In deel 1 eindigde we met het feit dat we een zo hoog mogelijk rendement willen als we koi voeren en zo min mogelijk vervuiling. Veel koihobbyisten maken hier ook een cruciale fout. Doordat er veel mensen toch overdag werkzaam zijn word er vaak twee keer per dag gevoerd.

Als voorbeeld ’s morgens 100 gram voer, voor de hoeveelheid vissen in de koivijver en ’s avonds, 100 gram. Gerekend denkt men dan dat de vissen voldoende binnen hebben gekregen en dat men top rendement haalt, echter, dan krijg je een piekbelasting van je water waardoor op dat moment de ammoniakwaarde in het water veel hoger ligt, dan gedurende de dag kleine beetjes te geven. Het verteringsproces, dus de opbrengst die de vis uit het voer haalt, is veel lager dan wanneer hij dat verdeelt gedurende de dag binnen had gekregen.

Daarom zullen we altijd adviseren om gedurende de dag kleine beetjes te voeren. Mits niet mogelijk om dat zelf te doen of samen met moeder de vrouw, dan adviseren we toch een voerautomaat.

Kleur stimulerend koivoer

Kohaku-rood-kleurvoer

Even terug naar het gewone voer. Basisvoer is eigenlijk niets anders dan voer waar standaard, de meeste voedingsstoffen in zitten, wat onze koi nodig heeft voor het dagelijkse leven, voor hun normale voorkomen. 

Bij kleurvoer wordt vaak aangegeven dat als de kleur van je vis wat minder krachtig wordt, een bepaalde zeealg goed is om de kleur weer terug te laten komen.

Veel toegepast is dat mensen zelf dan supplementen gaan toevoegen aan het basisvoer. Maar dit is wel opletten geblazen.
Geef je heel veel spirulina  bij je voer, gebeurt het vaak dat gele vissen oranje worden en een witte vis met een rode kop, wordt wat meer roze doorschijnend. De Platina ogon krijgt ook wat meer roze.

Dus het is eigenlijk heel belangrijke om, als je kleurvoer bij basisvoer doet, niet meer dan 30% spirulina toe te voegen, want dat kan goed opgenomen worden. Dus bij een kilo, geef je niet meer dan 300 gram spirulina, anders heeft dit de overhand en ga je vissen van bepaalde kleurstoffen voorzien waar hun niveau minder van wordt.

Kleur supplementen

zwart in ontwikkeling shiro_utsuri_

Heb je een kleurvoer waar ambexine in zit, dan is dat een kleurversterker voor vooral zwart. Dit wordt in veel kleurvoer bijgedaan. Denk aan drie kleurige vissen, waar het zwart wat meer kracht bijgezet kan worden. Dan wordt het geheel plaatje wat beter. Daarnaast kun je een govariant nemen, er zijn bepaalde merken waar een govariant in zit.

Dat is ook weer strevend naar rood versterkend, geel versterkend, dus natuurlijke kleur versterkend te werk gaan.
Het kleurvoer is ook weer een 30% belasting van het totaal. Dus als je op een dag zegt, ik heb 10 vissen, die 10 vissen moet ik 40 gram geven, geef je ze dus, van die 40 gram, slechts 30% aan kleurvoer.

Groei en Kleur

Daarnaast denken wij bij de groei van een koi, vaak de kleur terugloopt. Maar de vis kan maar 1 ding tegelijk doen. Hij kan groeien of hij kan op kleur zijn. Dus op het moment dat de vis minder in kleur is, maar er zit wel een goede groei op, moet je het kleurvoer niet gaan verdubbelen of meer kleurvoer gaan geven. Laat de vis gewoon bezig zijn met groeien. Het pigment groeit na die tijd weer bij.

Je krijgt een groeistop, dan komt de kleur en het patroon weer beter terug. Dat kunnen we wel stimuleren, maar het is niet zo dat de vis, die enkele centimeters groeit, ook direct een snelheid in kleurverbetering krijgt. Dus het is een van de twee. Een vis die groeit, moet dus ook weer kracht hebben om daarna weer kleur terug te kunnen krijgen. De kleuren komen dan geleidelijk terug en worden geleidelijk sterker.

Weerstand verhogend koi voer

weerstand-opbouwen

Het verzorgende koivoer bevat vaak een aantal toevoegingen om weerstand te verhogen, extra kracht te geven voor herstel en om moeilijke omstandigheden, makkelijker door te komen Het hoog kwaliteit voer is een van de belangrijkste voeren die we zelf altijd geven.

Elementen die nuttig zijn als toevoeging

Extra vitaminen. In al het basisvoer zitten standaard al verse vitaminen en mineralen, alleen vissen hebben snel een tekort aan vitamine b dus dat moet bijgegeven worden. Dit kun je op verschillende manieren bijgeven. Het makkelijkst is het sprayen over je bestaande voer.

Er zijn voldoende losse vitamines te krijgen, een voorbeeld is de fishfit van House of kata, dit kun je over het voer spuiten. Dit laat je even intrekken en kun je zo aan de koi voeren.

Ook zit in weerstand koivoer meestal een immuun versterker, om de complete weerstand omhoog te halen.Dat kan d.m.v propolis. Als vissen ziek zijn geweest, infecties of huidaandoeningen hebben gehad, als gevolg van parasieten, wordt meestal in combinatie met het medicijn ook weerstandvoer gegeven.

De vis heeft een aanslag gehad op zijn totale weerstand, door die ziekte, en dan kun je weerstandvoer bij voeren om genezing te stimuleren. Je hebt verschillende varianten in weerstandvoer,  wat je geeft hangt van het jaargetijde af; in de zomer geef je iets anders dan in de winter.

voeding voor koi-vitaminen-mineralen

Vlak voor de winter maak je de vissen ook klaar om de winter in te gaan met wat meer weerstandvoeding. Dan moet je denken aan voer waar veel meer vitaminen inzit, maar wat wel licht verteerbaar is. Maar met de juiste vitaminen en mineralen die ze nodig hebben omdat de stofwisseling in de winter afneemt. Ook mogelijk is , tevens aan te raden om ook tijdens de winter voeding aan het wat er toe te voegen. Dus in vloeibare vorm. Tenslotte absorberen koi zelfs in de winter genoeg water.

7 thoughts on “Koi voer interview met Jeroen's D2

  • J. Verhoeve

    Super interessant en zeer leerzaam hoe om te gaan met onze prachtige vissen. Heb zelf een vijver van 6 bij 3.5 bij 1.2 diep.
    Zwemmen 20 koi”s in. Groot filter van 2200 liter met uv lamp 75 watt.gaat al jarenlang prima! Nogmaals bedankt.

  • Rudy

    Dit artikel is zeer interessant,en heb er veel van opgestoken over de voeding voor de koi’s

    View all 1 replies
  • Adrie

    Hoi
    Je artikel was zeker nuttig om te lezen
    Ben op zoek naar een artikel over verkleuren
    Mijn witte platium word geel mijn vraag hoe komt dat de vijver krijg wel de zon

    View all 1 replies
  • william

    Heel mooi informatief stukje in de woelige wereld van het koivoer. Bedankt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar