Temperatuur en Voeding
Groei vindt bij koi plaats bij temperaturen boven de 15°.
Bij lagere temperaturen zullen koi veel minder voedsel eten omdat hun stofwisseling dan een stuk langzamer werkt.
Beneden de 10°C zul je je koi veel minder moeten voeren en kun je zelfs volledig stoppen met voeren.
Een paar weken zonder voer bij lage watertemperaturen is op de lange termijn beter voor koi dan voedsel in hun buik dat niet verteerd kan worden.
Het voedsel kan dan zelfs gaan rotten met de productie van giftige stoffen als gevolg.
Bij lage temperaturen zullen koi simpelweg niet meer eten dan het lichaam nodig heeft.
Naarmate de stofwisseling steeds langzamer gaat werken, gaan de koi ook minder eten.
Meer voedsel geven dan de vissen nodig hebben is ook slecht voor de waterkwaliteit.
Voer wat achter blijft in de vijver zal het water en het filter dusdanig vervuilen dat de vissen zelfs vergiftigd kunnen worden door de achteruitgang van de waterkwaliteit.
Er zijn mensen die zeggen dat je de koi in de winter een dieet op basis van plantaardige eiwitten moet geven in plaats van op basis van dierlijke eiwitten in de zomer.
Het eiwitgehalte van deze plantaardige voersoorten op basis van bijvoorbeeld tarwekiemen is net zo hoog als dat van dierlijke voertypen.
Sommige soorten voer op basis van tarwe bevatten 24% eiwit en anderen rond de 32 tot 34%.
Er wordt gezegd dat plantaardige eiwitten makkelijker te verteren zijn dan dierlijke eiwitten.
In werkelijkheid zijn plantaardige eiwitten juist moeilijker te verteren.
Het productieproces van deze voersoorten vindt echter plaats met behulp van hitte waardoor deze eiwitten beter te verteren zijn.