bezem-onderhoud-vijver

Vijveronderhoud klinkt als: ‘pff weer een extra taak erbij”, maar niets is minder waar. Bij vijveronderhoud ziet u snel resultaat en uw koi zal u er ook dankbaar voor zijn. Geen vervelend klusje dus.

Een vijver onderhouden is wel een noodzakelijk klusje. Het laten verslonzen van de vijver kan snel resulteren in een gat met groene erwtesoep als aanzicht, laat staan de verdere gevolgen zoals visstefte en bederving van het water.
Dus laten we gewoon wat onderhoud plegen, dan kunnen we heel het jaar lekker genieten van onze waterpartijen.

Het onderhoud van een vijver is wel wat afhankelijk van het soort vijver die men heeft, maar voor dit onderdeel ga ik even uit van een Koi-vijver. Waarom een koivijver, nou dit soort vijvers heeft toch wel het meeste aandacht nodig.

onderhoud-mannetje-koivijver

Wekelijks Onderhoud
Voor de koivijver is het belangrijk dat de filtratie altijd als een zonnetje loopt. Dit houd in dat we elke week wel even moeten controleren of de voorfilter schoongespoeld moet worden.

Daarbij is het bij koi vijvers zo dat er weinig of geen planten aanwezig zijn in de vijver. Voedingsstoffen zoals Nitraat en Fosfaat hopen zich dan op in het water. Dit zorgt weer voor verkleuring en vertroebeling van ons vijverwater. Reden dus om wekelijks toch 10% water te verversen.

Een ander doel van deze verversing is dat vissen een groeihormoon afstaan in het water. Ook dit hormoon bouwt in concentratie op en wanneer dit aan de grens komt zal de vis stoppen met groeien in de lengte. Niet echt het beeld wat we willen hebben; allemaal vette, korte koi.

onderhoud-gereedschap-vijver

Maandelijks onderhoud
Eens in de maand is het niet verkeerd om de rest van je filter eens te spoelen om zo bioslib te voorkomen onder in de filterkamers. Ook de vijverbak zelf mag misschien wel eens gestofzuigd worden.

Onderhoud in de Lente

In het voorjaar is het vijveronderhoud  hoofdzakelijk gericht op de opstart van de filters en de planten in de vijver. Planten moeten worden nagekeken, bij geplant worden en de slib op de bodem van de plantenfilters dient verwijderd te worden.

Na de winter komt langzaam al het leven weer op gang , dus is het zaak uw ogen flink de kost te geven.

Houd de vissen goed in de gaten en zorg dat de filters tijd krijgen om op te starten. Voeg eventueel bacteriën toe aan de filter en begin licht met voeren. In het voorjaar moeten we ook een inspectieronde inplannen om de filter eens goed te bekijken. Is er nergens geen vorstschade aan het leidingwerk e.d. Ook onze UV-lamp moet in de meeste gevallen vervangen worden, eveneens als het glas waar deze in zit. Zo houden we een heldere vijver en blijven we de groene smurrie voor.

Houd in deze periode ook wekelijks uw waterwaardes in de gaten.

Vijveronderhoud in de Herfst

Het belangrijkste vijveronderhoud vindt in het najaar plaats. Dit is immers het einde van het vijverseizoen, want in de wintermaanden ligt praktisch alles stil en moet de vijver ook met rust gelaten worden.

In het najaar, net voordat de watertemperatuur onder de 10 graden duikt moeten we zorgen dat heel de vijver ontdaan is van vervuiling. Vervuiling in de vorm van bioslib, tuinafval, bladeren die van de bomen zijn gekomen enz.

Blijft dit namelijk wel achter in de vijver, zal dit gaan rotten en verzuren. De filter draait in de wintermaanden namelijk ook maar op 10%. Ook onze hulptroepen ,’de micro-organismen” zijn in winterslaap.

Nog een aandachtspuntje voor het najaar is uw koi te laten checken op eventueel parasieten en andere ellendelingen. Mochten deze namelijk aanwezig zijn kunt u nu nog behandelen. Parasieten en bacteriën in de winter of vroeg in het voorjaar te lijf gaan is zeker niet aan te raden. A werken veel medicijnen dan niet en b veroorzaakt het veel stress.

Onderhoud in de Winter

In de winter is eigenlijk de hele vijver in rust en moet ook zoveel mogelijk ook met rust gelaten worden.
De plantengroei ligt nagenoeg stil en de vissen verkeren in winterslaap. Het enige wat belangrijk is voorde winter is dat de vijver in ieder geval voor een deel ijsvrij blijft. Voor koivijvers is het vaak zo dat de complete vijver overkapt word. Of dat er aanpassingen gemaakt worden om de vijver enigszins op temperatuur te houden.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar