Als Koi liefhebber, wil je natuurlijk het beste voor jouw Koi. Daarom is het belangrijk om te weten wat de grootste bedreigingen zijn voor jouw Koi en stappen te ondernemen om deze bedreigingen zo klein mogelijk te maken.

In dit artikel vindt je de 5 grootste bedreigingen voor Jouw Koi:
1. Ammoniak in de Koivijver
Ammoniak / NH3 is een afvalstof die de Koi afscheid via de kieuwen en via de urine en ontlasting. In het water wordt direct een deel van het Ammoniak omgezet in het minder gevaarlijke Ammonium.
Het Ammonium en resterende Ammoniak moet echter in het biologische filter omgezet worden in Nitriet. Hierbij moeten de bacteriën in het biologische filter echter wel goed functioneren.
Ammoniak is een gevaarlijke stof voor de Koi en kan het transport van zuurstof naar de kieuwen verstoren en ook het immuunsysteem en de slijmlaag beschadigen.

Hoe hoger de Ph-waarde van het water is, hoe minder Ammoniak in Ammonium omgezet wordt. Hierbij kan de Ammoniak-waarde extreem snel stijgen doordat Ammoniak zelf de Ph-waarde ook nog eens verhoogt!
Meer over Ammoniak, het meten van Ammoniak en het verlagen en voorkomen van te hoge Ammoniak-waarde lees je in het Koi Handboek.
2. Nitriet in de Koivijver
Nitriet / NO2 is de stof waar de bacteriën in het biologische filter het Ammoniak / Ammonium in omzetten. En hoewel Nitriet minder gevaarlijk is als Ammoniak, is dit nog steeds een stof die schadelijk is voor de Koi.
In een goed werkend filter wordt Nitriet omgezet in Nitraat, wat alleen in erg hoge concentraties (meer als 400mg/l) gevaarlijk kan zijn voor de Koi.
Als er echter te veel Nitriet in het water terecht komt dan kunnen de Koi een Nitriet vergiftiging oplopen.
Nitriet verstoort de zuurstofopname in het bloed van de Koi en kan in hogere concentraties ook het zenuwstelsel, lever milt en nieren aantasten. Doordat Koi bij een Nitriet vergiftiging geen zuurstof kunnen opnemen kunnen ze stikken, ook al is er voldoende zuurstof in de vijver.
Met name in het voorjaar, als het biologische filter op moet starten is het belangrijk om de Nitriet-waarde in het oog te houden. De bacteriën die Nitriet in Nitraat omzetten groeien namelijk vaak minder snel aan als de hoeveelheid Nitriet.
Meer informatie over Nitriet, het meten van Nitriet en het verlagen en voorkomen van te hoge Nitriet-waarde lees je in het Koi Handboek.
3. Koi Stress
Als je je enigszins verdiept hebt in Koi, weet je dat Koi snel stress ervaren. Hoewel deze stress een beschermingsmechanisme is op de korte termijn, is langdurige stress een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de Koi.
Bij stress onderdrukt de Koi namelijk zijn immuunsysteem als een vecht of vlucht reactie op een bedreigende situatie. Als het immuunsysteem echter constant onderdrukt wordt, dan zal de Koi gevoeliger zijn voor Parasieten en andere Koi ziekte!
In dit artikel lees je meer over Koi Stress en hoe je het kunt voorkomen.
4. Zuurstof-gehalte van het vijverwater
Een bedreiging die wij als mens kunnen begrijpen is een zuurstoftekort. Echter is de kans op een zuurstoftekort in ons dagelijks leven erg klein. Dit komt omdat de lucht die wij inademen voor ca 21% uit zuurstof bestaat.
In het vijverwater wordt zuurstof gemeten als opgelost zuurstof en de waarde wordt uitgedrukt in mg per liter of ppm (parts per million). Een Koi heeft minimaal 6 mg per liter water nodig… vergelijk dat eens met de 21% die wij uit de lucht halen!

Zeker bij warm weer kan een combinatie van factoren het zuurstof gehalte snel doen dalen. Bij warm weer lost zuurstof namelijk minder goed in het water op en groeien waterplanten en algen harder die ’s nachts ook zuurstof opnemen.
Lees in dit artikel meer over Zuurstof in de Koivijver.
5. KHV (Koi Herpes Virus)
Een niet veel voorkomende maar wel zeer dodelijke bedreiging voor de Koi, is KHV of Koi Herpes Virus. Symptomen van KHV zijn de symptomen die ook bij andere ziekte gezien worden zoals schade aan de kieuwen, overmatige slijmproductie en problemen met de organen omdat deze letterlijk oplossen.
Het vervelendste aan KHV is dat er op dit moment geen behandeling is. Het enige dat je dus kunt doen is voorkomen dat je Koi met KHV koop en aan je vijver toevoegt.
In de Koi Ziekte Cursus wordt er speciaal aandacht besteed aan hoe je kunt voorkomen dat je een Koi met KHV koopt.
Conclusie
Dit waren de 5 grootste bedreigingen, naast deze 5 zijn er helaas nog heel wat bedreigingen waar je als Koi houder mee te maken krijgt. Denk maar eens aan reigers, schommelingen in Ph, Parasieten en mogelijke Bacteriële infecties.
Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, een goed begin zijn het Koi Handboek en de Koi Ziekte Cursus.
One thought on “De 5 Grootste bedreigingen voor jouw Koi”
Het is goed dat je dit aanhaalt want je kunt met het warme weer niet genoeg het water testen ik test het zeker 1 maal per week