Basiselementen Koivoeding
De basis ingrediënten van het voer wordt altijd aangegeven op de zak; het percentage vet, eiwitten en koolhydraten. Basisvoer bestaat uit drie belangrijke delen; koolhydraten en plantaardige eiwitten en vetten.
Belangrijk te weten is dat koolhydraten door het lichaam worden opgenomen als suiker.
Dus hoewel het snel wordt opgenomen, wordt daarvoor ook vrij veel energie verbruikt. Het is eigenlijk het belangrijkst voor de bloedcellen, koolhydraten zijn een bouwstof voor de bloedcellen in het lichaam van de vis. Eiwitten zijn een bouwstof voor het lichaam wat voornamelijk uit plantaardig en dierlijke eiwitten bestaat.
Dierlijke eiwitten in koivoer
Plantaardige eiwitten kennen we allemaal wel; graan en mais enz. Daarnaast heb je dierlijke eiwitten, uit slachtafval. Als je een koi voer goedkoper maakt, en je ruikt eraan, dan zit er altijd een visgeur aan, dat zijn de eiwitten die je ruikt. Dan weet je dus dat in dat voer meer dierlijke eiwitten zitten dan plantaardige. Er moet altijd een geur aanzitten, want een vis is een alleseter en vindt dierlijke eiwitten ook erg lekker. En het is ook erg goed voor de vis.
Er is zit een nadeel aan; op het moment dat wij een te hoog dierlijk eiwitgehalte in het voer hebben, komt daar nog meer ammoniak bij vrij. Bij de verbranding van eiwitten, produceert de vis ammoniak. Ammoniak is de basis van de stikstofkringloop, stikstofkringloop betekent niets meer dan de afvalkringloop in het water, waarvan de vis de producent is, zo ontstaan bacteriën die dat moeten verwerken. Als je dus een voer neemt met een hoog percentage dierlijk eiwit, belast je het water.
Daarnaast heb je plantaardige vetten. Plantaardige vetten komen voort uit olie ed. Dit vet is beter, kan beter worden opgenomen, de verbranding duurt langer dan bij koolhydraten, maar het rendement is veel hoger.
Het percentage afval van dit soort is veel lager. Plantaardige vetten kun je zien als isolatie voor de vis; het is een vet laag opbouwer. Belangrijk in dit stuk is het verschil tussen koolhydraten en vetten. Ze doen eigenlijk allebei hetzelfde; het zijn bouwstoffen voor het lichaam, bouwstoffen voor de bloedcellen, en isolatie daardoor, alleen in dit stuk zie je dat de laatste makkelijker te verwerken is.
Vitaminen in Koivoeding
Vitaminen zijn een onderdeel dat ook in het basisvoer moet zitten natuurlijk. Zoals ik net al aangaf, staat er achterop het voer altijd een overzichtje. Ik heb hier een overzicht gemaakt van een aantal belangrijke vitaminen
die in het voer zullen moeten zitten. We kennen twee soorten vitaminen, vitaminen die in vet oplosbaar zijn, en vitaminen die in water oplossen. A,B,E, en K zijn dus in vet oplosbaar, dus op het moment dat je in vet oplosbaar hebt, zullen deze altijd in het voer aanwezig zijn, de niet oplosbare elementen zullen toegevoegd moeten worden aan het voer. Ik heb hieronder een overzichtje gemaakt van wat alle vitaminen doen.
- Vitamine A zorgt voor beeldvorming van de koi, het zorgt dat de vis betere oogontwikkeling krijgt, want vissen doen heel veel op zicht. Daarbij komt nog dat vitamine A belangrijk is voor het geslachtshormoon, bij de ontwikkeling hiervan.
- Vitamine B is een heel belangrijke vitamine, voor de afbraak van de koolhydraten en het zorgt dat de schildklier helpt bij de werking van het zenuwstelsel. Als een voer dus te weinig vitamine B bevat, komen we dus weer aan bij dat de elementen koolhydraten en de vetten niet goed in elkaar zitten, waardoor een groot probleem ontstaat.
- Vitamine C zorgt ervoor dat alle andere vitaminen beschermd worden in hun functie, en dat ze niet vroegtijdig afgebroken worden en zorgt er tevens voor dat de bloedvaten en de celmembranen goed ontwikkeld kunnen worden.
- Vitamine D is belangrijk voor de stofwisseling en het calcium, vooral voor de botontwikkeling. Dit is een bouwstof, wat in verband staat met de mineralen die we net hebben aangehaald, want dat was ook belangrijk voor de botontwikkeling. Eigenlijk zit vitamine D meer tegen het calciumverhaal aan.
- Vitamine E is eigenlijk om anti-oxidante kettingreacties te voorkomen. Het zorgt dat de cellen niet kapot kunnen worden gemaakt door een of andere reactie. Deze vitamine, C en E zullen altijd in wat mindere mate aanwezig zijn in ons koivoer.
- Daarbij hebben we dan ook nog vitamine F, vaak tegen metabolisme en vetten.
- Vitamine K is belangrijk voor de enzymen en voor de C02 stofwisseling, dus het uitademen van afvalstoffen van de vis. Vitamine K is belangrijk voor bloedstolling. Op het moment dat de vis ziek is geweest zul je altijd bij het weerstandvoer vitamine K vinden, omdat dat belangrijk is voor de bloedstolling en dat de wonden beter kunnen genezen.
Over het algemeen is er voor al deze vitaminen geen maatstaaf qua hoeveelheid er in het voer moet zitten. Het is eigenlijk alleen een aangegeven iets wat er verwacht moet worden wat erin kan zitten.Naast het vitamineverhaal is het belangrijk rekening te houden met het totaalpakket van het voer. Wanneer beginnen we met het wintervoer, wanneer beginnen we met het lente voer, wanneer is eigenlijk het normale percentage voer wat we geven.