
- Het is enorm belangrijk dat het vijverwater bij de Koi dealer schoon is. Loop dus hard weg als het water troebel is of als er van alles in drijft.
- Gebruik je neus, en let op de geur bij de vijvers. Belangrijk is dat het te “vissig” ruikt, dit kan duiden op zieke of dode vissen.
- Kijk naar het uiterlijk en gedrag van alle aanwezige koi (in plaats van enkel de koi die je wilt kopen). Als veel vissen er slecht uit zien en vreemd gedrag vertonen is het beter om deze Koi handelaar over te slaan.
- Let op hoe de verkoper met zijn Koi omgaat. Pakt hij bijvoorbeeld een Koi zo met zijn blote handen uit de vijver ? Dan is de kans groot dat de verkoper niet veel verstand heeft van Koi en hoe je hier mee om moet gaan.
- Vraag de verkoper of er actief op KHV getest wordt. Een degelijke Koi handelaar test zelf zijn Koi op KHV en gebruikt hier ook naïeve vissen voor. Naïeve vissen zijn visjes die in het laboratorium geboren zijn – om er zeker van te zijn dat ze ziekte vrij zijn – en vervolgens in de bakken bij een handelaar worden uitgezet om getest te worden op Koi Ziekte als KHV.
De Koi selecteren in 2 stappen
Als je eenmaal een koi dealer hebt gevonden, waar je koi wilt gaan kopen. Is het belangrijk om de tijd te nemen om, de vis(sen) waar je in geïnteresseerd bent, te bestuderen op uiterlijk en gedrag.
Neem voldoende tijd om dit te doen. Zeker als het om duurdere Koi gaat is het aan te raden meerdere keren te gaan kijken, voordat je deze koopt. Door meerdere keren te gaan kijken, weet je het gedrag en uiterlijk consistent is en niet toevallig alleen fit was op de dag dat jij kwam kijken.
Let bij he inspecteren van de koi op de volgende kenmerken:
1. Gedrag van de Koi
Een gezonde koi zal – als je de bak benadert – of direct naar wegzwemmen of direct naar je toekomen.
Als een Koi niet beweegt en op de bodem rond blijft hangen. Komt dit door een schimmel of bacteriële infectie. Of er is sprake van een slechte waterkwaliteit (al dan niet tijdens het transport) waardoor de Koi een ammoniak vergiftiging heeft opgelopen.
Ook is het belangrijk dat de Koi soepel en evenwichtig door het water beweegt en een rustige en consistente ademhaling heeft.
2. Uiterlijk van de Koi
Nadat je weet welke vissen er op basis van gedrag afvallen, is het tijd om te selecteren op uiterlijke kenmerken.
Nu proberen we hier niet persé een show-winnaar te selecteren. Dus laten we de Japanse standaarden buiten beschouwing. Waar we wel op letten is op de kenmerken van een gezonde Koi.
Veel enthousiaste beginnende Koi hobbyisten kijken alleen maar naar de tekening van de Koi, en kiezen op basis van kleuren. Het is echter beter om eerst de vorm van de Koi te beoordelen, deze verteld een hoop over de kwaliteit van de Koi!
Vorm van de koi
De ideale vorm van een Koi is de zogenaamde “torpedo” vorm. Hierbij heeft de Koi een kop die ongeveer even breed als lang is. Achter de kop is de Koi idealiter ook wat breder en dit loopt geleidelijk af naar de staart toe.
Een andere manier om deze vorm uit de drukken is om te kijken naar een Koi die “vol” is maar wel op een gestroomlijnde manier.
Het leren erkennen van de ideale vorm, kost wat tijd. Kijk eens naar de vorm van Koi die shows winnen om de vorm te leren kennen.
Tekenen van Koi ziekte
Ook al heeft de Koi een perfect vorm, hij mag absoluut geen tekenen van Koi ziekte vertonen!
Denk hierbij aan: bulten, rode plekken, vinnen met een hapje eruit, schimmels of troebele ogen.
In dit artikel vind je 10 symptomen van koi ziektes.
Tekening van de Koi
Per Koi soort bestaat er een “schoonheid’s ideaal” dit is de Japanse standaard waarbij er een ideale tekening bestaat. Ik ga hier niet helemaal in op deze standaard, omdat voor de meeste hobbyisten hun persoonlijke voorkeur toch belangrijker is.
Wat wel belangrijk is om op te letten, is hoe scherp de randen van de tekening zijn. Hoe duidelijker de kleuren afgetekend zijn, hoe beter. Let hierbij op dat de voorkan van een “vlek” altijd minder scherp zal zijn als de achtergrond, door de manier waarop de schubben liggen.
Beoordeel ook de helderheid van de kleuren. Hierbij is er een simpele vuist regel: dat voor rood geldt, hoe feller rood hoe beter, bij zwart hoe dieper zwart hoe beter en voor wit dat het eerder sneeuw wit moet zijn dan melk wit (maar hoe helderder het wit hoe beter.)
De nieuwe Koi aan de vijver toevoegen
Als je één of meerdere geschikte koi hebt gevonden. Is het zaak deze op een veilige manier aan je Koivijver toe te voegen.
De Koi handelaar zal de Koi in een zak met water aanleveren. Allereerst is het belangrijk om de zak in een doos te doen tijdens het vervoer. Hiermee stabiliseer je dat zak enigszins en verminder je dat stress tijdens het vervoer.
Thuis aangekomen kun je ervoor kiezen om de aangekochte Koi eerst in de quarantainebak te doen. Hiermee maak je de overgang iets minder stressvol doordat er niet direct andere vissen zijn.
Maar je kunt er ook voor kiezen om de aangekochte Koi direct in de vijver uit te laten.
In beide gevallen is het belangrijk om eerst de watertemperatuur in de zak gelijk te stellen aan die in het water. Dit kun je doen door de zak een minuut of 20 op het water laten drijven.
Laat vervolgens wat water van de vijver in de zak lopen. Zorg er hierbij voor dat er geen water uit de zak in de vijver loopt (deze bevat namelijk stress hormoon die de vis afscheid tijdens het vervoer.)
Als je de Koi in een quarantainebak doet dan is het te overwegen om na een dag een Koi uit de vijver bij de nieuwe Koi in de quarantainebak te doen en enkele dagen in de gaten houden of er geen ziekteverschijnselen zijn.
Zeker als je nog niet bekend bent met een Koi dealer kan het op deze manier introduceren van nieuwe Koi je een hoop ellende besparen.
—
Ik hoop dat de tips en adviezen over Koi kopen nuttig waren. Laat hieronder even weten wat je er van vond:
En vergeet niet dit artikel te delen via de sociale kanalen (Facebook, Twitter, Google+)
94 thoughts on “Koi Kopen – Een stap-voor-stap kopersgids”
Bedankt nuttige tips
Heel erg bedank , voor de goede advies daar kan ik wat mee.
Als het weer een beetje normaal is , kom ik zeker een keer langs .
Henk Beneden
Zeer goede en nuttige informatie
Veel bijgeleerd!!
Hoi hoi, ik en mijn man willen gaan starten met de hobby. En zijn nu dus veel aan het onderzoeken. Wil u dus bedanken voor de info. Was een interessante en leerzaam stuk die u heb geschreven. Heb er veel aan . Mvg ester
Ook deze info is duidelijk en is een goed leermoment voor de beginnende hobbyist.
TOP!!
Ik sluit mij graag bij alle onderstande reacties aan TOP!
Ja vind dit erg nuttig
Ben je koi hand boek aan het in lezen
En leer hier veel van sta pas on het begin maar leer snel groetjes paul
Super, bedankt voor je reactie, dit is juist waarom we het handboek hebben. A om kennis op te doen en B om ten alle tijden iets op te kunnen zoeken gaander weg je hobby in de jaren. Vandaar de lifetime toegang. nogmaals bedankt. gr. Jeroen
Zeer intressant, duidelijk artikel vol handige weetjes. Voor de beginnende koi liefhebber zeker nuttig.
Dank je Marcel voor je positief berichtje, daar doen we het voor. gr. Jeroen
Wij kijken inderdaad dat de koi vlug is en niet op de bodem ligt.
Bij thuis komst gaat de vis 1 à 2 dagen in quarantaine en dan later bij de overige vissen gezet.
interessant en nuttig artikel alles goed omschreven.
1 punt viel me wel op. u schrijft het volgende: Pakt hij bijvoorbeeld een Koi zo met zijn blote handen uit de vijver ? Dan is de kans groot dat de verkoper niet veel verstand heeft van Koi en hoe je hier mee om moet gaan.
en iets verder daaronder zie ik een afbeelding van een koi die ook bij iemand in de blote handen ligt. hahaha.
nogmaals goed artikel!! THNX ga ik zeker wat aan hebben!
zeer interessant en nuttig
Ik vind dit zeer nuttige informatie,want ik heb onlangs kleine sluierstaarten gekocht bij een daeler en sindsdien had ik witstip op de vijver en verschillende doden.
Jeroen,
Bedankt voor de info.
Zeer interessant.
Ik heb zelf inmiddels mijn eerste Japanse koi’s aangeschaft.
Welliswaar kleintjes, maar deze zijn inmiddels qua formaat al verdubbeld.
Vriendelijke groet,
Gerbert
Was heel leerrijk. Er waren bepaalde punten die ik al wist maar toch heb ik weer iets bij geleerd. Bedankt
Tot nu toe heb ik alleen nuttige en duidelijke informatie van je mogen ontvangen, dank je wel
Mooie en nuttige informatie die ik zeker kan en ga gebruiken om binnenkort een
Koi te gaan kopen .
weer een top uitleg!!
Zeer goede tips en informatie daar kan iedereen wat mee.
Zeer nuttig zo blijf je steeds meer over de koi te weten komen
Ik heb nu een vijver van rond 400 kubs water en heb alleen maar nog 22 vissen tussen : 30 — 65 cm.
Dus ik ben van plan om straks in einde Augustus Jumbo Tosai rond 40 vissen die nog niet al te groot zijn dus rond : 15 t/m 25 cm ( Kohaku , Showa, Platina Ogon ( moest een echte Shugoro zijn ) en paar Ginrin Chagoi.
Maar …ik vertrouw niet allee dealers , ik wil gewoon een mooie kwaliteit koi’s en goed gezond is heel erg belangrijk ook.
Weten jullie misschien welke koi’s dealer die mijn eisen ongeveer voldoet?
Ik weet wel 1 das is Shinyi Koi’s – eigenaar is Paul Suurman en Eddy …dit winkel is echt betrouwbaar en heeft echt goede kwaliteit vissen , die weet precies wat die doet en heeft hele grote basins voor de vissen.
Maar wil toch wel willen weten welke zijn nog meer in de buurt als Shinyi Koi’s ???
Misschien zijn nog goede tips voor mij van ervarende Koi’s Hobbyist ?
Zeer blij met dit artikel laat maar komen.
Super super leerzaam! Heel hartelijk dank van een pas begonnen koi hobbyist
Dank je voor je positieve reactie, word zeer gewaardeerd. Zou het mogelijk om op facebook een review achter te laten misschien? https://www.facebook.com/pg/Koikenner/reviews/ Als dank sturen we u dan het ebook het belang van waterkwaliteit. Stuur daar even een mailtje voor dan naar jeroen@koikenner.nl
Duidelijke en zeer leerzame informatie. Dank u
Gr Rink
Tips zijn zeer nuttig want ik ben nog een leek op koi gebied.
Ik moet nog een koivijver maken.
Maar denk nog na over metselen, folie of polyester
Gr Paul
@toine, KHV betekend Koi Herpes Virus
Wat betekend de afkorting KHV ? Kan ik hem herkennen aan iets ?
Gr. Toine
Het was zeer duidelijk toch weer wat nieuws geleerd
Zeer nuttig informatie dankjewel
Intresant
Jeroen, zeer goede informatie.
Dank
nuttig dank u
Zeer nuttigge tips
duidelijke en nuttige info,zo als gewoonlijk.bedankt.gr.
ZEER DUIDELIJK ARTIKEL,WAARVAN MEN EEN HOOP KAN OPSTERKEN.
Heel goede uitleg. Maar voor beginners zou het heel interessant zijn als er een tekening afgebeeld zou bijstaan van de ideale koivorm
zeer nuttig . je kan altijd wel iets bij leren ,zeker als je een nieuwe vijver aanlegt .
toch wel interessant !!
dit is een uitstekend informatie ik ben nog niet zo lang bezig dus toppie
Ik ben zeer tevreden over de hele uitleg
Zeer interessant om te weten waar je moet op Letten bij de aankoop van koi als beginneling