In het mijn vorige artikel: Koi Kopen deel 1 (waar en wanneer Koi kopen) hebben we het gehad over wanneer je het beste Koi kunt kopen en waar je op moet letten bij het selecteren van een Koi dealer. In dit artikel gaan wij kijken naar het selecteren van de Koi en hoe je als je een Koi gevonden hebt deze veilig kunt vervoeren en introduceren in je vijver.
Koi selecteren en introduceren

De Koi selecteren
Als je eenmaal een dealer gevonden hebt waar je een Koi wilt gaan kopen is het belangrijk om de tijd te nemen om de vis(sen) waar je in geïnteresseerd bent te gaan bestuderen op uiterlijk en gedrag. Neem voldoende tijd om dit te doen, zeker als het gaat om duurdere Koi is het aan te raden meerdere keren naar de vis te kijken voordat je deze koopt. Zo kun je zien of zijn gedrag en uiterlijk consistent is en niet toevallig die keer dat jij kwam kijken net niet tegen de kant aan schuurde.
Gedrag van de Koi
Een gezonde Koi zal als je de bak benadert of direct wegzwemmen of direct naar toe komen in de verachting dat je komt voeren. Koi vissen die niet bewegen en op de bodem rond blijven hangen hebben ofwel last van een bactie of schimmel infectie of hebben als gevolg van slechte waterkwaliteit (al dan niet tijdens het transport) last van een ammoniak vergiftiging.
Daarnaast is het belangrijk dat de Koi soepel en evenwichtig door het water beweegt en een rustig en consistent ademhalingspatroon heeft.
Uiterlijk van de Koi
Nu je weet welke vissen er op basis van gedrag interessant zijn, is het tijd om op uiterlijke kenmerken te selecteren. Zo als ik in deel 1 al vermeld heb selecteren we hier niet op een show winnaar en laten we de Japanse standaard buiten beschouwing en kijken we vooral naar de uiterlijke kenmerken van een gezonde Koi ten opzichte van eentje die mogelijk ziek is of in vervuild water rond zwemt.
Veel beginners zullen dan ook vooral kijken naar de tekening en een Koi vooral op basis van zijn kleuren kiezen. Echter is er een stap voordat je de tekening gaat beoordelen en dat is de vorm en kwaliteit van de Koi zelf.
Vorm van de Koi
De reden dat veel beginners op tekening selecteren en niet eerst op vorm is omdat een mooie tekening makkelijker te herkennen is. De juiste vorm voor een Koi is de zogenaamde „torpedo” vorm waarbij de Koi een kop heeft die ongeveer even breed als lang is, vervolgens breed is en pas laat afloopt naar de staart toe. Een andere definitie is dat de Koi voel moet zijn maar wel op een gestroomlijnde manier. Echter de beste manier om te leren wat de ideale vorm is, is door te kijken naar voorbeelden van show-winnaars en een geoefend oog te krijgen.
Met name bij jonge Koi is het belangrijk om er een te selecteren met een mooie brede kop en brede bek aangezien deze de grootste kans hebben om groot te worden.
Tekenen van Koi ziekte
Als de vorm goed is, is het belangrijk om te selecteren op tekenen van ziekte. De Koi mag absoluut geen bulten of rode vlekken hebben, vinnen missen, schimmels hebben en de ogen moet altijd helder zijn. Bekijk ook de Koi Ziekte Cursus om beter Koi ziektes te leren herkennen!
Tekening van de Koi
Per soort Koi bestaat er een ideaal qua standaard, op de ideale tekening en hoe je dit moet beoordelen gaan ik in dit artikel niet in aangezien voor de meeste hobbyisten in Nederland persoonlijke voorkeur belangrijker is dan de Japanse standaard.
Wat wel belangrijk is, is om te letten op hoe duidelijk de randen van de tekening zijn. Hoe duidelijker de kleuren afgetekend zijn hoe beter. Let hierbij op dat de begin van een kleur altijd minder scherp zal zijn dan het einde van een kleur aangezien de schubben op elkaar liggen:

Beoordeel ook de helderheid van de kleuren, hierbij is de simpele vuist regel dat voor rood geld hoe feller rood hoe beter, bij zwart hoe dieper zwart hoe beter en voor wit dat het eerder sneeuw wit moet zijn dan melk wit, maar hoe helderder het wit hoe beter.
Belangrijk bij het boordelen van de tekening op jonge Koi is dat deze zich nog ontwikkeld. Een veel gemaakte fout is het patroon van een show-winnaar te verkleinen naar 10cm en een Koi kopen die daar zoveel mogelijk op lijkt. Bekijk de video van de lezing van Marujyu en Stefan Kosters eens waarin Marujyu zijn verwachtingen verteld voor het ontwikkelen van de kleuren bij jonge Koi: De video vindt je hier >
Nieuwe koi meenemen naar huis
Als je dan uiteindelijk een geschikte Koi gevonden hebt, is het belangrijk om deze op een veilige manier aan de vijver toe te voegen. De Koi dealer zal de vis in een zak met wat aanleveren, belangrijk is om deze zak in een doos te doen tijdens vervoer, om zo de stress zo laag mogelijk te houden, breng eventueel zelf een doos mee.
Als je thuis aangekomen bent kun je ervoor kiezen om de vis eerst in een quarantainebak te doen om de overgang minder stressvol te laten zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om de aangekochte Koi direct in de vijver uit te laten. In beide gevallen is het belangrijk de zak eerst op het water te leggen, zodat de temperatuur matcht. Laat na een minuut of 20 langzaam water van de vijver in de zak lopen en zorg ervoor dat het water uit de zak niet in de vijver terecht komt (deze bevat stress hormoon dat de vis afscheid tijdens het vervoer).
Als je de Koi in een quarantainebak doet dan is het te overwegen om na een dag een Koi uit de vijver bij de nieuwe Koi in de quarantainebak te doen en enkele dagen in de gaten houden of er geen ziekteverschijnselen zijn. Zeker als je nog niet bekend bent met een Koi dealer kan het op deze manier introduceren van nieuwe Koi je een hoop ellende besparen.
Ik hoop dat de tips over uit deze 2 artikelen over Koi kopen nuttig waren, laat hieronder even weten wat je ervan vond:
10 thoughts on “Koi Kopen deel 2 (Koi selecteren en introduceren)”
Een zeer lezerswaardig artikel. Voor mij als niet kenner veel nieuwe informatie.
goede informatie
Ja zeker ben er blij mee heb nog wel een hele weg te gaan maar met je boek ben ik erg blij moet wel paar keer goed door lezen maar ben er druk mee bezig groetjes paul
zeer nuttige informatie.
vooral voor mij als beginner.
Weer wat bij geleerd over de Koi.zo blijft het een leuke hobby .
Goed verhaal !
Vorig jaar oktober een aantal koi gekocht en een ellende gehad van hier tot tokio…
Eerst huidwormen.. daarna costia… en ook nog een bacterie in het water waardoor de vus begon te schummelen
Na diverse behandelingen was mijn vijver eind juni weer ok…. wel 8 koi kwijt geraakt..
Alle ellende is volgens mij veroorzaakt door de nwe vissen want mijn vissen heb ik al 10 jaar en ik had nog nooit problemen gehad
Nooit meer nwe vissen direct in me bak.. volgende keer eerst onder de microscoop en een anti bacaterie behandeling in een apparte bak
Het is zeer leerzaam , en daar kan ik iets mee .
Groet Roel .
Jullie informatie is geweldig goed! Beter als alle anderen in binnen en buitenland. Thanks a lot
Wat is de rede om een koi uit de vijver in de quarantaine bak bij te zetten.
Grt Jeroen.
Ook deze keer een zeer nuttige bijdragen in mijn korte bestaan als koihobbyist.
Na wat tijd van lezen en luisteren over koi komt er een andere kijk op de mooie hobby.
We genieten nog elke dag van onze mooie en vakkundig aangelegde koi vijver.
Alle nieuwe informatie is altijd zeer welkom !
Koi hobbyist Deurne.