De Utsurimono Koi is een Koi soort die net als de Showa te herkennen is aan zijn mooie zwarte kleur. De basiskleur van Koi uit de Utsurimono groep is zwart en afhankelijk van de 2e kleur is het een van de volgende soorten:
Shiro Utsuri (zwart met wit)
Hi Utsuri (zwart met rood)
Ki Utsuri (zwart met geel)
Van de Shiro en Hi Utsuri heb je er vast weel eens een gezien, maar de Ki Utsumi is een stuk zeldzamer. Hoewel de Ki Utsuri van de Utsurimono nu het minst voorkomt was dit wel de eerste als Utsurimono gekweekte Koi.
De naam Utsurimono komt van de term “utsuri” dat zo iets betekend als “doorzichtig” of “reflectie”. Deze term komt van de eerste Ki Utsuri’s waarbij het leek alsof het geel (ki) door het zwart heen kwam (alsof het doorzichtig was) vandaar de naam Ki Utsumi en de groepsnaam Utsurimono.
Met name de Shiro Utsuri wordt nog wel eens verward met de Bekko, maar een beetje Koikenner ziet het verschil natuurlijk. De Bekko is namelijk een wit, rood of gele Koi met zwarte vlekken in tegenstelling tot de Utsurimono die zwart als basiskleur heeft.
Hierdoor zal de semi vlek op de kop van een Utsurimono doorlopen tot aan de neus, waarbij dit bij de Bekko niet het geval is. Ook zal bij een Utsumi het zwart tot onder de zijlijn doorlopen en loopt het zwart van de kop tot aan de staart door.
En als laatste zijn de borstvinnen aan de basis altijd zwart.
Ki Utsuri (zwart met geel)
Utsurimono kwaliteit
Omdat de basiskleur van deze Koi soort zwart is, is het belangrijk dat het zwart van goede kwaliteit is, dus een diepe kleur zwart.
Ook de tweede kleur is belangrijk waarbij je het wit zo veel mogelijk sneeuw wit wilt hebben, het rood zo rood mogelijk en het geel zo geel mogelijk.
Belangrijk is ook dat de kleuren consistent zijn, dus dat het zwart overal even diep is of het wit overal even helder.
Shiro Utsuri (zwart met wit)
Hi Utsuri (zwart met rood)
3 thoughts on “Utsurimono”
ja ik vind het wel nuttige informatie
want weet er maar heel weinig van ik begin er pas mee
dus een beetje info is niet verkeert
gr Jan
Leuk om te weten.Goed zo
Vind het leuke en nuttige informatie. Er zijn zoveel soorten maar zo krijg ik er wel wat meer kijk op als er niet zoveel in 1 keer worden besproken