Een leuke bezigheid binnen de Koi hobby is het kweken van Koi. Eerder maakte Koikenner.nl al een uitgebreide videocursus Koi kweken, maar in dit artikel bespreken we nog eens de basis voor wie van plan is dit seizoen zelf Koi te gaan kweken!
Koi kweken stap 1: de Koi laten Paaien
Elke Koi houder die mannetjes en vrouwtjes Koi in de vijver heeft, heeft het meegemaakt: in het begin van de zomer beginnen de Koi te paaien: de mannetjes beginnen de vrouwtjes te rijden, waardoor ze kuit gaan schieten welke de mannentjes vervolgens bevruchten.
Je kunt het paaien gewoon in de vijver plaats laten vinden, maar als je de kans op een specifieke soort Koi wilt verhogen kun je beter een mannetje en een vrouwtje van die soort in een aparte bak zetten vlak voor het paaien begint.
Het paaien begint doorgaans aan het begin van de zomer als de temperatuur richting de 20 graden gaat. (Overigens is er een methode om exact te berekenen wanneer het paaien begint, in de video cursus Koi Kweken legt Stefan deze uit). Door Koi enkele weken hiervoor te isoleren zorg je dat de stress van het overplaatsen tegen de tijd dat het paaien begint gezakt is.
Belangrijk is om volwassen Koi uit te kiezen voor het paaien (mannetjes minimaal 2 en vrouwtjes minimaal 3 jaar oud). Niet alleen zijn kleinere Koi nog niet geslachtsrijp, als ze toch gaan paaien zorgt dit vaak voor slechte kwaliteit Koi.
Je herkent het paaien, doordat de mannetje tegen de vrouwtjes op beginnen te rijden om ze zo het kuit te laten schieten, wat ze vervolgens bevruchten. Als de mannetjes te agressief zijn tegen een specifiek vrouwtje, is het verstandig dit vrouwtje apart te zetten omdat de kans anders bestaat dat ze deze verwonden.
Als er gepaaid is, zul je eitjes in het water gaan zien, wat je echter ook zult merken is dat de Koi de eitjes op zullen eten! Daarom is het belangrijk om deze eitjes op te vangen op een manier waardoor de Koi ze niet kunnen eten. Een perfect oplossing hiervoor zijn paaiborstels, de eitjes zullen zich hier in hechten en de Koi kan er niet bij doordat hij met zijn neus tegen de borstels opbotst.
Koi kweken stap 2: De eitjes overplaatsen
Als de vissen klaar zijn met paaien, wat je kunt zien doordat de vrouwtjes met hun kop omlaag hangen en de mannetjes rustiger worden, is het tijd om de eitjes over te plaatsen naar hun eigen bak waar ze uit kunnen komen en de visjes kunnen groeien tot ze groot genoeg zijn voor de vijver.
Dit kan bijvoorbeeld een quarantaine bak zijn van 500 liter, deze hoeft niet gefilterd te worden maar wel belucht! Daarnaast is het belangrijk het wat te blijven verversen (bijvoorbeeld paar x per dag een emmer).
Eventueel kun je het water nog behandelen met malachietgroen tegen schimmel.
Koi kweken stap 3: De nieuwe Koi laten groeien
Als de eitjes uitkomen hebben de visjes de eerste 24 uur nog geen voeding nodig. Vervolgens kun je ze heel lichtjes beginnen te voeren met bijvoorbeeld met eigeel van een hard gekookt ei en later plankton en eiwitrijk koivoer. Belangrijk is om de minimale hoeveelheden te voeren, zodat je de Koi visjes niet vergiftigd!
Pas hierbij de grote van het voer aan aan de kleinste visjes.
Belangrijk is dat als je begint met voeren, je de waterwaardes in de gaten blijft houden en als deze afwijken je het water versnelt ververst. Exacte waterwaardes vindt je in de videocursus Koi Kweken.
Als de Koi een dag of 20 a 30 na het uitkomen van de eitjes wat formaat gekregen hebben is het tijd om een eerste selectie te maken. Het is belangrijk om te selecteren, om zo de Koi met potentieel maximale groeikansen te geven.
Let bij deze eerste selectie op de robuustheid van de visjes, de rechtheid van de ruggengraat en vervormingen in de vinnen. Ook kun je in de eerste selectie al op kleur gaan selecteren en bijvoorbeeld de visjes die maar 1 kleur hebben weg doen.
Vervolgens kun je elke 20 dagen een selectie doen waarbij je weer let op de vorm van de vis, dus de symmetrie van de kop en de vorm van de vinnen. Selectie kun je blijven herhalen tot je enkel de vissen met een grote kans om een topper te worden overhoud.
Natuurlijk is selectie ook een stukje persoonlijke keuze, zo is de selectie in Japan enorm streng omdat ze daar wedstrijd Koi willen kweken.
Koi Kweken stap 4: De nieuwe Koi in de vijver plaatsen
De reden dat we de eitjes overgeplaatst hebben uit de vijver is omdat de grote Koi anders de eitjes en zelfs de kleine Koi zullen opeten. Maar als de Koi dan groot genoeg is (om niet meer als voedsel gezien te worden, door de andere Koi) is het tijd om deze over te plaatsen.
Belangrijk is dat de waterwaardes en temperatuur van de quarantainebak en de vijver zoveel mogelijk gelijk zijn, zodat het overplaatsen zo min mogelijk stress oplevert.
Als de nieuwe door jou gekweekte Koi dan uiteindelijk in de vijver geplaatst zijn, is het zaak deze in de gaten te houden en de grote van het voer aan de kleinste aangepast te houden.
Ik hoop dat dit artikel nuttig was, mocht je meer willen weten over het kweken van Koi, dan is de cursus Koi kweken een aanrader!
Laat hieronder even een reactie achter, en vergeet niet dit artikel te delen op de verschillende sociale kanalen (facebook, twitter & google+)
12 thoughts on “Koi kweken in 4 stappen”
was interessant om uw advertentie te lezen
Leuk artikel,
Toch even een opmerking plaatsen. Er staat bij de eerste selectie dat je de eenkleurigen weg kunt doen. Ik had heel veel witte jongen. Pas in het tweede jaar werden dit mooie kohaku,s.
interessante korte berichtgeving
ik zocht op of dat de koi zijn eitjes op at of niet
daar ik verleden zomer ook jongen had en dit jaar dan weer niet
wat die borstels betreft, ken ik niet en moet ik nog even opzoeken
alvast bedankt voor toelichting
vgv luc
Bedankt, was zeer nuttig
Ik vond het artikel heel interessant
We zijn van plan om volgend jaar gerichter te kweken
Danku
Beste Hilde en Peter, gericht kweken als in?….. Bepaalde soort? Om echt kwaliteit te kweken zal niet meevallen. Daarvoor zijn sowieso hele goede ouderdieren voor nodig. Vaak vallen de kleuren en de groei tegen van kleintjes gekweekt in onze vijvers. Maar leuk is het wel om te doen. Zou het leuk vinden als jullie me op de hoogte houden van de koikweek. mvg Jeroen
Ik heb nu ook jonge koi’s. Paaiborstel geplaatst, zaten wel veel eitjes in, maar de meeste zitten tussen de plantenbakken en langs de randen tussen de draadalg.
Heb een net gespannen zodat de groten er niet bij kunnen. Zie wel wat het wordt.
Ik geef de koi’s extra vaak voer, zodat er voldoende overblijft voor de kleintjes. Daarbij voer ik ook wat eierdooier. De grootsten zijn nu al 2 cm en vanmorgen zag ik dat er al eentje een muggenlarve wilde opeten, lukte nog niet, maar ga wel muggenlarven kweken, voor als ze iets groter zijn, of is dat geen goed idee. Helaas kan ik geen foto’s plaatsen, maar via Facebook kun je de ontwikkelingen volgen.
Waterwaardes extra controleren en lekker laten groeien.
wij hebben al jaren koi’s en nu hebben wij 2 hele kleintjes in de grote vijver hebben zij een hoekje dat ondiep is maar ik zie ze niet groeien, ze zijn nog maar 4 cm. daarom heb ik jou artikel gelezen en vond het heel erg fijn, dank je wel daarvoor
groetjes jose.
Goede dag,wwer een een mailtje van mij.
Hier zijn wederom enkele vragen ( sommige had ik reeds vaker gesteld)
vraag 1: hoe kan ik in aanmerking komen voor uw e-boek, ik woon n.l. in Suriname
en heb geen enkele sort van visa-kaart
vraag 2: hoe kan je zien als je koi een mannetje of een vrouwtje is. Hoe groot
moeten ze ongeveer zijn om dat te kunnen zien. Want soms weet je niet
hoe oud een bepaalde koi is die je elders al iets wat groot hebt gekocht
vraag 3: kan een butterfly koi ook kruizen met een gewone koi en waarom zijn die
minder populair. ik vind ze zo prachtig met al die sluier vinnen.
vraag 4: kan uw Koi Handboek ook worden opgestuurd naar Suriname en hoe vindt
dan de betaling plaats ?
Tot slot wil ik u wederom bedanken voor de zoveelste handige, nuttige en prachtige info. de kooi’s zijn voor mij de meest prachtigeste vissen die ik ooit heb gezien en ik geniet er elke dag van enkele die ik heb. ik kijk uit naar uw antwoord.
groetjes, Lucien
Ik heb1x jonkies gehad Maar wat ik nu net heb gelezen heb ik ze vergiftigd Te veel eierdooier in 1x gegeven. Hoop het volgend jaar weer mee te maken.
zeer interessant kan ik wat mee bedankt
Het is leuk om dit te weten, maar het zou ook leuk geweest zijn om eens het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes te vermelden.
Wat zijn de kenmerken?
Is dat de kop? het Lijf? de vinnen….
Ik moet je er wel bij vertellen dat ik de video nog niet bekeken heb.
Zal ik zeker nog doen.
Toch bedankt voor deze nuttige info.
Grtjs Frank