De Koivijver
Bekend bij vele mensen is de koikarper. Deze gekleurde karper afkomstig uit Japan is een genot voor het oog en met zijn mensvriendelijke eigenschappen, snel tam te maken. Koivijvers worden veelal toegepast als de eigenaar lekker wil ontstressen en wil relaxen in zijn tuin. Belangrijk is wel te weten dat een koivijver regelmatig onderhoud nodig heeft en toch wel een specifiek filtratiesysteem om alles gezond te houden. Helaas is het niet zo dat men alleen een gat hoeft te graven en daarmee klaar is.
Wilt u een koivijver aanleggen, dan helpen wij u graag individueel verder met de plannen en de basiskennis van koi houden. Het gebeurt namelijk veel te vaak dat er foutief gebouwd word en dat de problemen na een jaar gigantisch zijn. Met als gevolg, gezondheidsproblemen bij de koi en vijvers die herbouwd moeten worden. Beter in 1 keer op de juiste manier dan continu de ellende.

Reden van aanleggen Koivijver
De koivijver is een vijver speciaal ingericht voor het houden van koikarpers. Alles draait bij de aanleg van een koivijver om het creëren van goede leefomstandigheden voor de koikarper. Er wordt dus specifiek gekeken naar de eisen die de vis aan de vijver, de beplanting en de waterkwaliteit stelt.
Het aanleggen van een goede koivijver is een zeer specialistische en technische aangelegenheid. Mede hierdoor zijn de investeringen hoger als bij een gewone vijver en is het aan te bevelen voor aanvang een zeer goed plan in elkaar te draaien. Er wordt veel van de eigenaar van de vijver verwacht. Koi vijvers houden is een hobby en er gaat dus tijd mee gemoeid.

De vorm en grootte van de koivijver is een combinatie van twee belangrijke factoren. Allereerst de beschikbare ruimte en ten tweede de hoeveelheid uit te zetten koi.Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vormgeving varieert van strakke moderne formele lijnen tot speelse natuurlijke organische vormen.
Al na gelang de huidige inrichting van de tuin wordt hier een bijpassende vorm bij gezocht. Veelal wordt getracht de vijver gelijk aan het maaiveld te houden, hiermee wordt het ‘bak’ effect voorkomen, de vijver lijkt op te gaan in het tuinontwerp.
Daarnaast is het van belang een redelijke stroming in de vijver te creëren. Met afgeronde hoeken en flauwe bochten kan dit heel goed. Hoekige of veelhoekige vijvers hebben geregeld “dode” hoeken waar vuil (met name uitwerpselen met bacteriën) zich kunnen opstapelen. Dit moet ten alle tijden voorkomen dienen te worden.
Grootte van de vijver

De grootte van de vijver wordt bepaald door de uit te zetten hoeveelheid vis of de toepasbare ruimte. Koivijvers nemen over het algemeen veel ruimte in beslag. Niet alleen vanwege de ruimte die de koi nodig heeft om zich te ontwikkelen maar ook vanwege de installaties die nodig zijn om het vijverwater te filteren en te laten stromen. De stelregel 1 volwassen koi van ca 70 cm per M³ word gehanteerd bij koivijvers.
De elementen in de koivijver zijn erg beperkt. Een combinatie met het altijd aanwezige filtersysteem is mogelijk maar geen vereiste. Vaak wordt het filtersysteem gecombineerd met een beekloop of waterval. Het is een zeer persoonlijke keuze die men kan maken voor het toepassen van een element. Je kan stellen dat de koi eventueel in combinatie met een combinatie waterplanten het element is wat alle aandacht dient te trekken.

De Japanse komaf van dit vijvertype is voor vele een inspiratie bron. Het inrichten van de directe omgeving van de vijver (of de gehele tuin) volgens de oosterse wijze is een veel voorkomend verschijnsel. In deze vlakke rustige stijl komen meer beelden, natuursteenproducten en bamboe voor dan druk klaterend water uit spuitende fonteinen.
De toepassingsvormen van dit vijvertype zijn vaak technische hoogstandjes, uitgewerkt op zeer gedetailleerd niveau. Meeste vijvers bestaan uit beton als vloer, opgemetseld met als bekleding EPDM of Polyester. Verwerkt in het design zit een vernuft stukje filtertechniek geïntegreerd, wat vuil afvangt uit de vijver en daarna biologisch en chemisch nog filtert. Onder chemisch filteren verstaan we uvc of ozon, wat ook de vijver mooi helder houd.
Plannen voor een vijver ?
Bekijk eens het stappenplan wat we opgezet hebben in de vijverbouw serie