voorjaar-koi-doe-lijst-koikenner

Vijver To Do Lijst Voorjaar

Binnen blijven? Met het weer wat er aankomend weekend onderweg is? Zal niet meevallen. Temperaturen gaan komend weekend weer richting de 20 graden.

Vijvers gaan weer opwarmen en filters moeten weer worden gestart. Koi komt weer tot leven en dus een goed moment voor vijver onderhoud en het goed organiseren van de bacteriehuishouding in filters, plantenfilters.

Vijver to DO lijst in de Lente:

  • Vijverbak ontdoen van vuilresten, plantenresten en goed inspecteren.
  • Waterwaardes meten, corrigeren en goed bijhouden.
  • Vijverfilter aansluitingen checken op lekkage, eventueel rubbers/keringen opnieuw invetten.
  • Filter goed spoelen en zorgen dat er geen resten bioslip achter blijven. Let ook vooral op bij Beadfilters, dat er geen verklontering aanwezig is.
  • Check de UVC Unit. Hoe oud is de lamp, Hoe oud is het glas van de lamp en zonodig vervang deze.
  • Plantenfilter inspectie. Haal de planten eruit, spoel ze goed. Verwijder dode resten, knip alles fatsoenlijk bij. Spoel de reservoirs goed zodat er geen slib onderop blijft liggen.
  • Controleer de vijverpompen op capaciteit, vermogen en verstoppingen.
  • Observeer de koi eens even voor een uurtje. Bekijk hun gedrag, bewegingen en kijk goed naar de huid, vinnen, bek. Bij onregelmatigheden net de koi en inspecteer ze uitgebreid. Maak een afstrijkje.

Benodigdheden voor de eerste vijveronderhoud

Voor de voorjaars onderhoudsbeurt is het niet onverstandig om een aantal benodigdheden in huis te halen voor je begint. Zeker nu we eigelijk allemaal geadviseerd zijn binnen te blijven.

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid dat uw favoriete Koi Speciaalzaak niet open is of gedeeltelijk maar. ‘BonusTip” uit ervaring; Google heeft bij veel bedrijven automatisch de openingstijden verandert. Informeer daarom zelf door even te bellen en vraag of de artikelen die u nodig mocht hebben op voorraad zijn, zodat u niet voor niets het huis verlaat.

Ook in de koistore moeten we natuurlijk de 1,5 m afstand houden om verstandig te winkelen.

Koi Voorraadkastje

wondbehandeling-behandelmat-koi

Watertestset met minimaal NH3/NH4 , No2, PH, Kh tests om de meest belangrijke watertests uit te voeren. Verdoving mocht een koi behandeld moeten worden aan wat beschadigingen. Ook daarvoor is nodig wondcleaner, wondsealer, propolis en wattenstaafjes. Dekglaasjes en microscoop, koisok, koinet en opvangbak.

Controleer het voer wat er nog is van vorig seizoen op houdbaarheid, juiste soort. Ziet de korrel er nog goed uit en is de verpakking nog onbeschadigd.

Reserve onderdelen en onderhoud voor in de Schuur

O-ringen voor de vijverpomp, vaseline, PU-lijm, rubbermof koppelstukken, rubbermof verlopen. Slangenklemmen, vijverslang, reserve kogelkranen en andere pvc.

bandsleutel -koikenner-tip

Voor een stukje onderhoud en controle is natuurlijk het juiste gereedschap het halve werk, passende sleutels en heel handig een bandsleutel. Ook bypass stukken voor vervanging van uvc lamp kunnen veel ellende voorkomen.

Onderhoud van vijver en waterbehandeling; Kh en eventueel GH poeders. Virkon-S om bacteriedruk te kunnen corrigeren. Slip oplossers zoals bv Oxy-P. Algenmiddel om een algenexplosie te voorkomen. En niet te vergeten filter bacteriën voor de opstart van de filter

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag