Vijver aanleggen stap 2
Welke vijver past er het beste bij u?
Vijvers kunnen verschillende functies of doeleinden hebben. Vijvers zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er mensen die het fijn vinden om het geluid van een stromend beekje over het terras te horen en anderen willen zelf graag plonzen na een dag hard zwoegen op het werk. Het blijft een feit dat water in een thuis situatie absoluut een element is voor de mens om lekker even te ontstressen.
Definitie van de vijver
Over het algemeen kan men er van uitgaan dat een vijver een kunstmatig door de mens aangelegde waterpartij is. Vroeger diende de vijvers als wateropslag of drinkplaats voor vee en andere dieren. Maar onze eigen vijvers dienen meer als een eigen meer, zeg maar, maar dan in het mini. Negen van de tien vijvers heeft toch wel als primair doel het ontstressen en tot rust brengen van de Mens.
Zo kunnen we na hard werken uren naar de vijver zitten staren met wat korrels voer in ons handen. Gewoon rust. Heerlijk is dat, en de vijver heeft er ook geen moeite mee. Van horen zeggen zouden 1,5 miljoen huishoudens verdeeld over Nederland en Belgie, de zelfde mening hebben . Ben u de volgende?
De keuze voor een vijver is vaak persoonlijk, ieder met zijn eigen idee en beeld over de inrichting en uitstraling van het geheel. Belangrijk bij een vijver is absoluut dat hij bij de rest van de tuin past. Vijvers zijn er in verschillende types. Met veel water groen en ook geheel zonder. Vijvers geschikt voor alle water bewoners en vijvers waar we zelf in willen zwemmen.
Soorten vijvers:
In deze rubriek beschrijven we een aantal type vijvers met de eigenschappen ervan. Mocht u al weten welke vijver het word dan gaan we verder met stap 3.
-Koivijver:
Wat is nu precies een koivijver en waar moet men rekening mee houden bij de aanleg hiervan. Moet een koivijver altijd zo formeel of mag er best een speels element in zitten.
-Natuurlijke Vijver/Tuinvijver:
Net iets anders als de koivijver maar uitstekend om er koi in te laten zwemmen, samen met andere soorten vis en natuurlijke beplanting. Ook vaak toegepast in combinatie met een ander type vijver, d.m.v. een beekloop of zo iets
-Zwemvijver:
Zwemvijvers nemen de laatste tijd flink toe in Nederland en België. Zo heb je het continue genot van een vijver, waar je dan toch als het weer het toe laat, lekker in kan zwemmen. Een zwembad alleen is vaak te beperkt in gebruik, wat dan de keuze naar zwemvijver makkelijker maakt voor ons vijverliefhebbers.
Vijverontwerp-tekenfase
Nu we al iets meer weten over de soorten vijvers is het tijd om het een en ander op papier te zetten. Wat ik altijd het makkelijkst vind is gewoon op een stuk blokjespapier 1cm x 1cm de tuin zoals hij nu is eens uit te tekenen. Probeer het een beetje met een schaalverdeling te doen, zodat in werkelijkheid je vaste aanknopingspunten krijgt.
Tijdens je brain-tekensessie zijn er een aantal dingen waar je even rekening mee moet houden:
1 Teken een plattegrond , liefst op schaal
2 Wat zijn de doelen van de vijver. Klinkt een beetje raar maar natuurlijk wel net zo makkelijk om dat even helder te krijgen. Waarom wilt u een vijver in de tuin. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Een vijver in de tuin geeft extra ontspanning, of met een vijver in de tuin vormt alles een natuurlijker geheel. Het kan ook zijn dat je het grasmaaien beu bent. Maar voor de meeste zal het zijn om lekker te kunnen ontstressen, genieten van kabbelend water en vissen die naar je toe komen als ze je voetstappen horen.
3 Het soort vijver dat je wilt. Dit gedeelte hebben we natuurlijk heel even de revue laten passeren in de vorige alinea. En via de linkjes kun je daar nog even op terug springen.
4 Toevoegingen waar je rekening mee moet houden. Dit is een hele belangrijke. Een vijver heeft een vorm van filtratie nodig, een onderdeel dat vaak verstopt zit maar wel het hart van de vijver is. Naast mechanische en biologische filtering zou ook nog een optie kunnen zijn een extra plantenfilter, of beekloopje. In ons ontwerp dus wel even iets om rekening mee te houden.
5 En nu zijn we bij het laatste punt van de agenda en dat is overleg. Het idee van de vijver is vaak geboren in het brein van de man, maar je leeft nu eenmaal met zijn allen in een huis. Overleg dus goed zodat je later geen spijt krijgt. Het zou jammer zijn dat een vijver geruimd moet worden na een paar jaar. Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding e.d. Vissen in de vijver kunnen makkelijk 15-20 jaar mee gaan en als je echt door het virus bent aangestoken dan voelen de bewoners van je vijver echt aan als huisdier, net zoals een kat of hond.