Van waterpartij tot zwemvijver
De keuze voor een vijver aanleggen is vaak persoonlijk, ieder met zijn eigen idee en beeld over de inrichting en uitstraling van het geheel. Ook de keuze van type vijver aanleggen kan verschillen van mens tot mens. De een wil een natuurlijke vijver, de ander een moeras, tegenwoordig kennen we de zwemvijvers of misschien word het wel een vijver met Koikarpers.
Het evenwicht tuin en water bij een vijver aanleggen.
Het is zaak dat de vijver bij de inrichting van de tuin past. Het kan zijn dat u besloten heeft de gehele tuin opnieuw aan te leggen. In dit geval kunt u de nieuwe materialen, zoals bestrating, terras en gazon, aan laten sluiten op uw vijver ideeën of wensen. Wellicht heeft u al een idee over de vorm, inrichting of functie van de vijver.
Ondanks al deze mogelijke ideeën beginnen we bij het begin van het proces.
Het plan maken voor dat de schop de grond in gaat.
Bedenk je dan eerst eens goed waar je vijver aan moet voldoen. Welke materialen ga je gebruiken, wat voor een vijver ga je bouwen en wat je budget is.
Kortom bij het idee van een vijver aanleggen is het ten zeerste aan te raden van te voren een vijverplan uit te werken. Het voordeel hiervan is dat je een raming kunt maken van kosten en je van te voren je plan kan overleggen met de nodige ervaringsdeskundigen.
Mensen met vijver ervaring kunnen je wijzen op eventuele mankementen in je plan. Maar ook het vijver idee aanvullen met nuttige aanpassingen, bijvoorbeeld als het gaat om filtratie, in- en afvoeren naar filter. Het is altijd leerzaam om je plannen op tafel te gooien en zo voorkom je vaak problemen in de nabije toekomst als je eenmaal draait.
Het klinkt logisch toch blijkt dat vijvers, zeker koivijvers meerdere keren opnieuw gebouwd, of aangepast moeten worden tot het gewenste resultaat is bereikt.
Planning is Goud waard.
Ook voor de mensen die al een vijver hebben en bijvoorbeeld een aanpassing of uitbreiding willen realiseren is het nuttig de stappen te volgen. De begin stappen in een vijver aanleggen zijn van groot belang op de slagingskans, visuele resultaten en de portefeuille.
We gaan vooraf een aantal zaken goed bekijken. Sla deze stappen niet over en maak de keuzes wel overwogen. Hiermee voorkomt u in de toekomst kosten voor eventuele technische aanpassingen of herinrichting van de bestaande vijver. Daarnaast voorkomt u hiermee een teleurstellend visueel eindresultaat.
Vijverbouw stappenplan inhoud:
We gaan het maken van een vijver opdelen is diverse stappen. Vooral de planning van te voren is van groot belang. Daarom kijken we bijvoorbeeld als eerste naar soorten vijvers en de eigenschappen daarvan. Met eigenschappen bedoelen we ;
- Wat voor vissen en andere bewoners kunnen hier goed leven
- Onderhoud van de vijver.
- Specifieke eisen aan het soort vijver, denk aan b.v. grootte, aantal M3, wel of geen stromend water, en welke filter
Volgende stap in het plannen van uw vijverproject
Nu we de soorten van dichtbij hebben gezien en uw hebt een keuze kunnen maken, gaan we kijken naar een ontwerp. Ontwerp moet in harmonie zijn met de rest van de tuin. Denk aan ligging van uw terras, waar komt de zon op, waar staat de zon op het heetst van de dag en waar kan ik het best eventuele technische installaties gaan plaatsen, zodat ik er goed bij kan, goed kan spoelen. Maar niet in het zicht sta.
Een heel verhaal dus weer, maar goed we komen er wel. Next is de aanleg zelf. Dus welke materialen, rekenvoorbeelden, mogelijkheden en alternatieven. Waar moet je op letten bij de bouw en het eerste bestellijstje kan gemaakt worden.
Momenteel zijn we hard bezig aan het stappenplan. Helaas zijn nog niet alle artikelen klaar. Dus houd de pagina in de gaten.
Stap 1 Vijversoort. welke soorten vijvers zijn er.
Stap 2 Ontwerpen van de vijver. Ligging van de vijver, afmetingen van de vijver.
Stap 3 Aanleg vijver, materialen, filtratie