Als het over waterwaardes in de Koivijver gaat, wordt Ammoniak al snel genoemd.
Hoe minder Ammoniak in het water van de Koivijver, hoe beter. Het is zelfs het beste als er helemaal geen Ammoniak in de Koivijver te meten valt!
Maar waarom is Ammoniak zo schadelijk, en in veel gevallen zelfs dodelijk voor de Koi ?
De voornaamste reden is dat Ammoniak het transport van zuurstof van de kieuwen naar de bloedbaan van de Koi blokkeren. Hierdoor zal de Koi zelfs in het meest zuurstofrijke water, geen zuurstof kunnen opnemen en naar lucht beginnen te happen. Een zuurstof tekort en een ammoniak vergiftiging zijn dan ook makkelijk met elkaar te verwarren.
Daarnaast kunnen de kieuwen door een (tijdelijke) hoge ammoniak concentratie permanent beschadigd raken. Maar ook de organen die de slijmlaag produceren kunnen beschadigd raken. Door de slijmlaag zo beschadigd raakt, zal de Koi ook weer gevoeliger zijn voor andere Koi Ziekte.
Ammoniak vergiftiging bij Koi herkennen
Koi die een Ammoniak vergiftiging hebben zijn meestal traag en begeven zich aan de oppervlakte van het water. En zo als eerder benoemd zullen ze naar lucht happen.
Ammoniak vergiftiging voorkomen…
Maar wat is Ammoniak nu eigenlijk ? Ammoniak of NH3 is een stof die in het water terecht komt in de afscheiding van de Koi en tijdens het rottingsproces van plantenresten en ander organisch materiaal.
In het Koi Handboek leer je de stikstof cyclus in de Koivijver beter te begrijpen, hierdoor kun je beter ingrijpen op verschillende waterwaardes.
Als Ammoniak in het water terecht komt lost het grotendeels op. Dit proces wordt ionisatie genoemd en als dit proces goed werkt wordt het overgrote deel van het Ammoniak omgezet in het vrijwel ongevaarlijker Ammonium.
Echter is de mate van omzetting van Ammoniak in Ammonium afhankelijk van de Ph-waarde van het water en de watertemperatuur.
Het lastige hieraan is dat Ammoniak de Ph-waarde van het water laat stijgen. Als er dus veel Ammoniak vrij komt, zal er door een stijgende Ph-waarde steeds minder Ammoniak naar Ammonium plaats vinden.
De meest Ammoniak testers, meten het Ammoniak en Ammonium samen in een waarde. In het Koi Handboek leer je hoe je het percentage Ammoniak en Ammonium goed vast stelt.
Daarnaast leer je ook een te hoge Ammoniak concentratie te voorkomen en te behandelen doormiddel van een stappen plan. Natuurlijk leer je in het Koi Handboek ook alles wat je moet weten over alle andere water-waardes zo als Nitriet, Nitraat, Ph enzovoorts.
4 thoughts on “Waarom Ammoniak dodelijk is voor de Koi…”
Weer interessant artikel Jeroen.
Mijn waterwaarden controleer ik minimaalm1x per maand en heb nog nooit ammoniak en nitriet gemeten. Ik doe er ook alles aan om mijn vissies in een zo voor hen zo gunstig mogelijk klimaat te laten zwemmen.
Beste Jeroen,
Op zich is het allemaal goed omschreven, maar deze zin is toch wat wankel:
Als Ammoniak in het water terecht komt lost het grotendeels op. Dit proces wordt ionisatie genoemd en als dit proces goed werkt wordt het overgrote deel van het Ammoniak omgezet in het vrijwel ongevaarlijker Ammonium.
Oplossen en ionisatie is wel iets anders. Echter beide processen vinden hier plaats. Daarnaast snap niet goed wat je bedoelt met ‘als dit proces goed werkt’. Kan dit proces ook mislukken dan? Zou niet weten hoe.
Met vriendelijke groeten,
Marco
vindt het een goed stuk bedankt.
Zeer interessant. Hopelijk nog veel van deze tips.