Costia of Ichthyobodo Necator
Deze parasiet word in de Vis Gezondheid , de sluipmoordenaar genoemd. Hij plant zich razendsnel voort en kan snel voor grote vissterfte zorgen. Costia kan zich hechten aan de huid of de kieuwen van je koi. Ze zien er uit als minuscule komma’s. Costia is een externe parasiet die actief is bij temperaturen van 2°C tot wel 29°C. Het is een parasiet die kan overleven in het water en op een gastheer.
Costia onder de microscoop
Onder een microscoop ziet de Costia eruit als een boontje met 2 zweephartjes. Je moet wel min 100 x vergroten wil je hem zien, liefst nog groter. Bij een afstrijkje zie je vaak een bewegende bellenstroom. Lucht wat zich verplaatst naar een bepaalde richting. De kleine luchtbelletjes lijken op Costia, of eigenlijk net andersom.
Waar je op moet letten is dat soort belletjes dat tegen de stroom in gaat. Kom je die tegen dan moet je gaan vergroten en kijken of het inderdaad de Costia is. Als de Costia vrij rondzwemt ziet hij er simpelweg uit als een klein puntje en kan hij erg lastig te identificeren zijn omdat hij vlug beweegt en slechts enkele uren leeft.
Ziekte Symptomen:
● Doffe plekken op de huid als gevolg van verhoogde slijmproductie, daarna rode huid en wonden.
● Levenloos in het water hangen.
● Bleke kieuwen met dik slijm erop.
● Problemen met ademen.
● Massale vissterfte
In ernstige gevallen kunnen vissen stoppen met eten en zullen ze sterk vermageren. Het kan ook voorkomen dat je vissen moeite hebben met ademen en onregelmatige kieuwbewegingen vertonen terwijl ze op zuurstofrijke plekken in de vijver blijven hangen. Tenslotte zullen je koi mogelijk de irritatie proberen te verlichten door langs objecten in de vijver te wrijven waardoor nog meer schade en infecties kunnen ontstaan.