voorjaar-algen-vijver

Te vroeg voor koi vijveronderhoud in het voorjaar

koi-lente-problemenIs de winter voorbij? Koi in de Voorjaar

Bijna dachten we; “begint het erop te lijken, de lente staat voor de deur“. Maar helaas het was weer krabben en de temperaturen duiken omlaag. Zelfs weer sneeuwvlokken gezien op deze 8 februari. Maar goed een strenge winter gaan we niet meemaken. Langzaam zien we de dag temperatuur boven de nul stabiliseren , maar helaas zijn de nachttemperaturen nog kritisch.

Winter lijkt voorbij, wat je overigens maar een slappe winter kan noemen. Weet niet of het bij jullie zo was, maar hier is maar weinig te merken geweest van de winter rust bij de japanse schoonheden. Ze kwamen gewoon happen als je langs de vijver liep. Maar goed laten we niet overmoedig worden. De vijvers liggen nog in een kritische temperatuur.  Op het moment van dit artikel meet ik 6 graden in onze vijver. Deze is 35 kuub, incl. de filter.

Safevijver-koi-voorjaar-februari

Nu er toch alweer een paar dagen zonneschijn zijn geweest zie je bij de koi- en vijverfanaten toch al weer dat het begint te kriebelen. Op Facebook staan tal van posts dat winterkappen toch even verwijderd worden en dat er snel een blik geworpen word op de toestand van de koi in de vijver. Er komen zelfs video’s en foto’s tevoorschijn die laten zien hoe het eerste voer weer in de vijver beland. Of ook recent zagen we een post, waarin een eigenaresse van koi, in paniek raakte omdat er een vis wat schuin in het water lag. Hierop begon ze aandacht te trekken door er steentjes in te gooien. Echt geen goede zaak voor juist het meest riskante jaargetij van het jaar. Het voorjaar.

Koi in de winter

Zoals we inmiddels meerdere keren hebben aangehaald, zijn de vissen momenteel compleet in de overlevingsmodus. Al hun energie word gespaard voor hun primaire levensbehoeften en het overige staat stil. Onze koi heeft absolute rust nodig, moet niet gestoord worden, want de schade die kan ontstaan door schrikreacties kan gigantisch zijn en zal later tot uiting gaan komen. Water temperaturen onder de 10 graden zijn gevaarlijk.

koi in doosVijveronderhoud in het voorjaar.

Het voorjaar, waar we dus eigenlijk nog niet in zitten, is onderweg en heb even geduld. We gaan uitgebreid bloggen over wat wel te doen en niet.  Maar ben voor nu verstandig en ga geen stress situatie creëren , zorg voor uiterste rust en kalmte.

Momenteel worden er ook weer nieuwe Koi aangeboden vanuit Japan, waarvan er zelfs gezegd word dat ze nu al, begin Februari hun quarantaine periode uitgezwommen hebben bij de Dealer. Trap er niet in , want het is niet zo en geeft vele risico’s. Plaats geen nieuwe koi in je vijver. En mocht je de drang niet kunnen weerstaan en ben je eigenwijs, plaats dan de nieuwe aanwinsten apart in een quarantaine-inrichting, op de juiste temperatuur en het liefst binnen.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Deze post heeft 4 reacties

  1. George Mens

    Volgens mij klopt het helemaal de natuur gaat zijn gang niet op de kalender kijken wanneer je gaat voeren of wat dan ook maar doe het op je gevoel.

  2. Rob van den Elsaker

    Zoveel als dat er inmiddels gewijzigd is in onze hobby in de 24 jaar dat het ook mijn hobby is. Maar er zijn feiten die nooit zullen veranderen. En dat is o.a. rust in de koude periode!

  3. Ad bressers

    Duidelijk bericht ben het er 100% mee eens

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag