Als Koi liefhebber weet je natuurlijk dat de waterkwaliteit enorm belangrijk is voor de Koi. Niet alleen kan de kleur en het gedrag van de Koi aangetast worden door slechte waterkwaliteit, ook de gezondheid van de Koi is grotendeels afhankelijk van vijverwater met de juiste waterwaardes.
Maar welke waterwaardes zijn nu belangrijk ?
Ammoniak
Ammoniak wordt gezien als de gevaarlijkste stof voor de Koi. Het is dan ook belangrijk deze zo laag mogelijk te houden.
Meer leren over Ammoniak: http://koikenner.nl/ammoniak/
Nitriet
Ammoniak wordt onschadelijk gemaakt in het biologische filter. Hier zetten de bacteriën het Ammoniak om in het minder schadelijke Nitriet.
Hoewel Nitriet minder schadelijk is, is het ook voor deze stof belangrijk de waarde zo laag mogelijk te houden.
Nitraat
Bij een goed functionerend biologisch filter wordt nitriet omgezet in nitraat. Nitraat is een stof onschadelijk is voor de Koi. Nitraat gaat pas in hoge concentraties een probleem vormen voor de Koivijver. Hoge concentraties Nitraat zijn meestal het gevolg van teveel Koi in de vijver.
http://koikenner.nl/hoeveel-koi-vijver/
pH
De pH-waarde van de Koivijver slaat op de zuurtegraad van het water. Aangezien Koi niet kunnen overleven in te zuur of te basisch water moet deze dus rond een neutrale waarde (pH 7) zitten.
Daarnaast is het ook belangrijk om de pH-waarde consistent te houden. Koi zijn namelijk extreem gevoelig voor schommelingen van de pH-waarde van het water.
Ook heeft pH weer effect op andere waterwaardes, waaronder Ammoniak. Daarom is het belangrijk pH goed te checken en deze stabiel te houden.
KH/GH
Een van de waterwaardes die weer effect heeft op de pH-waarde, is de waterhardheid. Deze wordt gemeten in 2 waardes: KH en GH.
Waarom de waterhardheid, KH en GH belangrijk zijn lees je hier: http://koikenner.nl/waterhardheid/
Zuurstof
Net zo als voor de mens is zuurstof ook voor de Koi belangrijk. In het water vindt je zuurstof niet als gas, maar als opgelost zuurstof. Zuurstof is niet alleen belangrijk voor de Koi, maar ook voor de bacteriën die Ammoniak omzetten in Nitraat.
Zuurstof is daarom net als pH een waarde die altijd in de gaten moet worden gehouden, omdat deze ook weer effect heeft op andere waterwaardes.
Conclusie
Als je meer wilt leren over deze waterwaardes, hoe je ze controleert en hoe je ze kunt aanpakken als ze afwijken van de ideale waardes… dan heb ik goed nieuws voor je:
In het nieuwe rapport: Waterkwaliteit in de koivijver leg ik je namelijk stap-voor-stap uit hoe de verschillende waterwaardes tot stand komen en hoe je ze kunt beïnvloeden.
Zo heb ik zelfs enkele stappenplannen opgenomen voor gevaarlijke situaties, zodat je altijd weet wat je moet doen. En daarnaast vindt je ook een handige checklist, waarmee je de waterkwaliteit van de Koivijver in de gaten kunt houden.
De Waterkwaliteit gids is exclusief verkrijgbaar als bonus bij het Koi Handboek.
3 thoughts on “Waterkwaliteit in de Koivijver: Check deze waterwaardes!”
Dag Jeroen.
Zeer nuttige en raadzame tip voor alle koi liefhebbers. Test 1x in de 14 dagen je waterwaardes.
Met vriendelijke groet.
Zeer nuttige en zeker belangrijke informatie om tijdig te kunnen reageren en te acteren op meetgegevens van de waterwaarden.
Hoi Jeroen
je mag mij wel waterkwaliteitsgids door sturen. Ben bezig met mijn zoon. Water wordt maar niet helder. Terwijl de waardes op het randje zitten. Veel spoelen en met kaldness (45) liter begonnen om het water weer helder te krijgen wat het de afgelopen jaren altijd is geweest.