Nitriet

Nitriet komt van nature voor in iedere vijver, aangezien dit de stof is die ontstaat wanneer ammoniak wordt afgebroken door bacteriën in het filter.
Hoewel het niet zo giftig is als ammoniak kan het wel schade aanrichten bij je koi als de concentratie in het water te hoog wordt.

Gevolgen van nitriet

In een vijver met een hoge nitriet-concentratie zullen de koi beginnen te springen en tegen de randen van de vijver te wrijven alsof ze geïrriteerd zijn.
Dit kan ook een symptoom zijn van vele andere aandoeningen maar het is het beste om eerst de nitriet-concentratie te testen.

Nitriet kan de bloedcellen van de koi aantasten waardoor minder zuurstof kan worden opgenomen, het bloed zal hierdoor bruinig worden.
Door een te grote hoeveelheid nitriet in het water zal ook het immuunsysteem van de vissen aangetast worden waardoor ze vatbaarder zijn voor allerlei infecties.

Hoe verlaag je de nitriet concentratie?

Het toevoegen van zout aan de vijver kan de giftigheid van nitriet verminderen maar je kunt het beste dezelfde procedure volgen als bij een te hoog ammoniakgehalte.
De oorzaken van een te hoog nitriet-gehalte zijn vaak hetzelfde als bij een te hoog ammoniakgehalte.