Additieven (toevoegingen)

Veel koi eigenaren voegen tegenwoordig extra stoffen toe aan hun voer.
Denk hieraan onder andere aan propolis voor een beter immuunsysteem, vitaminen en spoorelementen,
of spirulina om de rode kleur van de vissen te versterken (Let op met vissen die veel wit hebben, dat kan oranje worden).

Wat je ook gebruikt, het is meestal nodig om dit met de hand met het voer te mengen.
Om de versheid van het voer te behouden zul je dit iedere dag moeten doen met de hoeveelheid voedsel die je op dat moment nodig hebt.

Spirulina

Spirulina is een oeroude blauw-groen alg die van nature voorkomt in Mexicaanse meren en delen van Africa.

Spirulina is getest en gekweekt in Marine Life testlaboratoria in Nigata. Spirulina heeft een hoog gehalte aan caroteenachtig kleurpigment, dat zeer effectief de kleuren van je koi verbeterd. Spirulina is lange tijd als voedselbron geteeld in de Republiek Tsjaad in Centraal-Afrika.

Analyse van de Spirulina

71% eiwitten, 8% vet, 16% koolhydraten, plus vitamines,  chlorofyl en carotenoïden.
Sprirulina bleek een hoog gehalte eiwit te bevatten, en is goed verteerbaar door Koi. Spirulina is ook gemakkelijk te kweken en te oogsten.

Algen – Spirulina – Belangrijk carotenoïde ingrediënt – Zeaxanthine
Algen – Chlorella – belangrijk carotenoïde ingrediënt – Lutein.

spirulina

In een test op goudvissen, kan roodheid worden onderverdeeld in twee belangrijke kleurpigmenten:

  • Astacanthin voor rood
  • Luteïne voor geel.

Het bleek dat Zeaxanthin werd omgezet in rood pigment Astaxanthin.
Luteïne of gele kleur pigment zal niet veranderen tot astaxanthine.
De test toonde aan dat de rode kleur op de goudvis of Koi astaxanthine is.
Zeaxanthine komt in het lichaam van de vis en wordt astaxanthine.

Spirulina bevat een groot gehalte aan zeaxanthine,
dat overgaat in het rode pigment astaxanthine.

Men dacht dat Spirulina een positief effect op de kleur van Nishikigoi zou hebben.
Dr Hiroshi Yasumasa aan de Universiteit van Tokio voerde een test uit waarbij Luteïne en Zeaxanothin met Astacanthin werden gemengd met Koi eten en gevoed voor 35 dagen.
De resultaten zijn als volgt:

Het experiment toonde aan dat Zeaxanthine (astaxanthine) niet alleen rode kleur, maar ook de witte kleur verhoogt.
In Japan is er een plaats genaamd Ishiwa, die bekend staat om de prachtig gekleurde Koi.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de reden voor de verhoogde kleur in de  Koi de aanwezigheid was van algen,
die vergelijkbaar zijn met Spirulina, waarmee de Koi werden gevoed.
Nader onderzoek zal worden uitgevoerd om dit feit te controleren.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar