KH, Carbonaathardheid

In de test setjes die we kopen om ons water te meten zitten altijd allerlei potjes voor verschillende waardes.  Een aantal van deze te meten waardes zegt ons of ons water meteen een hoop problemen geeft. bv Ammoniak, Nitriet, PH. Als uit de metingen van deze 3 , slechte waardes komen hebben we acuut een probleem en moeten we meteen tot Aktie over gaan.

Dit zijn dus de belangrijkste testen voor onze vijver, echter is er nog 1 die veel voor ons kan betekenen. : de KH of te wel de Karbonaathardheid. KH ook wel bufferend vermogen genoemd of zuurbindend. De Carbonaathardheid zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad in ons water constant blijft.

KH -3hoeks-vergelijking water-koigallery

Je ziet dat koolstofdioxide uit de lucht en water samen koolzuur vormen, maar omdat dit natuurlijk opgelost zit krijg je de geladen deeltjes H+ waterstof en een moeilijke bi-cabonaat of zoals in het schema, 2H+ en een Carbonaat ion. Dit is een evenwicht.

Dus word het water zuurder door afval producenten en dus meer H+ zal de carbonaat of bi-carbonaat zich binden met de zure H+. Een buffer dus.

Daarom is deze waarde van de KH behoorlijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat we niet zomaar een PH daling krijgen. De KH kent ook waardes en is makkelijk met middelen die je kan kopen in de winkel op een bepaald niveau te houden. Vaak worden deze middelen in de winkel aangeduid door KH+. O.A. House of Kata, Shinji en Sera hebben dit in hun assortiment zitten. Een vrij belangrijke waarde dus.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar