Hieronder staan de stappen die je moet volgen voor het metselen van je vijver:
- Graaf een kuil of laat een kuil graven
- Leg je drainage buizen van 75 mm pvc op de bodem voor je bodem drains. Fixeer ze op hun plaats met zand cement. Zorg dat de opstaande buis recht staat.
- Stort een betonnen vloer.
- Metsel met beton stenen een opstaande muur.
- Smeer de binnenkant van de vijverbak glad met cement met eventueel glasvezel toegevoegd.
- Maak de binnenkant van de vijverbak waterdicht met rubbercoating. Dit voorkomt tevens de afgifte van giftige stoffen van je steen aan het water.
Enkele tips voor het bouwen van een vijver
Gaat u een vijver aanleggen, metselen of bouwen, maar weet u nog niet precies wat u wilt? Zorg dan voor een exact plan voor dat u de schop de grond in zet. Beginnen aan een mooie waterpartij is geen doen zonder een plan van aanpak.
Een planning en vijverplan geeft het voordeel van financieel inzicht, mogelijkheden van vijverbak, mogelijkheden tot misschien wel zwemvijver en koivijver. Ook een goede tekening bij het geheel en van te voren advies inwinnen bij diverse partijen kunnen u helpen tot de ideale vijver in uw situatie. Maar ook een goed functionerende vijver. Niet een die na een jaar weer op de schop moet omdat hij technisch niet kan voldoen.
Bouwen met betonblokken
Soms is het bij aankomende vijverbouwers niet geheel duidelijk of betonblokken ook gebruikt kunnen worden om een vijver te bouwen. Betonblokken kunnen echter prima gebruikt worden. Het kan zowel gelijmd als gemetseld worden. Met betonblokken kunt u betrouwbaar werken en u kunt het makkelijk zelf doen.
Breng de natuur terug in of naast de vijver
Bij een vijver met een ‘natuurlijke’ uitstraling kan siergrind (ter decoratie) niet ontbreken. Bijna alle soorten siergrind en split kunnen in vijvers gebruikt worden. Vooraf aan het gebruik in de vijver moeten deze producten wel grondig gespoeld worden. Siergrind hoeft echter niet per se gebruikt te worden in de vijver. Siergrind kan namelijk ook uitstekend worden gebruikt voor overgangen. Voor bijvoorbeeld een overgang tussen terras en vijver of alleen ter decoratie rondom een vijver. Om het extra goed te laten liggen, moet u als ondergrond split en/of zand gebruiken.
Een gemetseld muurtje om de vijver
Als u een stevige binnenmuur voor uw vijver heeft gebouwd, dan kunt u vervolgens verder gaan met een sierlijkere buitenrand. Door gebruik te maken van metselstenen kunt u een vijver maken in het verlengde van uw eigen huis. Rechthoekige bakstenen worden altijd dwars geplaatst en nooit in de lengterichting. De vijverrand is hierdoor niet alleen mooier, maar ook sterker.
Wees creatief met uw vijver
De afwerking van uw vijver is heel persoonlijk. Er is geen standaard, de afwerking moet namelijk bij u en uw tuin passen. U kunt dus gerust creatief zijn wat betreft de afwerking. Als u een zo natuurlijk mogelijke vijver wilt die helemaal opgaat in uw tuin, dan zult u eerder kiezen voor een afwerking met natuurlijke materialen of beplanting rondom de vijver. Als u een strakke vormgeving kiest, zult u ook de afwerking van de rand op een mooie strakke manier willen. De mogelijkheden voor de afwerking van de vijver zijn eindeloos, evenals de keuzemogelijkheden voor het materiaal dat u ervoor gaat gebruiken.
2 thoughts on “Vijver metselen”
Hoi,
Ik ga een koivijver metselen, 3x2meter.
Welke betonblokken (denk aan breedte) moet ik gebruiken op mijn gestorte betonvloer.
De vijver wordt 140 cm hoog waarvan een meter in de grond.
groet
Beste Nick, Je kunt metselen met volle betonblokken en hollebeton. De laatste eventueel wapenen met stalen stekken. Holle beton blokken zijn vaak 40cm lang 20cm hoog en 14 of 19 cm dik, dan zou ik zeker de 19 pakken boven het maaiveld. Volle zijn geloof ik ; 29 x 19 x 14.cm. De betonvloer met bodemdrains, ca 20-25 dik. Bij polyester zou ik die ook wapenen. Een nog steeds leuk forum met nuttige tips is koivrienden.be daar staan veel zelfbouwers met uitleg in het forum.