Terug naar de schoolbank
Om te kunnen begrijpen waarom onze filterinstallatie’s zo’n geweldig werk doen, neem ik u mee terug in de tijd voor wat simpele scheikunde. Waarschijnlijk klinkt het hier en daar bekent in de oren, want wie heeft er nu niet op school gezeten. Ik zal een aantal begrippen uitzetten waarmee u weer terug in de basis komt en waardoor u alles prima gaat begrijpen.
Het eerste begrip is het begrip stof. Stof word in de volksmond natuurlijk vrij veel gebruikt, maar als het om scheikunde gaat betekent stof: alle soorten materialen waaruit wijzelf en dingen om ons heen zijn opgebouwd. Maar stoffen in de kleinste vorm kunnen nog verbindingen zijn.
De Elementen
Verbindingen van de zogenaamde Elementen (he! echt weer terug naar school) Zo kennen we de stof water H2O of NaCL als zout. Dit zijn dus verbindingen. Als we deze verbindingen nu eens van dichtbij bekijken zie je een hele keten van deze jongens aan elkaar zitten. Maar als je er nu maar 1 uit zou kunnen pakken, 1 verbinding die nog wel de eigenschappen heeft van de stof, dan praat je over een Molecuul.
Moleculen, Atomen, Ionen
Deze molecuul is dus nog een samenwerking, een verbinding. Zou je de verbinding verbreken en valt de molecuul uit elkaar dan krijg je Atomen.Bijvoorbeeld ; Zout NaCl, 2 atomen: een Na = Natrium en een Cl Chloor.
Oplossen in water
Lijkt wel stroom. Het is nog even doorbijten , maar we zijn bijna bij de kern en oorsprong van ons scheikundig verhaal. Als het te zwaar is pak tussendoor even een bakkie koffie of laat de hond even uit. Schrijf in uw gedachte gewoon even mee, of teken zelf even bv de moleculen uit van H2O water of Co2 koolstofdioxide.
Zoals al gezegd , bij het uit elkaar halen van een molecuul blijven er elementen over die we dan atomen noemen. Dus bij de stof water is het kleinste deeltje met nog de eigenschappen van water: H20 het water molecuul.
+ & –
Deze uit elkaar rukken geeft ons 2 waterstof atomen en 1 zuurstof atoom. Pff, slik, denk. Ja deze snappen we wel. Maar nu : het atoom kunnen we ook nog van dichter bij bekijken en als we dat doen zien we een soort mini zonnestelsel. Je ziet een balletje in het midden: de Kern , het atoom, met daar omheen ringen met balletjes.
De kern (atoom)werkt als een soort magneet en is dus geladen met een + , de daaromheen vliegende andere balletjes zijn ook geladen, echter met een – lading (elektronen). De kern houd dus de balletjes bij zich.
Alles in onze wereld is dus opgebouwd uit atomen in verschillende verbindingen die positief geladen zijn, echter naar buiten toe zijn ze neutraal omdat ze omringd worden door negatieve ladingen, elektronen. Al deze atomen , misschien ken je het nog wel , noemen we de Elementen.
Stoffen die oplossen in water.
Als we nu onze stoffen in het water gooien?
De dagelijkse dingen die we dus zien, voelen etc. zijn dus allen opgebouwd uit verbindingen van de elementen. Voor onze waterhuishouding ga ik niet alle soorten verbindingen opratelen maar beperken we ons tot 3 groepen die van belang zijn. De zouten, de zuren en de tegenstelling van zuren, de basen. Voorbeeld van zout is natuurlijk keukenzout, van een zuur zou het zoutzuur of koolzuur kunnen zijn en een voorbeeld van een base is bv uit het schoonmaak kastje de ammoniak.
Wat gebeurt er nu als we stoffen in het water gooien. Deze lossen op. Het oplossen van deze 3 groepen stoffen houd in dat de verbinding uit elkaar valt. Nog wel aanwezig maar wel los van elkaar. Als je een korrel zout in water doet, zie je deze verdwijnen,maar drink je het water, proef je wel het zout. Zou je het water op een vuurtje zetten en laten verdampen, dan zou je weer de verbinding van het zout overhouden.
Evenwicht van Water
Het uit elkaar vallen van moleculen in water zorgt voor ionen.
Omdat we dus nu in water allerlei uit elkaar gevallen stoffen hebben zitten die allemaal geladen zijn, kunnen ook makkelijk allerlei andere verbindingen ontstaan.
Om daar niet verder zo heel diep en moeilijk op in te gaan, kunt u aannemen dat bepaalde stoffen in staat zijn + deeltjes in water af te staan en andere stoffen weer – deeltjes . Dit kan dus resulteren in allerlei nieuwe verbindingen, waarbij de evenwichten in + en – altijd opgezocht worden.
Onderwater Lego:
Zo, pfff, hoop dat u door deze materie heen bent kunnen komen. Laat het gerust even zakken en lees het misschien nog eens over als de eerste schok voorbij is. Het komt er uiteindelijk op neer dat door het uiteenvallen van plussen en minnen we in staat zijn de waterkwaliteit te beïnvloeden.
Maar ook moeder natuur gebruikt deze gegevens om zelf weer evenwicht te herstellen in water.
In onze vijvers is het overigens natuurlijk bijna niet te realiseren om zonder enig hulpmiddel de boel in balans te houden. Reden daarvan is dat we vaak te weinig water hebben met een veel te hoge bezetting aan bewoners. Ook willen we altijd strak helder water en bij de minste alg groei schieten we al in paniek.
Groei visjes Groei
Een goed tastbaar voorbeeld gegeven door moeder natuur is het feit dat in sommige vijvers vissen niet groeien. Oorzaak hiervan is dat er een hormoon in het water zit dat bij een bepaalde concentratie de groei laat stagneren. De vijver zit te vol.
Natuurlijk zouden zijn wij mensen dan weer zo creatief en hebben daar wel een oplossing voor, namelijk vernieuwen van het water , door vers kraanwater. Maar eigenlijk is het een teken van de natuur.