Een van de voornaamste redenen om Koi te houden is natuurlijk hun indrukwekkende uiterlijk, met mooie kleuren en unieke patronen.
Maar wanneer een Koi van kleur verandert, zul je je jezelf afvragen… wat is er aan de hand ?
Het kan bijvoorbeeld zijn dat de Koi zijn kleur verliest en deze minder fel wordt, of op een andere manier minder uitgesproken is. Vooral wanneer de Kleur van de Koi zeer snel veranderd zal de Koi houder zich afvragen of er wat mis is met de Koi ?
Leeftijd en genen van de Koi
Het veranderen van kleur is een natuurlijk proces dat plaats vind tijdens het leven van een Koi, vergelijk het met haar van de mens dat ook verandert door je leven heen. Het meest duidelijk voorbeeld hiervan is als de tosai (eenjarige Koi) een groei spurt gaat maken naar een volwassen vis van 50 a 60cm en hierbij zijn felle kleuren verliest waarbij fel rood meer oranje geworden is. Dit is iets dat veel bij Kohaku Tosai voorkomt en vaak komt de originele kleur niet meer terug.
Tijd van het jaar en kleur van de Koi
Naast dat de Koi door zijn leven heen van kleur verandert, kan de Koi ook nog eens door de seizoenen heen van kleur veranderen. Zo zul je zien dat als het zeer koud is in de winter, de kleuren van de Koi iets zullen vervagen… een effect dat ook als het heel warm is in de zomer op kan treden. Dit kan soms heel snel gaan doordat het water snel op warmt en de zon veel schijnt, waardoor de Kleur hard moet werken om aan de aangepaste weersomstandigheden te wennen.
Een bekend voorbeeld van een Koi soort die van kleur verandert is de Ochiba Shigure (in het Japans betekend dit herfstblad op het water). Deze vis is grijs met bruine vlekken en in de herfst zie je het grijs harder worden en het bruin sterker van kleur.
Koi voer
Natuurlijk zijn er ook externe oorzaken waardoor de Koi verandert van kleur. Een van de meest voor de hand liggende is natuurlijk het Koi voer.
In de zomer zal de Koi anders gevoerd worden dan in de winter, veelal wordt er in de zomer speciaal kleur voer gegeven om de kleur meer naar boven te halen.
Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het voer een belangrijke rol, hoe meer van de juiste voedingsstoffen (vitamines en mineralen) in het voer zit, hoe beter de kleuren van de Koi zullen zijn.
Dit is met name iets om op te letten als alle Koi in een vijver van kleur veranderen.
Meer informatie lees je in dit artikel over Koi voer
Koi stress als oorzaak ?
Stress kan leiden tot allerlei symptomen bij de Koi, een daarvan is het verliezen van de kleur. Vaak zie je die duidelijk tijdens het paren waar de mannetjes achter de vrouwtjes aanzitten waardoor deze stress ervaren en hierdoor minder fel van kleur zijn.
Andere oorzaken van stress kunnen plotselinge veranderingen in de waterwaardes zijn, parasieten in de vijver of bijvoorbeeld een verhuizing.
Koi ziekte
Een Koi die er dof uit ziet kan ook leiden aan een Koi ziekte, aangezien dit een van de symptomen is van verschillende Koi ziektes.
Dit is duidelijk te herkennen doordat een of meerdere vissen van kleur veranderen en ook hun gedrag afwijkend is (minder bewegelijk e.d.). Als deze en andere symptomen van Koi ziekte zich voordoen is het belangrijk hier actie op te ondernemen, niet alleen zullen de Koi er weer beter uit zien… ook hun gezondheid zal er op vooruit gaan.
Meer informatie hierover kun je lezen in mijn artikelen over Koi ziekte.
—
Bedankt voor het lezen van dit artikel! Vergeet niet dit artikel te delen met jouw Koi vrienden via de sociale kanalen en laat ook even een reactie achter hieronder:
7 thoughts on “Koi verandert van kleur”
Hallo Jeroen,
Met genoegen heb ik kennis genomen van jouw artikel.
Sinds een jaar ben ik in het bezit van een vijver met koi en steur.
Ik ben benieuwd of ik ze kan kweken, hopelijk lees ik meer daarover in jouw boek.
Tot nog toe ben ik enthousiast over jouw geestdrift.
Zo dadelijk ga ik jouw boek kopen.
Met een vriendelijke groet,
Arend Lagemaat
Leuk artikel, maar veel is al bekend over rood en bijvoorbeeld de ochiba. Maar hoe heeft bijvoorbeeld de water kwaliteit bepaalde invloed op de kleuren en dan bedoel ik bijvoorbeeld een lage of hoge kh of gh. Of hoe veranderen de kleuren van bv een tosai sanke of showa of utsuri. Dit zijn vragen die mij bezig houden. Hoe het komt dat in Nederland de koi sneller donker wordt. Als je dit weet zou je dat kunnen gebruiken als je koi aankoopt. Deze video is meer dat je weet dat sommige koi soorten van kleur veranderen.
Kleuren veranderen is nog niet zo erg.
Heb zelf een 4-tal jaren geleden voor een serieus bedrag een tiental kleurige tossai kohaku’s gekocht bij een gerenomeerd bedrijf.
Ondanks voederen met Saki Hikari Colour verloren ze (op een na) in 2 jaar tijd spontaan al het hi. ( 1 witte koi is niet zo erg, maar allemaal wit, is toch wel een domper).
Ga zo door.
Top het is zeker nuttig wand de kleuren van mij koi zijn ook vervaagd en ik ga kijken voor ander voer met meer vitamine en minaralen
weer wat geleerd zeer nuttig
de youtube filmpjes en de artikelen zijn altijd aardig van koikenner. ik moet bekennen dat ik ze erg oppervlakkig vindt. een redelijke hobbyist is al op de hoogte van deze info. derhalve is zijn de artikellen qua toevoeging van kennis niet van toegevoegde waarde. qua opzet en info naar de zogenaamde leek zijn alle artikelen en filmpjes heel goed qua opzet.