Wat moet je weten over hardheid in je koivijver

Hardheid

Dit is de totale hoeveelheid zout en mineralen die aanwezig is in het water.
Hardheid kan onderverdeeld worden in tijdelijke en permanente hardheid.

Tijdelijke hardheid kan als vaste stof verwijderd worden als men het water kookt,
maar permanente neerslag blijft opgelost in het water als men het kookt.

De meeste zouten en mineralen behoren tot de tijdelijke hardheid en dus is het belangrijker om deze waarde regelmatig te meten.
Let hierbij op dat er verschillende maatstaven gehanteerd worden (zoals Engelse of Duitse graden).
Het is dus essentieel dat je goed weet welke eenheid jouw testkit gebruikt.

Tijdelijke Hardheid

Dit is de hoeveelheid calcium- en magnesiumzouten die in het water aanwezig is.
Zacht water wordt meestal gezien als water met een lage pH en hard water als water met een hoge pH.

Als je last hebt van fluctuerende pH-waarden is het de moeite waard om de hardheid van het water in de vijver te controleren.
Als de tijdelijke hardheid van het water te laag is moet je wellicht mineralen toevoegen,
aangezien je koi een bepaalde hoeveelheid calcium en mineralen nodig hebben om gezond te leven.

Sommige medicijnen werken anders bij verschillende hardheden van het water.
Chemicaliƫn zijn vaak giftiger in zacht water dan in hard water.

 

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

Nog geen reacties op Wat moet je weten over hardheid in je koivijver