Hoe voorkom je dat koi ziek word.

U kunt voorkomen dat koi ziek worden door voor hen te zorgen. NU denkt u makkelijk gezegd, maar uiteindelijk gaat het daar wel om. Over het algemeen zal vis niet zomaar uit het niets ziek worden, zeker niet zolang u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.
We hebben hier acht stappen op een rijtje gezet, die als u deze in gedachte houd zeker de kans op vervelende ziektes minimaliseerd. Niet alle methoden zijn 100% effectief, maar een beetje gezond verstand gaat een lange weg. Vergeet niet dat de belangrijkste oorzaak van ziekte bij vissen de waterkwaliteit is, die gemakkelijk te onderhouden is en gemakkelijk te verbeteren is.

1 Zorg voor een goed draaiende filter. Bij nieuwe vijvers of na de winterperiode zijn er nog steeds veel filters die stilgestaan hebben of nieuw zijn. Deze filters worden nog niet bewoond door de juiste bacteriën die we nodig hebben om onze afvalstoffen, af te kunnen voeren. Dit met als gevolg dat we de waterkwaliteit van onze vijver gaan vervuilen met stoffen die giftig zijn voor onze vissen. Zorg dus voor een goede ingedraaide filter voor dat u vissen gaat plaatsen in u vijver of bij een bestaande vijver zorg voor voldoende rijping van de filter voor er weer volop gevoerd gaat worden.
watertest-koivijver-koigallery2 De basis van een gezonde blije vijver waar u van kunt genieten gaat of staat met de waterkwaliteit. Als u het koi boeken leest, artikelen op internet bekijkt dan komt u waterkwaliteit altijd tegen. Misschien niet altijd interessante materie maar wel cruciaal. Een simpele manier om voor u dit goed in te gaten te houden is de aankoop van druppeltest setjes voor de vijver. Natuurlijk zijn er allerlei vernuftige electronica op de markt wat ook prima werkt maar om het simpel te houden en betaalbaar ; Koop een testset en controleer het water regelmatig.
3 Ververs elke week 10-15% van het water in uw vijver. Zo reduceert u de nitraten, eiwitten ook bekend als DOC. (Dissolved Organic Compounds) en hormonen die afgegeven zijn aan het water. Daarbij vult u mogelijk weer allerlei mineralen aan die standaard in ons leidingwater zitten.
4 Als u toch dagelijks langs de vijver loopt en geniet van al het rondzwemmend schoon, werp dan ook echt elke dag een kritische blik op het geheel. Bekijk uw vissen goed. Let op afwijkend gedrag zoals stilliggen, flitsen, afzonderen en ontbreken van enthousiasme. Dit kunnen tekenen zijn dat er iets loos is. Maar let ook vooral op fysieke veranderingen, zoals witte vlekken, gescheurde of beschadigde vinnen, witte dons, rode zweren of fysieke veranderingen zoals tumoren. Vroegtijdige opsporing van ziekten maakt de behandeling een stuk eenvoudiger en maakt het veel waarschijnlijker voor uw vissen om te overleven.
5 Zorg voor goede en gepaste voeding. Voer niet te veel in eens, want voer wat niet binnen een paar koi_voer_kopen-goed-koivoerminuten gegeten word, zorgt voor vervuiling. Gelang de seizoenen is het ook raadzaam te kijken naar eventuele toevoegingen om zo immuunsysteem te boosten.
6 Voorkom overbezetting, houd de stelregel 1 volwassen koi per M3 is genoeg. U zou zich ook niet prettig voelen als u met 20 personen in huis zou wonen. Daarbij de kans op ziektes vergroot gigantisch en de stressfactor is vele malen groter.
7 Mocht er zich toch iets voordoen in de vijver, zorg voor de kennis dat u dit snel herkent. Gedragen koi zich raar, apart of vertrouwd u het water niet, neem de juiste beslissingen. Meten is weten. Herkennen is de sleutel. Schakel de juiste partijen in voor behandeling en als u zeker weet wat er aan de hand is, dan pas kunt u de juiste middelen toepassen.
8 Handel direct bij twijfel. Meestal worden vissen pas ziek bij een samenloop van meerdere factoren. Dus als u bv merkt dat de waterkwaliteit niet naar behoren is handel daar meteen naar. De koi overleeft dit wel even maar word er niets aan gedaan beschadigd de huid of krijgt deze inwendig problemen en verzwakt. Een ideaal moment voor bacterie en parasiet om toe te slaan. En dan is de oplossing een stuk moeilijker dan als u meteen gereageerd had.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar