

Hierbij mijn verhaal en foto’s van één van de vele koivijvers, welke ik in de loop der jaren heb gebouwd.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Als hobby ben ik al meer dan 20 jaar bezig met het onderhouden en bouwen van koivijvers. Je kan wel zeggen dat ik er iets vanaf weet.
Een kennis had een oude vijver in de voortuin liggen, welke hij niet mooi meer vond. Hij was niet schoon te krijgen, lekte aan alle kanten en de kosten stegen de pan uit. Hij belde mij op of ik een oplossing hiervoor wist.
De geschiedenis van de oude koivijver:
De oude vijver was ooit eens gemaakt door een bouwbedrijf. Deze had harde pvc platen gebruikt om een ronde vijver te maken.
Helaas bleek deze niet waterdicht te krijgen. Na vele reparaties en ergenis van de kennis eiste hij een blijvende oplossing voor alle problemen.
Oplossing van de aannemer: een stuk PE folie er in en klaar is Kees. Met vele vouwen en slechte afwerking op de rand kon het geheel niet lang heel blijven.
Dat duurde dan ook nog geen jaar en ook de folie was zo lek als een mandje. Zonder eerst de vijver schoon te maken had de aannemer de folie over het PVC heen gelegd. Al het harde vuil (incl. enkele bierdopjes) was door de PE folie heen gekomen. De doorvoeren waren met siliconenkit afgewerkt en de twee grote hardstenen platen van de overlopen waren scheefgezakt.
Daar lag dan een hele dure, maar o zo lelijke vijver. Het idee was goed, maar zoals zo vaak bleek de uitvoering een ramp te zijn.
De aanpak:
In overleg hebben we toen besloten, om de oude vijver maar helemaal te slopen en in z’n geheel weer op te bouwen.
Het ontwerp was goed. De ligging wat minder, maar een andere plaats was er niet. In de tuin achter het huis lag een zwembad en voor de honden moest een groot grasveld aanwezig zijn, om te spelen.
Een pomp gevoede meerkamer filter en een sterke UVC-lamp moesten er voor gaan zorgen, dat de koivijver schoon bleef.
Géén voedingsbodem meer voor de planten, maar alles in manden met substraat. Makkelijker met het snoeien en verplaatsen van de planten.
De vijverplanten die er nu in stonden hingen aan draadjes, om niet naar de bodem te zakken. We hebben toen besloten, om ook een extra rand te maken voor het plaatsen van planten net onder de waterspiegel.
De uitvoering:
In vijf dagen tijd is de oude koivijver gesloopt en opnieuw weer opgebouwd. Al het werk is gedaan door twee man. We hebben alleen hulp gehad van de tuinman, op het moment dat de hardstenen vijverrand verwijderd moest worden.
Voor het sloopwerk is eerst de houten vlonder verwijderd. Deze zou aan het eind weer in originele staat worden terug gebracht.
Na het slopen van de koivijvers zijn eerst de plantenranden en de rand voor de randafwerking bepaald en met 5 mm. triplex gesteld. Deze dikte is ervoor gekozen, omdat het niet echt onder druk komt te staan en er later geen vocht meer bij zou kunnen komen. De ronde vormen zijn d.m.v. ecolan-piketpaaltjes gevormd.
De twee randen werden afgewerkt met vilt. Dit om scherpe punten af te dekken en het folie te beschermen.
Onder de overhangende spar moest één van de twee overlopen komen. Deze moest zo gemaakt worden, dat wanneer de pomp stil zou vallen de bovenste twee schalen niet voor de helft leeg zouden lopen in de onderste schaal. Deze zou dan overlopen en zo zou er veel water verloren gaan. Wanneer de pomp weer opstart, dan zouden er weer problemen komen bij het vullen van het filter. Het water mocht dus alleen over de hardstenen platen lopen en er niet onderdoor, zoals in de oude situatie wel het geval was. Lastig want de overloop zou net zo hoog zijn als de rand afwerking van de volgende vijverschaal.
Nadat de vormen bepaald waren zijn de vijvers nog iets uit gegraven. Hierdoor zou het geheel een inhoud krijgen van ongeveer 15 M³.
Alle vijvers zijn afzondelijk gemaakt met ECOLAN 1mm vijverfolie. Bewust gekozen om het niet uit een stuk te maken, omdat er anders te veel verloren gaat en er wederom veel vouwen en plooien in de vijver zouden komen. Door de folie onder de twee overlopen met elkaar te verlijmen zou een waterdichte verbinding tot stand worden gebracht.
Na het leggen van de folie en het maken van de nodige doorvoeren ( Overloop, in- en uitlaat, verlichting en vulmond) is eerst de hardstenen randafwerking weer geplaatst. Hierna is de waterdichte kering onder de twee overloopplaten gelijmd en zijn de platen (afmeting van 150 x 80 cm.) op de juiste manier gesteld.
In iedere vijverschaal weer lelies planten en de boel afvullen. Pomp en UVC-lamp aan, en draaien maar.
Het geheel is nu 3 jaar geleden uitgevoerd en deze mensen zijn tot op de dag van vandaag tevreden over het resultaat.
Op de foto’s is het geheel in vogelvlucht te bekijken.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Hokke
[ad]