Vijverfilter; Eiwitafschuimer voor een koivijver

Eiwitafschuimer sander -koikennerEiwitafschuimer voor een koivijver

Waterbehandeling middels een eiwitafschuimer wordt de laatste jaren steeds meer toegepast als extra element van de vijverfilter en daarom gaan we in dit artikel eens wat dieper kijken naar deze afschuimer. De werking, de voor- en nadelen worden hier besproken

De werking van een eiwitafschuimeris op de volgende principes gebaseerd:

– gedeeltelijk verdampen van ammonia (NH3);

– afschuimen van eiwitten en organische verbindingen door kaamvormig aan de buitenzijde van de luchtbellen,

Volgens leveranciers heeft een eiwitafschuimer ook nog de volgende functies:

– Organische bestanddelen (fijnere vuildeeltjes) worden via de schuimvorming afgevoerd met het afvalwater;

-Nitraten, nitriet en andere anorganische opgeloste stoffen worden eveneens via het schuim afgevoerd;

-Het water wordt sterk verrijkt met zuurstof.

Effect van een eiwitafschuimereiwitafschuimer-zelfbouw-koikenner

Voor een zeewateraquarium is de eiwitafschuimer een cruciaal onderdeel van het filtersysteem,hier doet een eiwitafschuimer ook vele malen beter zijn werk in het opruimen van afvalstoffen

Echter voor zoetwatertoepassingen is het effect aanzienlijk minder.Verwijdering van opgeloste anorganische verbindingen via schuimvorming is onwaarschijnlijk omdat voor het afvoeren via schuim de component een polaire en polaire kant moet hebben.

Nitraat en nitriet bezitten deze structuur niet en zullen daarom ook niet in schuimvorm kunnen worden afgevoerd.het afvoeren van eiwitten en organische componenten welke wel een polaire en polaire kant hebben biedt een eiwitafschuimer wel een goede oplossing.

eiwitafschuimer-ladingO2-koikennerHoe werkt een eiwitafschuimer?

Het principe van een afschuimer werkt doordat met vallend water in aanraking laat komen met het liefst zo klein mogelijke luchtbelletjes. Afvalstoffen in het water hechten zich dan aan deze luchtbelletjes en omdat de lucht (schuim) stijgt , word deze smurrie via een extra uitgang afgevoerd. U denkt natuurlijk waarom zouden die afvalstoffen aan die luchtbelletjes blijven hangen? Nou het zit zo: de luchtbelletjes bezitten een polaire en apolaire lading, een + en een -. Zo ook stoffen die in water opgelost zijn. Hierdoor worden ze aangetrokken en hechten zich aan de luchtbel en kunnen zo afgevoerd worden.

Voordelen

Het water wordt verrijkt met zuurstof.

Verbindingen met een polaire en polaire kant (eiwitten/organische vervuiling) kunnen via kaamvormingischuim worden afgevoerd.

Via afvoeren van eiwitten kan een hoger nitraatgehalte worden voorkomen.

Nadelen

Er zijn geen directe nadelen te vermelden; Misschien dat de eiwitafschuimer  ( met pomp en luchtpomp) wat extra geld kost en ook zonder deze toevoeging een vijver goed kan draaien. Met een juiste filter ten opzichte van het visbestand en het daarbij juist voeren, is de afschuimer niet nodig.

Een eiwitafschuimer doet zijn werk niet het gehele jaar. Hij functioneert het beste als het voergedrag van de koi optimaal is. Beneden de 15 graden celcis watertemperatuur is de afschuimer niet nodig.

Wanneer een eiwitafschuimer niet werktschuim eiwitaschuimer-koikenner

Afvoeren van eiwit en organische vervuiling treedt alleen dan op wanneer dit ook in voldoende mate voorkomt. In systemen waarin de biologische filtering goed functioneert en het voeren goed is gespreid over de dag (kleinere hoeveelheden per keer), Ieverd een eiwitafschuimer nauwelijks tot geen bijdrage aan de waterkwaliteit (er is dan te weinig belasting van het water om een bijdrage te leveren).

Met name bij vijvers waar schuimvorming op het vijverwater regelmatig optreedt (overmatig voeren) biedt een eiwitafschuimer een goede uitkomst.

Met name bij vijvers waar schuimvorming op het vijverwater regelmatig optreedt (overmatig voeren) biedt een eiwitafschuimer een goede uitkomst.

eiwitafschuimer2 flesEiwitafschuimer kopen

Een eiwitafschuimer is kant en klaar te koop vanaf de nieuwprijs van een € 200 voor de Tornado 2, tot wel prijzen van € 1200 voor de Sander eiwitafschuimer die ook vaak word ingezet als reactorvat bij een ozoninstallatie . Let wel bij deze prijzen moet u ook nog een pomp en een luchtpomp aanschaffen.

Maar voor de handige doe het zelver zijn er op het internet en op youtube ook diverse bouwplannen te vinden waar u zelf leuke combinaties van kunt maken.  Ook zonder de toevoeging van een daadwerkelijke vijverpomp, dus een stuk goedkoper.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..