Koivoer en hoe nu te voeren van koi.
Ongelofelijke discussies knallen weer los op socialmedia, nu de eerste zonnestralen het wateroppervlak van onze vijver weer raken. Voer, voer voer en nog eens voer.
Voeren we in de winter door? Voeren we nu, wat voor voer? en ga zo maar door. Er zijn meerdere wegen naar Rome, zeg ik altijd maar. Het is een beetje naar eigen inzicht. Mijn mening is, zolang mijn juweeltjes de moeite nemen om netjes te vragen naar voer krijgen ze dat. In welke hoedanigheid is dan aan mij. Maar ben er van overtuigd dat ik veel minder zwakke koi heb in het begin van het seizoen en veel minder last van al die voorjaarsellende.
Het is wel zo dat in de kritische periode er goed gekeken moet worden naar wat je voert. Eiwitten bijvoorbeeld, veel eiwitten zijn afkomstig van organen van dieren, slachtafval en beenderen. Dierlijke eiwitten worden slecht verteerd.
Een ander niet echt welkom ingredient : Suikers. De suikers zitten in grote getallen in het mais wat gebruikt word voor koivoer en dat is ook niet goed voor de koi.Belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van de koi is dus dat je weet wat je voert. Het hoeft niet meteen alla de hoofdprijs en de meeste massa, maar je goed laten informeren kan veel betekenen voor het leven van je koi, de groei, de kleurontwikkeling etc. etc. Te veel zien we voer voor weinig en maar voeren 8 tot 10 x per dag. Lekker bezig jongens.
Voerstop tijdens de zomer.
Een punt van aandacht en wat vaak als probleem gezien word is wanneer de koihobbyist op vakantie gaat. Wat dan? buurman vragen om te voeren en te spoelen of een voerapparaat eraan?
Nee, niet doen. De passie in jou en de knowhow is iets wat de Buurman niet heeft. Voor hun is koi maar een visje en whatever, we zien het zo vaak misgaan. In de zomer lekker op vakantie en de juweeltjes gewoon even niet voeren. Voordeel; afvalstoffen in de vetvoorraden worden afgebroken, er word meer energie gestoken in kleurontwikkeling en vaak groeien de koi ook beter in of net na de voerstop.
Het overvoeren geeft alleen maar uit de kluiten gewassen koi die kleur verliezen en vetvoorraden bouwen waar ze toch niet vanaf komen. Dus conclusie: Zorg voor een goed voertje, een koi voer en geen massabulk cheap voertje. Let op inhoud, koolhydraten, vetten, eiwitten en natuurlijk extra toegevoegde ingredienten zoals vitaminen en mineralen.
Daarbij zijn koi alles eters en zorg dat je niet te eenzijdig voert. Ben creatief, ook met bijvoorbeeld spulletjes die je zelf in je koelkast hebt staan. We gaan zeker verder over deze onderwerpen, maar het doel van dit artikel is : de gezondheid van je koi is grotendeels afhankelijk van het voer wat je geeft. Hiermee bouwt de koi zichzelf op, zorgt voor een goed draaiend immuunsysteem. Zorg voor voer dat niet onnodig je waterkwaliteit vervuilt en voer niet te veel. De cm’s komen toch wel.
Meer over Koivoer, het voeren van koi, voederschema’s vind je o.a. op: