Koi ziektes herkennen: 10 symptomen om op te letten! (met afbeeldingen)

45 reacties

Er is is één skill die letterlijk het verschil tussen leven en dood kan zijn voor jouw Koi….

Dat is het (op tijd) herkennen van Koi ziektes.

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af:

“Hoe leer ik ziektes te herkennen, voordat het te laat is ?”

In dit artikel ga ik het makkelijk voor je maken.

Ik beschrijf 10 symtpomen die kunnen duiden op Koi ziektes:

1. Koi die springen

Koi die springen

Bijna iedere Koi houder heeft wel eens een aantal van zijn vissen zien springen. Dit betekend niet direct dat er sprake is van een Koi ziekte, maar het is een belangrijk symptoom om op te letten.

Als je meerdere Koi ziet springen is het allereerst zaak om de water kwaliteit te testen, aangezien Koi springen omdat ze uit het water willen als ze zich hier niet lekker in voelen. Vergeet hierbij niet ook te kijken naar hoeveel zuurstof er in de koivijver zit.

Als alle waterwaardes ok zijn en een of meerdere Koi blijven springen dan is de kans groot dat je last hebt van een parasiet of een andere irritatie aan de huid van de Koi.

Het is dan dus zaak om deze Koi te inspecteren en zo nodig in quarantaine te zetten en te behandelen. Zeker in het geval van een parasiet kun je hiermee voorkomen dat meerdere Koi hier last van gaan krijgen.

2. Flitsen en schuren

Flitsen en schuren van koi

Een ander symptoom dat makkelijk gezien kan worden als “spelen” is het flitsen en schuren van Koi.

Met flitsen wordt een snelle beweging bedoeld waarbij de zijkant / onderkant van de Koi te zien is en het er uit ziet als een flits. Meestal doen de vissen dit lang de rand om hun zijkant langs de rand te schuren.

Als je de Koi zomaar een paar keer ziet flitsen dan is het meestal niks om je zorgen over te maken. Zijn de vissen echter constant aan het flitsen en schuren dan is de kans groot dat er sprake is van slechte waterkwaliteit of meer aannemelijk dat er sprake is van een Koi ziekte.

Het flitsen wordt voornamelijk door parasieten veroorzaakt en het dus zaak een afstrijkje te nemen en nader te onderzoeken van welke parasiet de Koi last hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Costia of Trichodina.

Meer informatie over flitsen en schuren vindt je hier.

3. Koi aan het wateroppervlakte

Koi aan wateroppervlakte

Het langzaam zwemmen of zelfs hangen aan het oppervlakte van het water is een ander symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben waaronder Koi ziekte.

Een bekende oorzaak van dit symptoom is een te lage Ph-waarde in de vijver, check dit dus als eerste. Als de Ph-waarde ok is controleer dan vervolgens ammonia en nitriet.

De volgende stap is het controleren van de kieuwen, gezonde kieuwen hebben een consistente biet-rode kleur. Controleer vooral de consistentie van de kleur, deze moet dus overal gelijk zijn.

Als er afwijkingen zijn op de kieuwen dan heb je waarschijnlijk last van een parasiet of bacteriële infectie. Vaak hangen Koi met hun hoofd omhoog als er een probleem met de kieuwen is.

Als er Koi aan de oppervlakte hangen met hun hoofd omlaag dan is dit waarschijnlijk veroorzaakt door een bacteriële infectie en moet er zo snel mogelijk actie ondernomen worden.

Bacteriële infecties worden meestal veroorzaakt door stress zo als een parasiet of slechte waterkwaliteit, het is dus belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden.

Ook kunnen Koi aan het wateroppervlakte duiden op een zwemblaas probleem, maar hierbij zie je ook dat de Koi op zijkant zwemmen en het lijkt alsof ze hun evenwicht kwijt zijn.

4. Koi zonder zich af

Koi zondert zich af

Meestal zie je Koi achter elkaar aan zwemmen en in de buurt van elkaar zwemmen. Daarom zal het je direct opvallen als één Koi zich afzondert van de rest van de vissen.

Dit is dan ook een heel duidelijk teken dat er iets mis is met deze Koi. In de meeste gevallen zal dit een parasiet, virus of bacterie zijn en niet het gevolg zijn van slechte waterkwaliteit.

Natuurlijk is het verstandig om toch de waterwaardes te controleren om uit te sluiten dat dit de oorzaak is.

Daarnaast doe je er goed aan om de vis in quarantaine te zetten en met microscopisch onderzoek de oorzaak te achterhalen en deze te behandelen.

5. Uitpuilende ogen

uitpuilende ogen bij Koi

Uitpuilende ogen bij Koi is een duidelijk teken dat er iets niet goed is.

Een van de eerste ziektes die naar voren komt is buikwaterzucht, dit is makkelijk te herkennen doordat de schubben van de Koi ook open zullen gaan staan en de buik van de Koi bol is. Bij Koi zonder schubben is deze conditie soms wat lastiger te herkennen en zijn de uitpuilende ogen een symptoom.

Vaak is er sprake van een ophoping of irritatie achter het oog, dit kan een symptoom van stress door bijvoorbeeld wisselende waterwaardes zijn en in dat geval is het zaak de oorzaak van de stress weg te nemen en vervolgens de conditie in de gaten te houden.

Maar uitpuilende ogen kunnen ook meer serieuze oorzaken hebben zo als een herpesinfectie, nierfalen of zelfs vistuberculose en dan kan is het zaak snel te handelen en er een Koi dokter bij te halen!

6. Rode aderen zichtbaar

aderen koi rood

Als er rode aderen zichtbaar zijn op de Koi dan betekend dit dat ze last hebben van stress. Zo als bij alle symptomen is het belangrijk om de oorzaak hiervan te bestrijden.

De oorzaak van stress kan natuurlijk slechte waterkwaliteit zijn, maar het kan ook zijn dat de Koi stress heeft van een parasiet of bacterie.

Als de oorzaak behandeld is zal de stress afnemen en zal de Koi er weer normaal uitzien.

7. Wormen

ankerwormEen zichtbare ankerworm

Een van de weinige Koi ziektes die zichtbaar is met het blote oog zijn wormen. De bekendste zichtbare worm is Lernaea (ankerworm) deze worm kan wel 10mm lang worden en ankert zichzelf vast in de schubben van de Koi.

Het is belangrijk om ankerworm op tijd te behandelen omdat de worm de Koi vatbaarder maakt voor onder andere een bacteriële infectie.

Het behandelen bestaat uit het handmatig verwijderen van de worm met een pincet. Om er zeker van te zijn dat de volledige worm verwijdert wordt kun je de worm van te voren aanstippen met een beetje kaliumpermanganaat dit zorgt ervoor dat de worm direct zijn grip zal loslaten.

8. Witte stip

witte stippen koi

Een ziekte die vrijwel iedere Koi hobbyist kent uit eigen ervaring of van horen zeggen is de witte stip. Het zichtbare symptoom zijn witte stippen tot 1mm doorsnee met een halfmaan vorige kern op het lichaam van de Koi.

De officiële naam van deze Koi ziekt is Ichthyophthirius multifiliis en witte stippen zijn eigenlijk pas zichtbaar in een verder gevorderd stadium. Als je op andere symptomen uit dit artikel let zo als het flitsen van de Koi dan kun je dit stadium vaak voor zijn door een afstrijken te nemen en onder microscoop Ichthyophthirius multifiliis te constateren.

Omdat deze ziekte zeer gevaarlijk en besmettelijk is, is het zaak direct actie te ondernemen en de betreffende Koi in quarantaine te zetten en zo snel mogelijk te behandelen.

Witte stip is te voorkomen door opnieuw de stress zo laag mogelijk te houden door goede kwaliteit voer, voldoende filtratie en een zo consistent mogelijke omgeving te bieden.

9. Koi op de bodem van de vijver

koi op bodem

Een ander symptoom dat zowel op slechte waterkwaliteit en dan met name op te hoge waardes ammoniak, nitriet en nitraat als op een Koi ziekte kan duiden is Koi die op de bodem van de vijver blijven hangen.

Vaak als de waterkwaliteit slecht is, is deze nog het beste op de bodem, vandaar dat Koi in dat geval daar het liefst vertoeven.

Het verversen van het water en het op peil brengen van de waterwaardes zal weer wat meer leven in de brouwerij moeten brengen.

Is dit niet het geval dan is de kans groot dat de Koi last hebben van een parasiet en is nadere inspectie en een afstrijkje nodig.

10. Vinnen tegen het lichaam

Veel van de eerder besproken symptomen zullen zich pas voordoen in een verder gevorderd stadium van Koi ziekte en dan is het vaak lastiger dit te behandelen.

Een van de symptomen die in een eerder stadium voorkomen als een Koi bijvoorbeeld last heeft van parasieten is het zwemmen met de vinnen tegen het lichaam.

Vaak is het volgende symptoom het schuren en flitsen, maar als je op tijd optreed kun je dit voorkomen.

Zo kun je overwegen om de Koi een zoutbad te geven of als er meer last van hebben zout aan de Koivijver toe te voegen om zo hun immuun systeem te versterken zodat ze zelf de parasiet aan kunnen.

——-

Deze 10 symptomen zijn duidelijk te herkennen, maar dit is natuurlijk zeker geen compleet overzicht.

Kijk voor een compleet overzicht van Koi ziektes, symptomen en behandelingen eens naar de Koi Ziekte Cursus.

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

45 Reacties op Koi ziektes herkennen: 10 symptomen om op te letten! (met afbeeldingen)