Uvc,Juvc , Bio-UV en Amalgaam

uvc rvs jumbo

De uvc lamp behoort technisch gezien bij de chemische filters. Uvc produceert een bepaald soort licht in een bepaalde frequentie waardoor 1-celligen beschadigd raken. Onder 1-celligen verstaan we bacteriën, virussen, algen, noem maar op. Door de intensiteit beschadigd Uvc het dna en de eencelligen zal sterven. Door de voorfilter of biologische filter word deze dan afgevoerd.

UV hoeveel watt

Voor het aantal Watts per M³ bestaat een stelregel. Natuurvijvers kunnen volstaan met een 1 a 2 Watt lamp per M³, terwijl een koivijver zonder planten toch minimaal 3 a 4 Watt per M³ nodig heeft om helder te blijven. Het uv-licht werkt natuurlijk alleen maar met water welke in aanraking komt met het licht. Daarom zal een draadalg niet sterven .

Naast de wattage van de lamp is men er niet van bewust dat bij de gewone Uvc, de transformator en starter ook stroom verbruiken. Een Uvc 55 Watt gebruikt in totaal dus ongeveer een 100 watt i.p.v. 55 Watt. Daarom zijn er sinds een jaar of twee de Juvc lampen. Deze werken met een electronische ontsteking en verbruiken wel wat er op de verpakking staat. Het is maar een tip voor de portemonnee.

Onderhoud Uvc lamp

vervang lamp en glas van uw uvc

Na ongeveer een jaar verliest de lamp zijn intensiteit en is aan vervanging toe. Een andere onwetendheid van veel vijver hobbyisten is dat het niet alleen de lamp is die vervangen moet worden , maar ook het glas waar de lamp in zit. Door de straling van de lamp, beschadigd ook het glas op microscopisch niveau. Dit veroorzaakt dat de stralen van een nieuwe lamp worden afgebogen, voor ze met het water in aanraking zijn gekomen. Dus de werking zal niet optimaal zijn.

De verschillen tussen de UV-C buis en de BIO-UV: Dit verschil komt door de prestatie die de lamp levert. De prestatie liggen bij de UV-C en de BIO-UV wat de golflengte betreft exact gelijk namelijk, 253,7 nm = 2537 Å (angström). Er wordt nogal lang en breed uitgemeten over de UV-C die veel hogere frequentie zouden bezitten dan de andere lampen. Daar is niets van waar. UV-C TL buis is gemaakt op UV spectrum van 254 nm. In de BIO-UV zit geen UV-C buis maar een kwiklamp. Bekend is dat kwiklamp een zeer hoge intensiteit bezit (witlicht) en ook het spectrum van 254 nm heeft.

Amalgaam vs UVc

makkelijk in te bouwen de dompel uvc en amalgaam

De verschillen tussen UV-c en een amalgaam zijn aanzienlijk. Los van de prijs die van een Amalgaam een stukje hoger zijn is de keuze voor ons toch wel degelijk de Amalgaam. De reden is zijn levensduur die 2x langer is dan van een uvc, zijn intensiteit is 2x zo hoog, dus met een lagere wattage bereikt u toch uw doel. Bespaart dus een hoop energie en kosten.

One thought on “Uvc lamp, chemische filtratie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar