Vlinderkoi

De vlinderkoi of butterfly koi is een bijzondere Koi die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Strikt genomen is de vlinderkoi geen “echte koi” maar ik ben geen purist en zal in dit artikel het gewoon over vlinderkoi hebben 🙂

De vlinderkoi valt direct op door zijn lange sluierende vinnen, waar aan hij ook direct zijn naam heeft te danken omdat deze vinnen aan de vleugels van een vlinder doen denken.

De lange vinnen zijn te danken aan het kweken van Koi met wilde Koi met lange vinnen uit Indonesie, waarbij de kleuren van de oorspronkelijke Koi gecombineerd werden met de lange vinnen van de wilde Koi. Volgens legende was overigens de eerste poging in het kweken van deze Koi vooral de bedoeling om een taaiere/hardere Koi soort te kweken.

butterfly koi

Populariteit van de Vlinderkoi

Onder de nieuwkomers in de Koi hobby is de vlinderkoi erg populair, echter zul je bij de meer traditionele koi dealers niet snel een vlinderkoi / butterfly Koi aantreffen doordat veel Koi puristen deze soort als inferieur beschouwen.

Bij een Koi wedstrijd voldoen Vlinderkoi VAAK ook niet aan de criteria om mee te doen doordat onder andere hun lichaamsvorm anders is en het patroon er nooit zo strak op komt te staan als bij een raszuivere Koi.

Doordat het lastiger is om een goede kwaliteit vlinderkoi te kweken, zijn de prijzen voor deze soort veel hoger dan vergelijkbare “normale” Koi met een zelfde soort tekening.

butterfly of vlinder koi

2 reacties

  1. Heb er onlangs 2 gekocht en in vind ze zo grappig zwemmen, heel anders als mijn andere vissen.maar hoe dat precies komt kon ik hier niet uithalen. Groetjes monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *