Binnen blijven? Met het weer wat er aankomend weekend onderweg is? Zal niet meevallen. Anders gezegd, ben bang dat we dit echt niet meer gaan volhouden. We hebben vitaminen nog van onze Zon. Temperaturen gaan komend weekend weer richting de 20 graden.Vijvers gaan weer opwarmen en filters moeten weer worden gestart. Koi komt weer tot leven en dus een goed moment voor vijver onderhoud en het goed organiseren van de bacteriehuishouding in filters, plantenfilters.

Vijver to DO lijst in de Lente:

  • Ten eerste; Vijverbak ontdoen van vuilresten, plantenresten en goed inspecteren. Dit om eventuele rottingsprocessen, dus ook slechte bacteriën al bij voorbaat geen voorsprong te geven.
  • Belangrijk punt als tweede ; Waterwaardes meten, corrigeren en goed bijhouden, vanwege mogelijke stress en slechte opstart van filter
  • de Nummer drie, Vijverfilter aansluitingen checken op lekkage, eventueel rubbers van pompen, uvc, en dergelijke vervangen. Daarbij altijd goed rubbers en keringen opnieuw invetten met vaseline.
  • Als vierde; Filter goed spoelen en zorgen dat er geen resten bioslip achter blijven. Let ook vooral op bij Beadfilters, dat er geen verklontering aanwezig is.
  • Als vijfde als u mooi water wilt houden: Check de UVC Unit. Hoe oud is de lamp, Hoe oud is het glas van de lamp en zonodig vervang deze.
  • Plantenfilter inspectie. Haal de planten eruit, spoel ze goed. Verwijder dode resten, vervolgens knip alles fatsoenlijk bij. Spoel daarna de reservoirs goed zodat er geen slib onderop blijft liggen.
  • Controleer de vijverpompen op capaciteit, vermogen en verstoppingen.
  • En tenslotte ;Observeer de koi eens even voor een uurtje. Bekijk hun gedrag, bewegingen en kijk goed naar de huid, vinnen, bek. Bij onregelmatigheden net de koi en inspecteer ze uitgebreid. Maak een afstrijkje.

Benodigdheden voor de eerste vijveronderhoud

Voor de voorjaarsonderhoudbeurt is het niet onverstandig om een aantal benodigdheden in huis te halen. Wat je niet wilt is dat je misgrijpt als je eenmaal aan de gang bent. Immers gelden er ten tijden van dit artikel nog allerlei regels als het gaat om koi winkels. Daarbij is het de bedoeling naar advies, zo veel mogelijk binnen te blijven.

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid dat uw favoriete Koi Speciaalzaak niet open is of gedeeltelijk maar. ‘BonusTip” uit ervaring; Google heeft bij veel bedrijven automatisch de openingstijden verandert. Informeer daarom zelf door even te bellen en vraag of de artikelen die u nodig mocht hebben op voorraad zijn. Het zou aardig tegen vallen als u voor niets het huis verlaat.

Ook in de koistore moeten we natuurlijk de 1,5 m afstand houden om verstandig te winkelen. Daarbij zou er vaak ook de mogelijkheid bestaan het een en ander met de post te versturen. Let op met online bestellen, want daar maken ze ook regelmatig een potje van. Het is natuurlijk niet alleen de koi speciaalzaak aan te rekenen als er iets met een pakketje gebeurd. Vloeistoffen, onderhoudsmiddelen, bacteriën in fles zijn typische producten die botsing onderweg bij transport kunnen hebben.

Koi Voorraadkastje

wondbehandeling-behandelmat-koi

Watertestset met minimaal NH3/NH4 , No2, PH, Kh tests om de meest belangrijke watertests uit te voeren. Verdoving mocht een koi behandeld moeten worden aan wat beschadigingen. Ook daarvoor is nodig wondcleaner, wondsealer, propolis en wattenstaafjes. Dekglaasjes en microscoop, koisok, koinet en opvangbak.

Controleer het voer wat er nog is van vorig seizoen op houdbaarheid, juiste soort. Met andere woorden, ziet de korrel er nog goed uit en is de verpakking nog onbeschadigd.

Reserve onderdelen en onderhoud voor in de Schuur

O-ringen voor de vijverpomp, vaseline, PU-lijm, rubbermof koppelstukken, rubbermof verlopen. Slangenklemmen, vijverslang, reserve kogelkranen en andere pvc.

bandsleutel -koikenner-tip

Voor een stukje onderhoud en controle is natuurlijk het juiste gereedschap het halve werk. Passende sleutels en heel handig een bandsleutel.

Ook bypass stukken voor vervanging van uvc lamp kunnen veel ellende voorkomen. Wat rubber moffen alsmede pvc lijm.

Onderhoud van vijver en waterbehandeling; Kh en eventueel GH poeders. Virkon-S om bacteriedruk te kunnen corrigeren. Slip oplossers zoals bv Oxy-P. Algenmiddel om een algenexplosie te voorkomen. En niet te vergeten filter bacteriën voor de opstart van de filter

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar