water verversen koivijver

Water verversen Koivijver, het misverstand

Een algemeen mistverstand onder Koi houders is dat wanneer je Koivijver eenmaal op gang is je het water niet meer hoeft te verversen. Bij vele Koivijvers wordt enkel wat water bijgevuld na het schoonmaken van de filters, maar vindt er op structurele basis geen waterverversing plaats. In mijn ogen is dit verkeerd, de kwaliteit van het water zal namelijk vanaf het moment dat het in de vijver zit afnemen. Om een goede waterkwaliteit te behouden zul je naast goede filtratie ook moeten zorgen voor regelmatige verversing van het water in de Koivijver.

Nitraten hopen op, daarom ook verversen.

In de stikstofkringloop kun je zien dat door de Nitrosomas-bacterie de Nitriet omgezet gaat worden, met behulp van Zuurstof , naar Nitraat. Nitraat is voor onze vissen niet erg kwaadaardig. Een verhoogd Nitraat gehalte zorgt wel voor een explosievere groei van planten en van Algen. Nitraat is als laatste stap van de stikstofkringloop.

Middelen om Nitraat in zijn concentratie af te laten nemen zouden kunnen zijn; verversing van je water op regelmatige tijden, het gebruik maken van Ozon of een ionenwisselaar. Maar doorgaans regelmatig verversen moet toch echt afdoende zijn. Te veel nitraat kan een doorn in het oog zijn van koivijver houders, schuim op het water, geel water e.d. zijn het gevolg. Maar geen nood, het is niet giftig en het is op te lossen.

Tweede reden is dikke koi, groeihormoon Feromonen

In onze vijvers produceren de koi zelf groeihormonen. De zogenaamde Feromonen. Bij het niet verversen van vijverwater hoopt dit hormoon zich op, wat een verhoogde concentratie geeft, wat weer zal leiden tot een groeistop. Hierdoor zal de koi beperkt worden in zijn groei en zal in dikte toenemen.

Het is dus van groot belang als we nette body’s willen laten varen in onze vijver dat we regelmatig verversen. Overigens zijn er 2 andere manieren om de feromoon tegen te gaan, de actieve kool toepassen of een ozon installatie. Maar goed dat is een ingrijpend verhaal, water verversen heeft daarom de voorkeur.

Hoeveel water verversen in de Koivijver

Ok, allemaal leuk en aardig maar nu wil je natuurlijk weten hoevaak en hoeveel je dan moet verversen ? Het eerst hang voornamelijk af van de grote van de Koivijver, kleinere vijvers kunnen minder vaak ververst worden door en grotere vijvers zullen vaker / langzamer ververst moeten roden. Gebruik het volgende als vuistregel:

 

Koivijvers dienen wekelijks een verversing van 10% te krijgen.

Hoewel het meest leidingwater in Nederland geen chloor bevat is het toch het beste om het water niet direct in de Koivijver te laten stromen maar in plaats hiervan het water te boven de vijver te vernevelen, zo verdampen eventueel chemicaliën zoals chloor. De beste manier van water verversen is door een overloop te gebruiken. Alternatieven zijn het water verwijderen met een emmer of pomp, maar vooral met de laatste methode is de kans op foutjes (te veel water wegpompen) aanwezig.

koivijver_water_vernevelen

Het afmeten van de hoeveelheid ververst water als je gebruik maakt van een overloop is als volgt:

1. Plaats een opvangbak bij de uitgang van de overloop.

2. Meet hoe lang het duurt tot er 10% van de inhoud van de vijver in de opvangbak zit.

3. Vervolgens weet je hoelang het duurt om 10% (of een ander percentage) van het water in de vijver te vervangen.

Zodra je dus weet hoeveel tijd het kost om het water te verversen, is het een kwestie van wekelijks de kraan opendraaien en op tijd weer dichtdraaien.

Als jouw vijver dus geen overloop systeem heeft, dan bereken je hoeveel 5% van de inhoud van de vijver is en haal je dit eerst uit de vijver en vervolgens breng je dezelfde hoeveelheid vers water terug in de vijver.

koivijver_overloop

Als in de winter de temperaturen lager zijn en je Koi minder gaat voeren is het verversen van het water ook minder belangrijk. Je kunt er in deze periode mee stoppen of het minder vaak doen. Als je zout gebruikt in de winter dan is het natuurlijk belangrijk om in het voorjaar weer het water te verversen om zo de zoutconcentratie in het water af te laten nemen.

Als laatste wil ik nog aan dit artikel toevoegen dat 10% een vuistregel is, maar je zelf zonder problemen tot wel 20% van het water per week kan verversen. Belangrijkste hierbij is dat de waterwaardes stabiel blijven en de Koi er goed op reageert.