Rondom zout en de toepassingen hiervan in een Koivijver bestaan nogal wat misverstanden. In dit artikel kijken we naar wat de toepassingen is, wanneer je het wel of niet moet toepassen en enkele praktische tips.
“Vroeger” werd er vaak geadviseerd om in de winter de volledige Koivijver met zout te behandelen. Dit om parasieten te doden en de Koi sterker te maken door te helpen met osmose. Het nadeel is echter dat in dit geval het zoutgehalte het hele jaar hoog is en het zout enkel afneemt als de filters schoon gemaakt worden of het water ververst wordt.
Zout is effectief in het doden van mijn alle parasieten, en toen er minder behandelingen voor de Koivijver beschikbaar waren was dit de goedkoopste en snelste optie. Maar naarmate er meer gebruik gemaakt werd van zout door zowel Koi kwekers, dealers en eigenaren zijn meer en meer parasieten resistent geworden tegen zout. Dit wil niet zeggen dat zout niet meer effectief is, maar het is een goed idee om alternatieve behandelingen te bekijken en de nadelen van zout te overwegen.
Vergeet niet dat Koi zoetwater en niet zoutwater vissen zijn. Ze continu blootstellen aan zoutwater is te vergelijken met een aspirine slikken tegen hoofdpijn en dit vervolgens elke dag blijven doen voor het geval de hoofdpijn nog niet weg is.
De reden voor het gebruik van zout in de Koivijver in de winter is de volgende: Het zout in de vijver vervangt het zout dat de Koi normaalgesproken zelf produceert (doormiddel van osmose). Als het water kouder wordt zal de Koi’s stofwisseling langzamer gaat werken en uiteindelijk zullen de organen zelfs amper nog werken. Dit is wanneer je de Koi op hun zei op de bodem van de vijver ziet liggen. Als je de Koi op dit moment helpt met osmose door meer zout in het water te hebben zal dit zijn immuum systeem helpen de winter door te komen.
Waar en wanneer Zout gebruiken in de Koivijver ?
Als je Koi onverwarmt is, dan is het geen gek idee om in de winter zout te gebruiken om de Koi de winter door te helpen. Houd de watertemperatuur en de activiteit van de Koi in de gaten en op het moment dat je Koi op zijn zei ziet liggen in de winter, is het tijd om zout toe te voegen.
Maar… het is belangrijk dat wanneer de winter voorbij is en de watertemperatuur omhoog gaat in het voorjaar, je begint met het water verversen. Door het water te veversen (beetje bij beetje) zal je langzaam het zout uit het water halen.
Als je een verwarmde Koivijver hebt dan is het natuurlijk niet nodig om in de winter zout aan de vijver toe te voegen, aangezien de Koi’s stofwisseling op gang blijft en geen ondersteuning nodig heeft. Natuurlijk zou je wel een een verwarmde quarantinebak kunnen hebben met zout.
Zout heeft namelijk ook een toepassing als quaraintaine. Als een specifieke Koi in de vijver er minder fit uit ziet dan kun je deze tijdelijk in een zoutbad doen, dit is een quarantainebak met zout water. Zorg er wel voor dat je weet wat je doet als je een Koi een zoutbad behandeling wil geven. Bekijk bijvoorbeeld de Koi Ziekte cursus om meer te leren over wanneer dit relevant kan zijn.
Wat voor zout en hoeveel zout gebruiken in de Koivijver ?
Het beste zout voor gebruik in de Koivijver is voor consumtiegeschikt vacuumzout / speciaal vijverzout. Dit is een pure zoutvorm zonder toevoegingen. Dit kunnen tabletten zijn of strooibaar zout.
Als je zout wilt toevoegen aan de Koivijver in de winter dan raad ik je aan om 3kg zout te gebruiken per 1000 liter water.
Voeg het zout niet in een keer aan het water toe, maar deel het op in vier en voeg vier dagen achter elkaar zout toe tot je op bovenstaande verhouding zit. Daarnaast is het belangrijk om het zout eerst in een emmer met water op te lossen, en deze zoutoplossing aan de Koivijver toe te voegen. Voeg nooit zout direct aan een vijver of quarantainebak met Koi toe aangezien dit voor brandwonden op de Koi kan leiden!
De concentratie zout in een zoutbad kan een stuk hoger zijn, gebruik hiervoor 5kg zout per 1000 liter. In een quarantinebak van 380liter kom je dan uit op 1.9kg zout.
Hopelijk wat dit weer een nuttig artikel!
Laat hieronder even je reactie achter en vergeet niet dit artikel met al jou Koi vrienden te delen via de sociale kanalen 🙂
36 thoughts on “Zout in de koivijver”
Heb vijverzout gekocht, maar hoe los je dit op. In water, al geprobeerd met kokend water en het water op het vuur gezet om het zout te laten oplossen, maar niets helpt. Wat doen we verkeerd. Heb nieuwe folie in put gelegd doordat er een gat in oude folie was. Heb maar 8000 l kunnen recupereren van de 40000 l. Hoeveel zout er het best in doen dan.
Ben nu weer wat beter op de hoogte van het gebruik van zout dankje
Groetjes Paul
TIP, nog goedkoper zout is SALINA ZOUT ,verkrijgbaar bij plus winkels ,het is slim om een grotere voorraad te bestellen hier zijn ze zeer meewerkend in .
Prijs € 0.23 per kilo
Mijn mixed koivijver heeft geen beplanting dus kan ik zout toepasssen. ’t Wordt nu wel kritiek met die aanhoudende koude dagen & nachten. Dank voor de goede onderbouwde tekst. by the way, door de koi’s in meer geleidend water te laten overleven wordt hun slijmhuid ook hersteld. Als de buitentemperatuur zal gaan stijgen moet dan wel het water geleidelijk veverst worden en ook de filter heropgestart met bacteriën.
Trouwens mijn filter is met een oasepomp steeds in werking via een skimmer. zodoende filtreer ik bladeren van bomen weg. Ik stop die nooit, ook niet in de winterperiode. De oppervlakte laag van het vijverwater is voortdurend in beweging. De bodemlaag neem ik niet mee naar de filter in de winterperiode!
Ik heb vorig jaar zou gebruikt voor de behandeling van waterzucht.
De koy leek wel een opgeblazen egel.
Ik heb hem gedurende 24 uurin mijn ligbad met een hoge concentratie zout behandeld. en hem hierna teruggezet in de vijver.
Koy is volledig hersteld zag er weer uit als voorheen.
Waren nuttige tips bedankt
vraag is, kun je ook gewoon consumptiezout gebruiken
Dit artikel lijkt mij zeer leerzaam want nergens is er een richtlijn hoe je echt een koivijver moet onderhouden zoals het moet…de ene zeg zo en de andere weer iets anders .ik ga nu voor de eerste keer zout gebruiken dit jaar… Vraagje wanneer doe je dit? Qwa temperatuur of tijdstip? De rest heb ik in je artikeltje gevonden bij deze dank, laat iets weten of je me kan antwoorden grts Dirk en Ann,,
Een goed artikel dat je met zout dingen kunt oplossen en vooral als je een beginner bent met koi’s, we gaan dit opslaan voor later als er iets mis is. Bedankt
Wat doet zout in je planten filter ,gaan je planten dood is de groei er uit ?
Zoals alle andere info,
Is dit weer heel leerrijk
Hoi,
Het artikel is zeker nuttig, maar toch stel ik er mij vragen bij zoals wat als ik zout gebruik in de vijver en toch nog een vis(sen) moet behandelen met een medicijn? Zorg ik dan niet voor meer problemen? Moet je dan niet de vis(sen) apart buiten het zoutwater gaan behandelen? En wat werkt nu beter, zout bij koud water tegen parasieten of een medicijn? Medicijnen zijn waarschijnlijk het beste te gebruiken bij warmere temperaturen van het water.
Alvast bedankt voor je uitleg!
Mvg/ Frank
Bedankt Jeroen, ik wist dat zout goed was, maar zoveel daar schrik ik van.
Is alle zout soorten goed, ook b.v. keukenzout?
Arend
Er word veel nonsens geschreven op FB over zout en dergelijke ,ik weet dat ze in Japan zout gebruiken voor hun vijvers indoor tegen ziekten .kilo’s gebruiken ze er ,ik denk dat het nog altijd beter is dan al die vuile troep van medicatie die ze gebruiken. Ben blij dat dit eens recht gezet word.
Met oprechte ,
Johan
Nuttige informatie.
Zout om ( 3 gr/l) wondjes van de vissen te behandelen in een aparte bak wist ik, maar om de vissen de winter te helpen doorkomen wist ik niet.
bedankt voor de tip.heb nog nooit zout gebruikt,in de winter gaat al 25 jaar goed.baat het niet dan schaad het niet.?
zelf nog nooit geprobeerd en mag niet klagen zowel over de ziektes als over de draadalgen en voor 73.000lieter is dat wel heel veel zout .en wat met de planten ??
Ik vond dit artikel nuttig nooit gelezen van deze winter toepassing
Ik heb nog nooit met zout gewerkt, maar misschien in de toekomst. Wel interessant om dit te lezen je weet het nooit.
Bedankt voor de vele tips over de vijver,het zijn zeker aanraders om dit te lezen
Maar voeg NOOIT formaline samen toe met zout (zoals FMC)
best een goed artikel heb er veel van opgestoken
grtjs erwin
Ik ga het Dit jaar uit proberen. Super artikel.
Ja dat was zeer leerrijk, ik had dat al gezien op TV koidokter
groeten
gustaaf
Nuttig om e weten.
Beste, A.Grunder. Heb eens een ziekte gehad in mijn vijver. Moest er 100kg zout er bij doen. Dus het kan zeker niet slecht zijn voor de winter er wat zout er in doen.
voor de mensen die bang zijn zeker doen
.En inderdaad goedkoop zout is ook goed.
Bedankt, voor de tip. verleden jaar heb ik een paar vissen dood gehad.( door parasieten)
Heb toen de koidokter erbij gehaald .heb er al wat zout in mijn water gedaan deze keer, zal er nu er nog wat bij doen voor de winter bedankt.Tony
Heb er veel over gehoord , maar durfde het niet uit te proberen.
Heb overigens weinig problemen met de vissen en de winter
Als ik dit zou gaan uitproberen moet ik 16 x 3kg = 48kg zout toevoegen,
vind ik enorm veel, ook al los je dit op in water zakt dit dan niet uit zodat het later op de bodem ligt?
En ik heb beplanting in mijn vijver, heeft het zoutwater daar invloed op?.
Zeer nuttige info plus goed onderbouwt klinkt allemaal aannemelijk.
Bedankt
Zeer nuttig
beste
iet wat specifieker wat zout betreft was makkelijker gezegd veevoederzout bij de boerenbond 8 Euro 25 kilo rest me nog te zeggen goede samengevatte tekst
mvg
Wij gebruiken ook zout in de winter. We hebben veel minder last van draadalg in het voorjaar en ik heb het idee dat ze in het voorjaar veel sterker zijn.
Goede info. Heb pas een groot sterfgeval gehad in mijn vijver. Oorzaak nitriet. 1 steur heeft nog steeds probleem en ligt regelmatig op zn rug en krom. Kijken hoe lang t deze nog vol houd.
heb in het verleden zout toegevoegd aan de vijver zowel voor de winter en voor het voorjaar.
ik gebruikte strooizout en dat was me goed bevallen, zit aan te denken dit weer te doen
wel wordt dagelijks de vijver bij gevuld indien nodig met kraanwater dit om het waterpijl op hoogte te houden.
Bijzonder nuttig. dank je.