De zwemvijver 

zwemvijver-vijversoorten-koigallery

De afgelopen jaren heeft de zwemvijver veel aan populariteit gewonnen. Je kan stellen dat de zwemvijver uit het niets een groot succes is geworden en dat vele mensen een verfrissende duik in hun zwemvijver hebben genomen. De zwemvijver biedt u zwemplezier in uw eigen tuin zonder het beeld van uw tuin drastisch en onnatuurlijk te wijzigen.

Zwemvijver in 2 delen.

De zwemvijver bestaat uit twee gedeeltes, te weten een zwem en plantdeel, beide ongeveer dezelfde omvang. De zwemvijver is een combinatie van een afzonderlijk beplantdeel en afzonderlijk zwemdeel. Deze twee gescheiden delen zijn niet zichtbaar bij het aanzicht. De beplante zone zuivert het water en is hierdoor onlosmakelijk met het zwem gedeelte verbonden.

Getracht wordt de vijver een natuurlijk uitstraling te geven, hierdoor zijn de randen van de vijver veelal voorzien van beplanting. Naast de natuurlijke uitstraling kan er ook gekozen worden voor een formeler tintje. Strakke verhoogde randen (zoals bij de formele vijver beschreven) kunnen hier indien gewenst ook worden toegepast.

Voor vele wordt een zwemvijver gezien als een mogelijkheid om in natuurlijk zuiver water (zonder toevoegingen van chloor of chemicaliën) in een natuurlijke omgeving te zwemmen. Deze combinatie staat hierdoor ook centraal in dit thema.

zwemvijver-soorten vijver

 De vorm van de zwemvijver, 

afhankelijk van de beschikbare ruimte, bestaat uit twee delen. Het zwemgedeelte, dat in het midden van de vijver is gewenst, is dieper en bestaat uit een plantvrij deel. De randen van dit zwemdeel zijn steil en creëren de overgang naar het beplante deel van de vijver. Het beplante deel, wat in de regel dezelfde oppervlakte heeft als het zwem deel, kan naar eigen inzicht worden ontworpen zolang de oppervlakte maar groot genoeg is.

Hiermee bent u dus in de gelegenheid de vorm organisch natuurlijk of iets formeler te realiseren. Hanteer ten alle tijden de regel dat het zwem en beplante gedeelte dezelfde oppervlakte hebben. Mocht u hier vanaf wijken is de kans groot dat algen de overhand nemen.

De grootte van de zwemvijver is van groot belang op de slagingskans. De slagingskans wordt hierbij vertaald in de zuiverheid van het zwemwater.

U zwemt alleen in het diepere deel wat in verbinding staat met het ondiepere beplante deel. Dit ondiepe deel zorgt tevens voor een snelle opwarming van het zwemwater. De beplanting rondom een zwemvijver is van groot belang. Deze zuivert het water op een natuurlijke wijze. Een goede evenwichtige keuze van de plantensoorten is dus van groot belang.

 Beplanting met functie

plantenfilter-zwemvijver

U dient de beplanting gespecificeerd uitwerken. Het doel van de beplanting is hierbij het water zuiver te krijgen en te houden. Deze vorm van natuurlijke zuivering door de beplanting wordt een helofytenfiltergenoemd. In de zwemvijver is relatief veel (ca. de helft) oppervlak voorzien van beplanting. Los van de zuiverende werking heeft de beplanting ook een visueel effect.

Wanneer u geen gebruik maakt het zwemdeel fungeert deze als natuurlijke vijver. Mooie, eventueel bloeiende oeverranden verrijken uw tuin en maken het tot een geheel met de overige beplanten elementen in de tuin.De elementen bij een zwemvijver zijn beperkt. Het natuurlijke beeld mag niet worden verstoord door bijvoorbeeld een duikplank of fonteintjes.

Tracht de cultuurlijke invloeden achterwegen te houden. Desondanks moet er een fatsoenlijke en degelijk entree naar de vijver worden gerealiseerd. Veelal natuurlijke elementen worden hiervoor toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sierlijke hardstenen bielzen als traptreden.

Let hierbij altijd op, hardsteen in water is of wordt glad! 

Naast een degelijke entree bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid een vlonder ten dele over de vijver aan te brengen of een terras in de directe nabijheid te realiseren. Hiermee bent u nog dichter in contact met uw vijver en eventuele zwemmende gasten. (dit is ook uit veiligheidsredenen met kinderen aan te raden)

De toepassingsvormen van de zwemvijver veelzijdig. Denk hierbij aan complexe bouwvormen tot eenvoudigere versies met vijverfolie. Dit is noodzakelijk om de scheiding van het zwem- en plantgedeelte te realiseren.

Door de grote omvang en persoonlijke vormgeving zijn er bijna geen voorgevormde kunststof varianten te verkrijgen. U krijgt een aantal voorbeelden van toepassingsvormen die de scheidingsmogelijkheden van de twee compartimenten weergeven.

  • Afbakening door het plaatsen van een kunststof wand. Hierbij wordt m.b.v. prefab kunststof elementen een wand opgebouwd. De voegen worden gedicht en de binnenzijde van de vijver voorzien van folie (deze kan door de leverancier ter plaatse op maat worden gemaakt).
  •   Afbakening door het aanbrengen van een gemetselde wand.Het zwemgedeelte is hierbij bijna volledig voorzien van een gemetselde wand, deze blijft net onder de waterspiegel.Deze versie is duur gezien de fundatie eisen die gesteld worden. Denk hierbij aan de opwaartse kracht van het grondwater bij de aanleg.
  •  Afbakening d.m.v. houten damwand profielen. Met behulp van hardhouten damwand delen, welke mechanisch m.b.v. een trilblok worden aangebracht, en door de groef en messing met elkaar verbonden zijn een wand plaatsen. De hoeken zijn in deze versie kwetsbaar en dienen goed met elkaar verbonden te zijn. De achterzijde (lees het plantgedeelte) dient te zijn voorzien van een gording en de bovenzijde (net onder de waterspiegel) met een deksloof. De binnenzijde van de vijver wordt voorzien van folie. Let op de scherpe delen (schroeven of splinters van het hout). Deze uitvoering is bewerkelijk en zeer gevoelig voor lekkages.
  •  Afbakening door het aanbrengen van een dam. Dit is de meest voorkomende, relatief goedkope en minst gevoelige versie. Tijdens de gaafwerkzaamheden wordt een dam aangebracht welke net onder de waterspiegel in directe verbinding staat met het te beplante gedeelte. Ook het aanbrengen van de entree kan op deze wijze worden gerealiseerd.
planten voor vijver-zwemvijver soort

De vijver wordt voorzien van folie. Dit kan desgewenst door de leverancier ter plaatse op maat worden aangebracht. De consequenties van de verschillende mogelijkheden zijn financieel en kwalitatief meetbaar. Afhankelijk van de omvang en de materiaal prijzen is het raadzaam vooraf een calculatie van de verschillende vormen te maken.

Na het maken van het definitieve ontwerp heeft u exact op schaal een voorbeeld van uw zwemvijver. U kunt door het opmeten van de lengtes en het bepalen van de hoeveelheden prijzen van de bouwmaterialen opvragen. Maak zelfstandig een overzicht van de materiaalkosten. Bepaal daarnaast ook of u in staat bent alleen dan wel met hulp dit bouwwerk te creëren. Mocht u hierover twijfel hebben adviseer ik u gebruik te maken van de vijverfolie variant.

Andere soorten vijvers: Koivijver, Formele Vijver

Terug naar het stappenplan:

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar