goede-nitrificatie-bacterie

Biologische Filtratie

 Het uitgangspunt van een goed biologisch werkende filter is om door middel van micro-organismen, filter vijver bacteriën en zuurstof, schadelijke afvalstoffen om te zetten in niet schadelijke stoffen.

Nadat de voorfilter zijn werk gedaan heeft en alle grove afval is afgevoerd, blijven er chemisch gezien nog veel  afvalstoffen achter in ons water. Deze afvalstoffen worden omgezet in ammoniak door vijver bacteriën.

filter-met-biologische-filter

Grote concentraties ammoniak zijn giftig voor vissen en daarom dient het ammoniak afgebroken te worden tot ongevaarlijke stoffen. Dit afbraakproces, de stikstofkringloop, gebeurt in (even de simpele versie,) twee stappen.

Een eerste stap is het omzetten van ammoniak in nitriet door de Nitrosomonas bacterie.  Echter is deze stof “Nitriet”ook gevaarlijk voor onze vissen. En zal in stap twee de Nitriet omgezet worden in Nitraat. Dit gebeurt door zuurstof en de Nitrobacter Bacterie. Beide vijver bacteriën groeien in onze vijver op het moment dat er voedsel voor ze is.

Maar na de omzetting van Nitriet naar Nitraat zal deze stof worden opgenomen door planten in de vijver. Bij koivijvers zijn er echter weinige planten aanwezig en is de enige manier om de Nitraat kwijt te raken; Verversen van je Water op regelmatige basis. Een teveel aan Nitraat is niet schadelijk maar veroorzaakt wel verkleuring van je water en een explosieve algengroei.

stikstofkringloop-nitrificatie

Filteren van Water

We weten dat we water moeten filteren. Dit om schadelijke stoffen te neutraliseren en een goede leefomgeving te creeeren voor onze vissen. We hebben daar een filter voor nodig en filteren in minstens twee stappen. 1 is de mechanische filtratie. Het verwijderen van zoveel mogelijk grof vuil zodat in stap twee het biologische gedeelte een stuk makkelijker gaat. Dus van stap 1 willen we geen vies water meer naar stap 2.

nitrificerende-bacterie-filteren van water-bioloog

Nitrificatieproces, Stikstofkringloop.

De biologische stappen die hierbij optreden zijn bekend. De eerste stap van nitrificatie wordt bijvoorbeeld gevormd door Nitrosomonas / Nitrocococus bacteriën die het ammonium
omzetten en vervolgens nitriet uitscheiden. De tweede stap is daarna dat de Nitrobacter /  Nitrospira bacteriën op hun beurt dit nitriet omzetten en dan nitraat uitscheiden.
In een vereenvoudige vorm wordt dit als volgt weergegeven:  Eerste stap,  Tweede stap,  eindproduct.  Nitrosomonas e.d  Nitrobacter e.d.  eindproduct nitraat.  NH+4 (ammonium)  NO2 (nitriet)  NO3 (Nitraat)

Hulpjes der Natuur

nitrificatie-filteren van water

Alle biologische processen in het water beginnen met de Chemo-heterotrofe bacteriën, pas later gaan de autotrofe bacteriën een rol spelen en nog veel later de heterotrofe  denitrificerende bacteriën. Bij het opstarten van een vijver moet je daar rekening mee houden. De Chemo-heterotrofe bacteriën hebben zuurstof nodig, het zijn als het ware  zuurstof slurpers.

Hier ligt één van de verschillen tussen Chemo-heterotrofe bacteriën die zuurstof behoevend (areoob) zijn en de heterotrofe bacteriën die betrokken zijn bij de denitrificatie proces. Deze laatste zijn zuurstof beminnend (anaeroob). We hebben het dus over twee soorten verschillende groepen die samen aangeduid worden als heterotrofe bacteriën. Wij mogen de chemo-heterotrofe bacteriën niet uit het waterleven uitsluiten.
Zij horen thuis in het waterleven, zowel in de natuur als in de vijver.

Bacteriën te koop

Nitrificerende bacteriën zijn autotroof. Het is niet mogelijk om autotrofe bacteriën in poedervorm te verhandelen. De nitrificende bacteriën koop je daarom altijd als vloeibaar product.

Nitrificerende bacteriën kunnen een bepaalde tijd overleven zonder zuurstof. Hoe lager de omgevingstemperatuur is des te langer kunnen de bacteriën zonder zuurstof. Bij een gemiddelde temperatuur van 15 °C is de levensduur van de bacteriën in een afgesloten flesje ongeveer 5 tot 7 maanden. Let dus op met bacteriën uit een fles. Daarbij let op dat u niet te veel koopt want ze in de schuur bewaren is er niet bij.

Hetrotrofe bacteriën kunnen als droge stammen wel opgeslagen worden, ook in de natte vorm, in balletjes , vloeistof en gel. Vaak worden deze boys ook ingezet als snelle nitriet killers, maakt niet uit droog of nat. Nadeel is alleen ze zijn snel in deling, maar doen hun werk een stuk minder als de autotrofe bacterie. Deze doet per saldo beter, en effectiever zijn werk, maar vermenigvuldigd een stuk trager.

Dus heb je een nitriet probleem, voeg een toxivec/nitrifix achtig product toe, meestal de vorm hetrotroof bacterie, dan zal de nitriet echt wel verdwijnen maar is ook snel terug. Er is geen voeding meer voor de baccies, sterven en de nitriet is terug.

Bedenk altijd goed wat is de juiste weg voor langdurig stabiel vijveren.

Tegenwoordig bestaan er ook sets die u kunt aanschaffen waarmee u zelf een kweek kunt opzetten. Netjes afgepast voor uw vijver en lang houdbaar. Daarmee ook nog kostenbesparend en zeker de moeite waard.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar