Is het schuim de enige smet op een verdere perfect Koivijver ?
In dit artikel zoeken we uit waar het schuim op de koivijver vandaan komt en hoe je er weer vanaf komt! Heb jij last van veel schuim op de Koivijver ?
Schuim op de koivijver – oorzaken en oplossingen
Waar het schuim op de koivijver vandaan komt…
In de natuur is alles in balans en stabiel, maar in een Koivijver is dit niet het geval… factoren als water kwaliteit, filtratie, beluchting, UV en dergelijke spelen een grote rol.
Over het algemeen hou je de vijver in balans door de water kwaliteit te testen en aan de hand van de resultaten de filtratie, beluchting en dergelijke aan te passen.
In de natuur is al deze apparatuur niet nodig, doordat er een biologische balans is door de verschillende dieren, planten en micro organismen die in het water leven.
Wat heeft dit te maken met het schuim op de Koivijver ?
Omdat een Koivijver geen natuurlijke zelf corrigerende balans heeft, zal deze zo nu en dan uit balans raken.
Een van de symptomen van een Koivijver die niet in balans is schuim op het wateroppervlakte…
Het schuim wordt veroorzaakt door opgelost organisch materiaal in de vijver, wat kan komen door te veel voeren, niet genoeg beluchting, te weinig filteronderhoud of het te weinig verversen van het water.
De sleutel tot het verwijderen van schuim op de koivijver is dan ook de hoeveelheid opgeloste organische materialen in het water zo laag mogelijk houden.
Helaas zijn er geen testen om de hoeveelheid organische materiaal in de vijver te meten…
Maar met de volgende tips houd je deze zo laag mogelijk en op het moment dat je geen foam meer ziet weet je dat de hoeveelheid gedaald is.
Filter schoonmaken
Het schoonmaken van het filter, moet op regelmatige basis gebeuren als onderdeel van een goed Koivijver onderhoud regime. Maar is nog belangrijker op het moment dat je schuim op het oppervlakte van het water in de Koivijver ziet!
Zeker in de periode dat de watertemperatuur stijgt aan het begin van de zomer is het belangrijk dit te doen.
Te veel voeren
Het te veel voeren van de Koi (met name groeivoer met veel eiwitten), zorgt voor grotere hoeveelheden organisch afval en dan met name ammonia in het water.
Voer dat niet opgegeten wordt, zal worden afgebroken in het water en zorgen voor meer organisch materiaal.
In dit artikel lees je hoeveel je de Koi moet voeren bij verschillende temperaturen.
Beluchting
Misschien wel het belangrijkste dat je kunt doen om de hoeveelheid organisch materiaal in de vijver te verminderen, is meer beluchting aan de vijver toe te voegen.
Beluchting zorgt ervoor dat organisch afval makkelijker afgebroken wordt. De lucht in het water kan bepaalde materialen op laten lossen en als gas naar het oppervlakte brengen.
Meer informatie over het beluchten van een Koivijver lees je hier.
Water verversen
Misschien een van de meest voor de hand liggende maar effectieve methodes om de hoeveelheid organisch materiaal in het water te verminderen, is door het water te verversen.
Meer over water verversen in een Koivijver lees je hier.
Bovenstaande factoren hebben allemaal invloed op de hoeveelheid organisch materiaal in de Koivijver. En zijn makkelijk genoeg aan te passen waardoor het soms met enkele kleine aanpassingen al mogelijk is om van het schuim af te komen.
Als je echter bovenstaande zaken goed voor elkaar hebt en nog steeds last hebt van schuim in de Koivijver dan kan het een van de volgende oorzaken hebben:
Koi paaien
Het paaien van Koi zorgt ervoor dat ze flink actief zijn in de Koivijver en dit kan er voor zorgen dat allerlei organisch materiaal dat zich op de bodem en andere plekken verzameld heeft los komt. En ook het kuit zorgt ervoor dat het filter meer materiaal te verwerken krijgt.
Als het schuim dus tijdens het paai seizoen ontstaat dan hoef je je geen zorgen te maken, zodra de Koi klaar is met paaien zal de balans in de vijver weer hersteld worden en het schuim vanzelf weggaan.
Natuurlijk helpen bovenstaande tips om na het paai seizoen sneller van het schuim af te komen 🙂
Vijver behandeling
Het behandelen van de Koivijver om bijvoorbeeld een parasiet te verwijderen kan de biochemische balans in de vijver flink verstoren. Zeker als het gaat om een vijver behandeling met een middel dat veel chemische bestanddelen bevat.
Het is dan ook aan te raden om het bij natuurlijk vijver behandelingen te houden, maar ook hierbij is er niet de garantie dat er geen schuim zal ontstaan.
Net als bij het paaien zal zodra de vijver behandeling klaar is het schuim weer verdwijnen 🙂
Is het schuim op de koivijver slecht, voor de Koi ?
Het schuim zelf is niet schadelijk voor de Koi en zorgt vooral voor frustratie bij de Koi houder.
Maar dat maakt het niet minder belangrijk om de oorzaak aan te pakken, de oorzaak van schuim is zo als eerder besproken dus een teveel aan organisch materiaal in de vijver.
Naast het schuim kan dit ook problemen met de waterkwaliteit veroorzaken en het is dus aan te raden om als je schuim in de vijver hebt de oorzaak hiervan aan te pakken!
Hoe werkt een eiwitafschuimer?
Het principe van een afschuimer werkt doordat met vallend water in aanraking laat komen met het liefst zo klein mogelijke luchtbelletjes. Afvalstoffen in het water hechten zich dan aan deze luchtbelletjes en omdat de lucht (schuim) stijgt , word deze smurrie via een extra uitgang afgevoerd. U denkt natuurlijk waarom zouden die afvalstoffen aan die luchtbelletjes blijven hangen? Nou het zit zo: de luchtbelletjes bezitten een polaire en apolaire lading, een + en een -. Zo ook stoffen die in water opgelost zijn. Hierdoor worden ze aangetrokken en hechten zich aan de luchtbel en kunnen zo afgevoerd worden.
Voordelen
Het water wordt verrijkt met zuurstof.
Verbindingen met een polaire en polaire kant (eiwitten/organische vervuiling) kunnen via kaamvormingischuim worden afgevoerd.
Via afvoeren van eiwitten kan een hoger nitraatgehalte worden voorkomen.
13 thoughts on “Schuim op de koivijver – oorzaken en oplossingen”
Het is een goed artikel
het is zeer nuttige informatie,ik leer iedere dag bij.
Heel nuttig
Ik heb met vlagen zcbuim op water en dan is het weer weg er zijn 2 kois Sanke en shagoi die rondzwemmen en elke x na t zelfde plekje terug gaan en makkelijk paar uren tot dag stil kunnen liggen daar zit ik dan waarschijnlijk met eitjes afzet of niet
Bedankt voor de tips ik ga ze in ieder geval in het oog houden
Kort maar duidelijke informatie .
Groetjes
ik heb nooit last van schuim op het water zolang ik geen levend dierlijk voedsel geef zoals meelwormen
als ik meelwormen of dergelijk dierlijk voedsel geef (meestal meelwormen grote of kleintjes) geef ik ze maar max. 1x per week meelwormen,anders heb ik er ook van.
meelwormen barsten vd eiwitten en als je er teveel van geeft heb je last van schuim in het water,nooit geen 2 of 3 maal geven per week !!!
Zeer nuttig precies wat ik heb meegemaakt er was veel schuim wist alleen niet hoe ik dit kon laten verdwijnen
Bedankt voor deze info!
Dankjewel prima maar nu weet Ik dat ik mij geen zorgen hoef te maken aangezien ik bijna nooit schuim op het water heb..enkel bij het paaien.
Groetjes Eddy
Ik vind dit wel interessant, deze tips zullen zeker van pas komen. Gr Danny
Net als alle andere artikelen ….. verhelderend! Overigens is paaien nog niet aan de orde. Maar ikzelf heb ook geen last van schuim.
Héél nuttige informative en werkt ook nog.